Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

David Prachař režíruje hru vnučky slavného spisovatele: Stárnoucí muž? To jsem já!

Autor: bko - 
20. dubna 2018
13:27

V nezvyklé pozici režiséra se představí David Prachař! Pro festival francouzského divadla Sněz tu žábu připravuje scénickou skicu hry Laureline Le Bris-Cep s názvem Všichni živí. „Já říkám v legraci Všichni mrtví, protože je to vlastně zpověď takového stárnoucího muže, který je sám,“ usmívá se Prachař, který v monodramatu ztvární i hlavní roli. Zajímavé také je, že Le Bris-Cep je vnučkou slavného českého katolického spisovatele Jana Čepa.

Prachař ve hře mladé francouzské autorky, kterou festival Sněz tu žábu poprvé přeložil do češtiny, bude hrát osamělého muže.

„Žije sám, se svými dětmi komunikuje pouze po telefonu, je uzavřený ve svém světě a sumarizuje svůj život. Vzpomíná na to, co se mu podařilo a co se mu nepodařilo. Dochází ke zjištění, že toho, co vyšlo, není moc,“ popisuje herec, který se rád věnuje právě i režii.

„Mně se to monodrama líbí z toho důvodu, že je takové hrozně subtilní a nějak to zároveň souvisí i se mnou, týká se stárnoucího muže, jako jsem já…“ přiznává Prachař.

„Já tedy nežiju takhle úplně osamoceně, mám pět dětí… Ale vím, co to je, bude mi šedesát. Takže to je ta chvíle, kdy člověk začíná trochu přemýšlet o tom, co udělal v životě dobře, co špatně,“ přemítá herec, kterého v monologu na jevišti budou přerušovat třeba hlasy žen, jež v životě potkal.

Inscenaci hry Všichni živí můžete vidět na festivalu francouzského divadla Sněz tu žábu 13. května od 18 hodin v pražském Studiu ALTA. Na festivalu se také divákům představí významný francouzský režisér Pierre Meunier s unikátní inscenací Kredenc naživo (Buffet à vif).

Na festivalu budou ve formě scénických skic uvedeny ještě další čtyři vybrané a poprvé přeložené francouzské hry pod vedením českých režisérů (Kasha Jandáčková, Ewa Zembok, Linda Dušková, Adam Skala), další zajímaví francouzští autoři budou představeni ve dvou blocích tzv. „jednohubek“.

V rámci „degustačního“ programu vystoupí například francouzský konceptuální umělec Joe Cave se zvukovou instalací, koncertem a DJ sety, proběhne workshop pro divadelní profesionály či otevřená diskuse na téma Textoterapie s pozvanými francouzskými a českými autory.

Všechna představení i akce v rámci festivalu jsou s českými či francouzskými titulky nebo simultánně tlumočené a jsou tak přístupné v obou jazycích.

Kompletní program festivalu Sněz tu žábu najdete zde »

Zobrazit celou diskusi