Stavební povolení k výstavbě obchvatu je na stole již od roku 2014, veškeré práce se ale odložily až na loňský rok. Jenže ani loni se stavbou nezačalo, protože se do celé záležitosti zapletl ekologický spolek Děti Země. Navíc byla potřeba zasanovat ekologickou skládku známou jako Skatulův Hliník.

Na té se začalo pracovat v září a celkem z ní musí být odvezeno 70 tisíc tun neutralizačních kalů. Ty by měly být již brzy pryč.

„Ředitelství silnic a dálnic již vysoutěžilo firmu, která bude obchvat stavět. Společnost Alpine v těchto dnech přebírá staveniště a v květnu by měla začít se stavbou obchvatu,“ uvedl k brzké stavbě první části obchvatu náměstek primátora Karel Deutscher. 

Jedna část ve směru na Nový Jíčín by tak měla být hotova do konce roku. Druhá část mířící na Třinec ale ještě není ani vysoutěžena. 

Stavbu obchvatu má na starosti stát. „V minulosti jsme jako město pomáhali s výkupem pozemků v navržené trase obchvatu, v souvislosti se Skatulovým Hliníkem jsme přilehlé městské pozemky poskytli jako manipulační plochy, bez kterých by odtěžení nebylo možné, a díky neustálé komunikaci s ministerstvy zůstal náš obchvat mezi vybranými stavbami, které nemusely projít novým posouzením vlivu na životní prostředí, tzv. EIA, což vyžadovala Evropská komise. Ostatní stavby v okolí to štěstí neměly a zahájení jejich výstavby bylo odloženo,“ uvedl důvod, proč se stavba neustále odkládala, náměstek primátora Frýdku-Místku Karel Deutscher.

Místní jsou z výstavby nadšeni. „Konečně, to to trvalo," raduje se na facebooku uživatel Polach Josef.

Najdou se ale i tací, kteří po zkušenostech z let minulých pochybují. „A napsali i rok? Nebo květen je každý rok," pochybuje o správnosti termínu Martin Jurka.

VIDEO: V srpnu loňského roku byla zahájena i stavba obchvatu v Krnově.