Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tři osudové chyby, za které zaplatila Lenka (†37) životem: Děti sledovaly její smrt

Autor: lm - 
24. dubna 2018
10:33

Třem malým dětem umřela máma před očima. Lenka (†37) se utopila při tragické nehodě raftu na slovenské řece Belá. Podle odborníka rodina divokou řeku značně podcenila.

Pětičlenná rodina z Bratislavy chtěla strávit slunečný sobotní den vodáckým výletem po řece Belá. Raft měli vlastní, vybavení jim ale podle svědků scházelo. Záchranné vesty totiž měly podle svědků jen malé děti. A právě to patrně stálo matku tří dětí život, když se s nimi raft převrátil. Silný proud ji začal unášet pryč a záchranáři ji později našli mrtvou pod spadlým stromem.

Podle jednatele firmy Mutton, která na Belé provozuje raftové výlety, udělala rodina hned tři osudové chyby. Rodiče a jejich děti měli podle něj mít nejen vesty, ale i oblečení do studené vody, která měla tou dobou pouhých šest stupňů. „Základní výbava – neopren, bunda, boty, vesta a přilba je na Belé alfou a omegou. Bez toho bychom člověka na raft nepustili,“ vysvětlil Miro Bedeč.

Odborník se podivuje i nad tím, že rodiče na divokou řeku, na kterou mají kuráž jen zkušení vodáci, vzali takto malé děti (3, 7, 8). Malé ratolesti totiž nemají vůbec potřebnou sílu a zkušenosti, aby podobnou řeku upádlovaly. Otec tak musel upádlovat vše sám a děti navíc mohly odvádět jeho pozornost.

Raft s rodinou se nejspíš převrátil po nárazu do spadlého stromu a to je další věc, kterou patrně podcenili. Na Belou šli na vlastní pěst bez znalosti terénu. V řece bylo totiž tou dobou více popadaných stromů, byl silný proud a značně zakalená voda. A právě kvůli tomuto riskantnímu chování přišly tři malé děti o maminku.

defakto ( 24. dubna 2018 14:22 )

... je to rodinná tragédie , snad se z ní další raftáci poučí !

krasomila ( 24. dubna 2018 14:08 )

Možná to k brejlatým nepíšou. Jinak tu je pro ně nejspíš krásná i Ortelův manžel.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání