Michael Schumacher je statisticky nejúspěšnějším pilotem Formule 1. Drží rekordy v počtu mistrovských titulů, vítězství, nejrychlejších kol či bodů. Kariéru ukončil v roce 2012. Činný byl i v charitě, působil jako vyslanec UNESCO. V roce 2013 měl vážnou nehodu na lyžích, po které byl upoután na lůžko. Nejbližší okolí jeho zdravotní stav tají.

Kariéra Michaela Schumachera

Poprvé do Formule 1 nakoukl Michael Schumacher v roce 1991 při Velké ceně Belgie, kdy mu post závodního pilota nabídl tým Jordan. Vůz formule 1 poprvé testoval v Silverstonu 20. srpna 1991. V belgické grand prix Schumacher startoval s číslem 32 a všechny překvapil, když se kvalifikoval na sedmém místě. V závodě sice skončil po pár set metrech kvůli poruše spojky, zanechal však dobrý dojem.

Schumachera si však povšimli v týmu Benetton a po VC Belgie ho angažovali. Talentovaný Němec se uchytil a sezonu dokončil na 14. místě. V následující sezoně Schumacher vyhrál svůj první závod F1, rovněž na grand prix Belgie. Celkově skončil na 3. místě se ziskem 53 bodů. V sezoně 1993 získal o bod méně a stačilo to na čtvrtou příčku. Následující dva ročníky v barvách Benettonu vyhrál. V monopostech stáje Benetton jezdil až do roku 1995.

Parťáka Barichella nepustili za Schumacherem >>>

V letech 1996 - 2006 Michael Schumacher závodil ve vozech Ferrari. I přes nespolehlivost vozů v začátcích dosahoval velmi dobrých výsledků. Ferrari se postupně konkurenci vyrovnalo a Schumacher se v letech 2000 - 2004 stal pětkrát po sobě mistrem světa. V sezoně 2002 dokonce jako jediný jezdec v historii skončil v každém závodě na stupních vítězů, triumf v roce 2004 okořenil i rekordem v počtu bodů získaných v jedné sezoně (148). Byl to také jeho poslední titul mistra světa.

V roce 2007 Schumacher přijal post poradce Ferrari, kde vydržel do roku 2009. V této době se věnoval i motocyklovým závodům. V roce 2010 se k závodění vrátil, tentokrát v barvách Mercedesu. Kde zaznamenal postupně deváté, osmé a 13. místo. Před grand prix Japonska v roce 2012 Michael Schumacher na tiskové konferenci oznámil, že po sezoně definitivně ukončí závodní kariéru ve Formuli 1.

Charitativní činnost Michaela Schumachera

Michael Schumacher podporuje od roku 1995 projekt Děti v nouzi v rámci UNESCO. Vykonával také funkci zvláštního vyslance UNICEF pro sport a výchovu. Od roku 1997 přispívá do rozpočtů dětských fondů UNESCO a UNICEF. Obětem zemětřesení v Jižní Asii v roce 2004 daroval prostřednictvím UNICEF deset milionů dolarů.

Přispěl tak k vybudování školy v Dakaru, nemocnice v Sarajevu nebo střediska pro opuštěné děti v Limě. Celková suma, kterou daroval na charitativní účely není známa, avšak v letech 2002–2006 daroval nejméně padesát milionů dolarů.

Osudová nehoda Schumachera na lyžích

Michael Schumacher se ukázal na veřejnosti naposledy 29. prosince 2013, kdy byl lyžovat ve francouzském středisku Méribel, kde vlastní horskou chatu. Při jízdě se dostal na neupravenou část sjezdovky, upadl a hlavou narazil do skály. Podle svědků Schumacehrovi praskla helma a krvácel. Po nehodě byl Schumacher při vědomí a komunikoval se záchranáři. "Byl v šoku, trochu otřesený, ale při vědomí. Zřejmě utrpěl otřes mozku, ale ne silný," řekl tehdy šéf střediska Christophe Gernignon-Lecomte.

Začal boj o život. Schumacher upadl do kómatu a byl přemístěn do nemocnice v Grénoblu. Po pár dnech byl jeho stav stále kritický, ale stabilizovaný. Jeho manažerka Sabine Kehm odmítla komentovat jeho zdravotní stav. Veřejnost tak pracovala s kusými informacemi či spekulacemi. Lékaři začali Schumachera probouzet po zhruba třech měsících v kómatu. Poté, co se jeho stav zlepšil, byl převezen své luxusní rezidence na břehu Ženevského jezera, kde se dodnes zotavuje v domácích podmínkách.

Rodina i manažerka jsou na slovo skoupí a o tom, v jakém zdravotním stavu je sedminásobný šampion, veřejnost stále mnoho neví. O Schumachera se však stará specializovaný tým lékařů a podle dostupných informací stojí léčba 3,5 milionu týdně.

Virtuální muzeum Michaela Schumachera

V den padesátých narozenin, které Michael Schumacher oslavil 3. ledna 2019, jeho rodina spustila společně s nadací Keep Fighting oficiální aplikaci legendárního pilota Michael Schumacher App. Ta slouží jako jeho virtuální muzeum, kde si jeho fanoušci budou moci prohlédnout stroje, se kterými jezdil a dozvědět se o nich zajímavé detaily.

Spuštění aplikace rodina oznámila v předvečer Schumacherových narozenin. Zároveň fanouškům slíbila, že se během roku 2019 mohou těšit na několik aktualizací. Ty budou spojené s 1000. velkou cenou, která se právě v tomto roce pojede a s 25. výročím prvního titulu mistra světa, který Schumacher získal 13. listopadu 1994 na Velké ceně Austrálie.

Aktuální informace o stavu Michaela Schumachera najdete zde >>>

Fotogalerie
15 fotografií

Čtěte více na Blesk.cz:

Evropská unie - aktuální zpravodajství>>>

Minimální mzda v roce 2018>>>

Státní svátky v roce 2018>>>

Co je to islám? >>>

Časová pásma>>>