Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Naprosto odporné.“ Příslušníci OSN měli znásilňovat děti

Autor: Darina Jíchová - 
25. dubna 2018
14:10

Příslušníci mírových sil OSN působící v Jižním Súdánu byli obviněni ze znásilnění dvou dívek. Jedná se podle všeho o nepálské vojáky, kteří při misi OSN sloužili. Zatím není jasné, kolik mužů z nepálských jednotek se na zneužívání dívek podílelo, informoval deník The Guardian.

Nepálští příslušníci mírových sil OSN v Jižním Súdánu čelí obvinění, že sexuálně zneužívali mladé dívky. Mluvčí mise násilný čin odsoudil a jejich chování popsal jako „naprosto odporné“. Na žádost OSN Nepál vyslal do Jižního Súdánu tým, který společně s úřady OSN situaci prošetřuje.

V Jižním Súdánu zuří občanská válka, země je na pokraji hladomoru. V Jižním Súdánu zuří občanská válka, země je na pokraji hladomoru. | ČTK

„OSN zcela odsuzuje všechny akty sexuálního násilí. Případy, kdy jsou obětmi děti, jsou nepřípustné. Zcela souhlasím s kolegy z jihosúdánské mise, chování nepálských vojáků je odporné,“ uvedl Stéphane Dujarric, mluvčí generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese. OSN obvinění obdržela 13. dubna a od té doby vše vyšetřuje.

OSN: vůči sexuálním násilníkům přitvrdíme

Guterres slíbil, že se zasadí o přísnější tresty pro členy mírových sil, u kterých se prokáže vina. Řekl také, že zajistí rychlejší reakce na obvinění, spravedlivé vyšetřování a bezpečí obětí.

Vyšetřovací tým má 90 dní, aby generálnímu tajemníkovi předložil své závěry. Guterres však vyzval k urychlení vyšetřování. „Znásilňování dětí nehodláme tolerovat,“ prohlásil. Ke znásilnění došlo počátkem roku 2018 a OSN by ráda znala výsledky šetření co nejdříve.

V Jižním Súdánu je na 15 tisíc „modrých přileb“

Světová organizace vyslala do Jižního Súdánu skoro 15 tisíc vojáků a policistů, jejichž úkolem bylo chránit obyvatele země, ve které probíhá občanská válka mezi rebely a silami prezidenta Salvy Kiira Mayardita. Nejedná se o první případ sexuálního násilí, v únoru bylo z Jižního Súdánu staženo 46 ghanských vojáků sloužících při misi OSN. Byli obviněni ze sexuálního vykořisťování žen.

Antonin Blaha ( 25. dubna 2018 17:43 )

 Demokraticka pomoc v cele sve sile😂😂

fotrpjotr ( 25. dubna 2018 15:15 )

A ušáci jim plně důvěřují.

bobou ( 25. dubna 2018 15:02 )

Co k tomu dodat...prasata, místo aby pomáhali, tak ještě traumatizují... ovšem je-li to pravda...

Zobrazit celou diskusi