Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Komunální volby v ČR 2018 - jak a kdy volit

Komunální volby v ČR 2018  (Autor: ČTK)
Autor: ixs - 
5. října 2018
06:00

V sobotu 6. říjn ve dvě hodiny skončily ve více než 6000 obcích po celé České republice komunální volby. Podívejte se, jak volit, kdo kandiduje či jak vyplnit hlasovací lístek. S voličským průkazem tentokrát volit nelze, pro volby do obecních zastupitelstev se nevydává.

Termín komunálních voleb 2018

Volby do obecních zastupitelstev se konaly 5. a 6. října 2018. Termín komunálních voleb vyhlásil prezident Miloš Zeman 23. května. Prezident republiky musí podle zákona vyhlásit termín voleb nejpozději 90 dnů před jejich konáním.

Array

Kdo mohl volit

V komunálních volbách 2018 může volit každý svéprávný občan České republiky, který dosáhl v době konání voleb věku 18 let. V současné době může volit zhruba 8,4 milionu voličů.

Jak se volí zastupitelstvo v komunálních volbách

V případě komunálních voleb volič obdrží jediný hlasovací lístek. Každý volič má tolik hlasů, kolik je členů zastupitelstva. Oprávněný volič může ve volební místnosti za zástěnou volit třemi způsoby:

- Volič označí jednu politickou stranu. V takovém případě dostávají hlasy kandidáti voličem označené strany, nejvýše však tolik kandidátů v pořadí dle hlasovacího lístku, kolik činí počet volených členů zastupitelstva.

- Volič křížkuje kandidáty napříč stranami, přičemž každému kandidátovi připadne jeden hlas.

- Volič obě metody zkombinuje. Označí jednu stranu a dále vybere u ostatních stran jednotlivé kandidáty. V tomto případě je dán hlas jednotlivě označeným kandidátům jiných stran. Z označené volební strany je dán hlas podle pořadí na hlasovacím lístku pouze tolika kandidátům, kolik zbývá do voleného počtu zastupitelů.

Volební lístky

Nejpozději tři dny před začátkem voleb dostane každý volič do schránky ve svém trvalém bydlišti obálku s hlasovacími lístky. Spolu s volebními lístky najde volič v obálce i instrukce ke správnému vyplnění. Hlasovací lístky si může volič vyžádat i v samotné volební místnosti.

Přehled kandidátních listin najdete ZDE

Kde se volilo

Volby proběhnou v předem vybraných volebních místnostech, o kterých příslušný obecní úřad své voliče informuje. Jedná se o obvyklé místo, kde volby probíhají pokaždé. V případě závažného zdravotního důvodu může volič požádat obecní úřad o hlasování mimo volební místnost - za voličem přijdou dva členové volební komise s přenosnou hlasovací schránkou.

Vybrané volební místnosti budou známé nejpozději 15 dnů před volbami. Adresu své volební místnosti lze najít online. Buď na webových stránkách a sociálních sítích konkrétního města či využitím chytrých app-map, které po zadání adresy trvalého bydliště zobrazí příslušnou volební místnost.

Voličský průkaz

Volič může s voličským průkazem volit pouze v případě v krajských, senátních, sněmovních a prezidentských voleb, případně ve volbách do evropského parlamentu. Pro volby do obecních zastupitelstev se voličský průkaz nevydává.

Systém a pravidla komunálních voleb

Komunální volby v České republice se konají každé čtyři roky a platí poměrný volební systém. Kandidovat ve volbách do místních zastupitelstev mohou registrované politické strany, politická hnutí či koalice. Dále pak nezávislý kandidát, který se neregistruje, ale musí doručit ke kandidátní listině petici podepsanou voliči podporující jeho kandidaturu či sdružení nezávislých kandidátů, pro které platí stejná pravidla jako pro nezávislého kandidáta.

Volby do obecních zastupitelstev se musejí konat ve třicetidenní lhůtě končící dnem uplynutí volebního období místních zastupitelů. Poslední volby do obecních zastupitelstev se konaly 10. a 11. října 2014, letošní prezident Zeman vyhlásil na 5. a 6. října.

V říjnu 2018 se konají i volby do Senátu. Informace a aktuální zpravodajství najdete zde >>>

Doporučujeme
Video se připravuje ...
Další videa