Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Viceministr chtěl novinářkám osahávat prsa. Obtěžování ho stálo funkci

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
20. dubna 2018
13:02

Náměstek japonského ministra financí Džuniči Fukuda rezignoval na svou funkci kvůli obvinění ze sexuálního obtěžování několika novinářek. Obvinění Fukuda nadále popírá. Svou demisi zdůvodnil tím, že je pro něj obtížné pod tlakem kritiky pokračovat v práci, napsala agentura AP.

Časopis Šinčó minulý týden napsal, že Fukuda se dříve v letošním roce sešel s jistou reportérkou v baru nedaleko svého bydliště a během schůzky jí dělal nepatřičné návrhy. Údajně se ptal, jestli jí může sáhnout na prsa a políbit ji, a nabízel ženě milostný poměr.

Týdeník uvedl, že úředník nařčení odmítl. Den po vydání zprávy ale bulvární magazín zveřejnil audionahrávku, která prý zachycuje Fukudovy návrhy. „Můžu se vás dotknout? Obejmout vás? Sáhnout vám na prsa?“ na záznamu lze prý zřetelně rozeznat Fukudův hlas. Podle časopisu podobným způsobem Fukuda obtěžoval při soukromé konverzaci i další novinářky. Fukuda trvá na tom, že časopis zažaluje pro pomluvu.

MeeToo v Japonsku „pšenka nekvete“

Jak uvedla agentura Reuters, obvinění známých osobností ze sexuálního obtěžování zažilo Japonsko v rámci fenoménu MeToo jen málo. Japonky o podobných věcech často odmítají promluvit kvůli obavám, že by vina byla svedena na ně.

Sex za peníze? To Japonci nesmí!

Před nedávnem na svou funkci rezignoval také guvernér prefektury Niigata Rjuiči Jonejama, byl podezřelý z toho, že si platí prostitutky. „Vypadá to jako prostituce, ale pro mě je těžké si někoho najít. Abych upoutal jejich pozornost, kupoval jsem ženám dárky a dával jim peníze,“ vysvětlil. Rozhodl se rezignovat, aby nezpůsobil politický skandál.

Prostituce je v Japonsku protizákonná, jen málokdy se ale její případy dostanou před soud.

Zobrazit celou diskusi