Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Unie skončí do 10 let. Rozdělme ji jako Československo,“ říká Machův náhradník

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová - 
24. dubna 2018
06:25

Není euroskeptik jako euroskeptik. Od kritiky EU jde europoslanec Jiří Payne (Svobodní) ještě dál a předvídá konec celé Evropské unie do 10 let. Zároveň ale, jak sám říká, nechce jen kritizovat. Společně s bývalým předsedou strany a svým předchůdcem v europarlamentu Petrem Machem proto nabízí alternativu. Státy by měly více spolupracovat v rámci vzájemných dohod, skončil by Evropský parlament i Komise. V Evropě nemusí být vše unifikované, tvrdí někdejší zakladatel ODS Payne v rozhovoru pro Blesk Zprávy.

Stál po boku Václava Havla v Občanském fóru, pomohl založit ODS a radil během prezidentské mise Václavu Klausovi. Od roku 2009, kdy vznikli Svobodní, se ale z ODS „přestěhoval“. Klausův euroskepticismus teď posunul Jiří Payne ještě o krok dále. Evropská unie podle něj skončí, zanikne i jeho současný „zaměstnavatel“ Evropský parlament.

Že Evropská unie nefunguje, to je dneska vidět. To i přiznává Komise, když říká o pěti alternativách budoucího vývoje. Prostě nevíme, kam dál. Jsme v situaci, kdy nás Komise vyzývá: Přemýšlejte, jak z toho projektu zachránit to dobré. Mně nestačilo jen kritizovat,“ hlásí český europoslanec. Alternativu naplánovali společně se svým předchůdcem v Bruselu Petrem Machem.

„Jsme schopni nabídnout evropským občanům variantu, jak můžeme spolupracovat, zachovat ty dobré věci, jako je výměna studentů, volný obchod, spolupráce v mnoha oblastech, přitom to postavit na základech, které mají budoucnost. Prošel jsem procesem dělení Československa a to byla výborná škola. My jsme celý ten stát museli rozebrat na kompetence a dohodnout se, jak je budeme řešit v tom novém uspořádání. Totéž používám na Evropskou unii,“ vysvětluje, jak by k rozpadu EU přistoupil a kde hledá inspiraci.

„Vše, co EU dělá, lze dělat na mezivládní úrovni a velmi elegantním a slušným způsobem. To znamená, že Česká republika by v zásadě měla právo veta, když se nám něco nebude líbit,“ nastiňuje cestu, kterou by se měla Evropa podle Payna ubírat, a to po boku Švýcarska nebo Norska, které členy EU nejsou.

Video  Nigel Farage pro Blesk: Dva roky po brexitu stále bere plat z EU, Čechům radí útěk  - Zuzana Štíchová, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

„Vezměte si, že v Americe mají pro regulaci zbraní v každém státě jiná pravidla a jiné zákony, a dá se s tím žít. Proč musíme mít v Evropě všechno unifikované? Není to tak složité a všem by se dýchalo lépe. Nebudeme mít miliony právních předpisů, ale jen stovky,“ dodává.

Konec EU: Skončí Komise i Parlament

Jak pravděpodobné podle Payna je, že Evropská unie v horizontu deseti nebo dvaceti let zcela skončí? „Ten projekt je tak špatně založený, že skoro s jistotou řeknu, že dříve, než za deset let,“ odpověděl místopředseda Svobodných na otázku, jaká budoucnost Unii čeká. Znamenalo by to zároveň konec Evropského parlamentu i Komise.

Kritika EU a představy o jejím rozpadu na jedné straně, na druhé europoslanecký plat (jen základ platu je přes 200 tisíc korun, dále pobírají europoslanci náhrady a další příplatky). Nemělo by platit přísloví „koho chleba jíš, toho píseň zpívej“?

Podle Payna ne. „Já bych to jinak neuměl udělat. Musím přijet sem (do Štrasburku) a musím tady zahájit spolupráci s lidmi, kteří třeba mají podobné představy, ale nejsou schopni to takto zformulovat. Den za dnem ta spolupráce roste. Když to někomu vysvětlím, tak ti lidé se začnou usmívat a řeknou, že to je výborná zpráva, že existuje lepší varianta. Přináším lidem radost,“ zmínil v rozhovoru.

Možnému rozpadu EU odpovídají podle Payna i nálady, které mezi obyvateli členských zemí panují. V Česku se dokonce v souvislosti se zákonem o obecném referendu rovnou mluví o možnosti vystoupit z EU po vzoru Velké Británie.

Pravděpodobnost, že ovlivníte evropskou politiku, nikdy nemůže být vyšší než 4 %. Na domácí politiku máte vliv 50 %. To je důvod, proč se šíří euroskeptické strany v Evropě. Protože všichni cítí, že na to nemají vliv, že se rozhoduje o nás bez nás, že skončila demokracie,“ vypočítal jaderný fyzik, absolvent Matfyzu (Matematicko-fyzikální fakulty UK v Praze).

Video  „Za posledních 20 let čeští politici nevstali a neřekli, že EU je pro nás důležitá. Ekonomicky i politicky,“ říká europoslanec a předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.  - Blesk Zprávy / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Klaus, nebo Havel? Spíš Klaus

Jiří Payne se pravidelně setkával s Václavem Havlem, byl členem Občanského fóra, později ale dělal poradce i prezidentu Václavu Klausovi. Kdo z nich ho ovlivnil víc?

Václava Havla jsem znal z bytových seminářů ještě před pádem komunismu. Jako předseda zahraničního výboru jsem za ním pak často chodil, přesvědčil jsem ho, že by bylo dobré vstoupit do NATO a tak podobně. Václav Havel byl pro nás unikátní symbol, který jsme používali. Já jsem k němu měl, říkal jsem mu to i osobně, různé výhrady,“ poznamenal k prvnímu českému prezidentovi.

„Vystudoval jsem matematicko-fyzikální fakultu, potkal jsem hodně geniálních lidí. Václav Klaus na mě od prvního okamžiku udělal dojem, že to je člověk, který má neuvěřitelnou inteligenci. To mě nesmírně ovlivnilo, spolupracoval jsem s ním desítky let, vymýšlel jsem s ním ODS,“ přiklonil se spíše k bývalému předsedovi nejsilnější pravicové strany.

mafik ( 13. května 2018 09:15 )

Je pravda, že europoslanci z čr se chovají jako agenti eu proti čr. Nic pro nás "nevybojují", naopak pro udržení své zbytečné funkce a prebend, jdou proti vlasti. Všichni ti Pospíšilové, Teličci (ten jako hlavní vyjednavač "pohřbil" naše zemědělce, abychom nezapoměli), po zádech Ano se tam dostal a tak bych mohl pokračovat, Zdechovský, který má program antizeman atd. Jedině snad Jourová, ale tu bych po rozpuštění europarlamentu, znovu nominoval na ministryni pro místní rozvoj

HaveI-krakonos500 ( 24. dubna 2018 14:02 )

EU

mika.w ( 24. dubna 2018 08:26 )

v čem je problém? zóna volného obchodu nemá s EU nic společného

salto ( 24. dubna 2018 07:46 )

Pan Payne je lump nevšedního formátu, o tom svědčí m.j. fakt, že zakládal ODS, které se vždy chovala ke státu jako ke své kořisti na dobytém území. Ovšem dávám mu za pravdu, pokud EU bude pokračovat ve svých nelogických krocích, je odsouzena k zániku.

jonn ( 24. dubna 2018 07:37 )

Co chcete po volovi ,když radil Havlovi a Klausovi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa