Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Jak vydělat na stáří? Blesk radí důchodům ZDARMA. Kde vzít na léky, jak z dluhové pasti?

Autor: Radka Růžičková - 
23. dubna 2018
09:12

Přibývá seniorů, kteří spadnou až na dluhové dno. U řady z nich končí finanční problémy exekucí. Půjčky si ale senioři často neberou kvůli sobě. Snaží se pomoct svým blízkým.

Vstupenkou do světa dluhů bývá pro lidi ve vyšším věku snaha pomoci příbuzným. „Lidé v předdůchodovém a důchodovém věku se do dluhů dostávají hlavně kvůli půjčkám pro své děti a příbuzné, kterým banka nebo jiná instituce nechce půjčit,“ potvrzuje Markéta Kolářová ze společnosti Kruk. A že se nejedná o hrstku případů, dokazují data z České správy sociálního zabezpečení. „Evidujeme téměř 87 tisíc důchodců, jimž se provádí nejen ze starobního, ale i z invalidního či pozůstalostního důchodu exekuční srážky,“ potvrzuje Jana Buraňová, mluvčí ČSSZ. S dluhy lidé do důchodu už i vstupují a není výjimkou, že na jeden důchod je více exekucí.

Podle společnosti Kruk mají největší dluhy Češi ve věku 45 až 64 let. Průměrně dluží přes 34 000 korun. „Více než 8 % dlužníků s průměrným dluhem 29 100 korun je ale již v postproduktivním věku (přes 65 let),“ dodává Kolářová.

Chtěla pomoct dceři, a teď splácí dluhy

Zadlužením doplatila na snahu pomoci dceři a jejímu příteli s pořízením nového auta paní Ivana (70) ze severních Čech.

Dcera s přítelem si plánovali koupit ojetý vůz za 80 tisíc korun. Protože neměli peníze a banka jim půjčit odmítla, přišla dcera s prosbou o pomoc za maminkou. Ta si vzala půjčku a spolehla se na sliby, že dcera s přítelem budou pravidelně splácet. Závazky nedodrželi. Navíc se rozešli a přítel se od dluhu distancoval úplně. „Nemohla jsem po dceři chtít, aby půjčku splácela. Z nízkého příjmu sotva uživí sebe a dvě děti, o které se stará sama. Když jsem viděla, jak zápasí s penězi, nezbylo mi nic jiného než dluh zaplatit,“ vypráví Ivana.

Důchod na život nestačil

Ani pro ni to ale nebylo snadné. Pobírala nízký důchod, který nestačil na pokrytí nájmu bytu, jídla a dluhů. Dohodla se proto se svojí sestrou, že se k ní přestěhuje a ušetří na nákladech za bydlení. „S dcerou jsem v kontaktu, ale už bych si pro ni nepůjčila. Kdybych tušila, do jakých těžkostí mě dobrá vůle dostane, určitě bych žádost o pomoc odmítla,“ dodává Ivana.

Rada: Nedejte na sliby

Rčení »pro dobrotu na žebrotu« na vlastní kůži zažívá stále více důchodců. „Dostávají se do finančních potíží kvůli tomu, že se snaží pomoci svým dětem nebo vnoučatům,“ vysvětluje Markéta Kolářová ze společnosti Kruk, která spravuje pohledávky. Sliby potomků o splácení často zůstanou jen u slov. „Je důležité si na začátku pečlivě promyslet, jestli jsme schopni splácet dluh i v případě, že příbuzný nedodrží slib. Ten, kdo podepíše smlouvu, je totiž zodpovědný za splacení půjčky. Proto je důležité domluvit se s věřitelem na řešení co nejdříve a vyhnout se tak soudu nebo exekuci,“ dodává.

Jak na dluhy Jak na dluhy | archiv Blesku

Video: Dlužník Jiří - Oprava

Zobrazit celou diskusi