Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Soros chystá převrat!“ Důvěřivé Čechy si dobírá krotitel falešných zpráv

Video se připravuje ...
Autor: bud - 
3. května 2018
05:14

Češi se snadno nechají „napálit“ nejrůznějšími falešnými zprávami, tedy fake news, mediální gramotnost v zemi je nízká. Je o tom aspoň přesvědčený Benedikt Vangeli, šéf Centra proti terorismu a hybridním hrozbám. Podle něj v Česku působí až 100 autorů, kteří dezinformace píšou a šíří. Patří mezi ně zprávy o tom, že se chystá převrat, za kterým stojí Židé, neokoni nebo třeba miliardář maďarského původu George Soros. Vangeli to uvedl pro Blesk Zprávy.

Objem i kvalita dezinformací v Česku je vysoká a mediální gramotnost lidí nízká, tvrdí vedoucí Centra proti terorismu a hybridním hrozbám, které funguje na ministerstvu vnitra a zabývá se také monitorováním nepravdivých a manipulativních zpráv. Podle Benedikta Vangeliho jsou Češi zranitelní, neumí příliš rozeznávat falešné zprávy a snadno uvěří mnohdy i bizarním zprávám.

Soros, Židé a neokoni chystají převrat

„Analyzujeme dezinformační narativy, které k nám putují a jsou recyklovány. Stále platí, že je několik základních, například že Česko není suverénní stát a je řízeno například z Německa. Nebo že EU je nepřítelem Česka, nebo že se EU rozpadá. Nebo že se v Česku chystá převrat, ať už to organizuje Soros, studenti, nevládky, Židé a neokoni,“ řekl Vangeli v rozhovoru pro Blesk Zprávy.

Expert zmínil další příklady zpráv, kterým jsou Češi schopni „naletět“: Stát chce cenzurovat informace. Veřejnoprávní média jsou nedůvěryhodná. Migrační krize byla způsobena NATO a EU, případně že EU a Česko poskytuje výhody uprchlíkům na úkor občanů, případně že vláda zatajuje informace o skutečném počtu uprchlíků. „Fake news také šíří, že NATO je nespolehlivý spojenec, chystá se třetí světová válka nebo že stát spolu s neziskovými vnucuje multikulti,“ dodává s tím, že témata se částečně opakují.

„Emoce a šok? Pak si dejte pozor“

„Když uvidíte příliš dlouhý název s kapitálkami a expresivním titulkem, tak byste měli zpozornět. Podezřelé jsou jakékoliv výrazné emoce, šok,“ uvádí Vangeli s tím, že vodítkem rovněž může být chybějící zdrojování informací nebo to, že zprávu publikuje dezinformační server.

Podle auditu národní bezpečnosti, který připravilo ministerstvo vnitra, jsou v Česku běžné tyto dezinformační aktivity:

  • Cílené podkopávání důvěry v samostatný demokratický právní stát a budování vstřícnosti vůči zájmům cizích států.
  • Šíření dezinformací prostřednictvím mediálních a kvazimediálních platforem včetně sociálních sítí, „nezávislých“ nevládních organizací, veřejně známých osobností včetně politických představitelů, kteří podléhají vlivu nebo prosazují zájem odlišný od zájmů ČR.
  • Využívání médií s koncentrovaným vlastnictvím k prosazení mocenských zájmů.
  • Podněcování nepřátelských postojů vůči ČR v rámci cizineckých komunit a jejich zapojení do aktivit proti zájmům ČR.

petr12 ( 27. dubna 2019 08:54 )

poplašné správy jistě ale že Sores je dobytek,zrádce,humus evropy a dovozce uprchlíku,zla,teroristu,vrahu,znásilnovaču ja taky pravda, to není falešná správa ale pravda.

gladio ( 3. května 2018 12:37 )

havlofašistický mainstream je mnohem horší, lže tají,manipuluje,zhn v iráku,ztajení masakru v oděse 2.5 2014,a ještě rozkazují co smíme číst +cenzurují maily,

mirnete ( 3. května 2018 12:19 )

To už panuje z dob totality. Rudé právo je vychvalovalo, lhalo a tajilo. Dnes se zprávami roztrh pytel, je to živnost, málo kdo si umí vybrat kvalitu a pravdu.

gabreta ( 3. května 2018 11:28 )

"Češi se snadno nechají „napálit“ nejrůznějšími falešnými zprávami, tedy fake news" Samozřejmě. Po letech falešných a zavádějících zpráv ve veřejnoprávní ČT, už Čeči neví komu věřit. Když jste ve zprávách z Kyjeva v ČT slýchali, jak Berkut brutálně potlačoval pokojné demonstrace a pak jste si pustili You Tube a tam jste viděli zmlácené a hořící příslušníky Berkutu "pokojnými demonstranty" s Molotovovými koktejly!! Hlavně ten "Krotitel falešných zpráv" koktal a nevěděl jak se vyjádřit! Přesně ten tip člověka, který by mohl dělat mluvčího Schlafenbergovi!!!

auslak ( 3. května 2018 11:11 )

Nemusíme chodit daleko ,zářný příklad jsou projevy Kalouska.

Zobrazit celou diskusi