Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vlevo dole ho nenašel: Ovčáček přestal hledat Peroutkův článek, soud s Hradem se táhne

Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
20. dubna 2018
05:32

V pátek uplyne 40 let od smrti spisovatele, dramatika a kritika Ferdinanda Peroutky. Muže, do kterého se svým výrokem, že je autorem článku Hitler je gentleman, „obul“ prezident Miloš Zeman. Slovy hlavy státu se kvůli trestnímu oznámení Peroutkovy vnučky zabývaly dokonce české soudy. A ještě neskončily. Peroutka zemřel 20. dubna 1978 v 83 letech v New Yorku.

Jeho dílo se stalo součástí zlatého fondu českého politického myšlení a publicistiky. Peroutka byl rovněž demokratickým politikem, účastníkem druhého odboje a předním činitelem politické emigrace po komunistickém puči v únoru 1948. Jako občan a bojovník za lidská práva výrazně ovlivnil myšlení několika generací.

 

Video  Ovčáček vs. odpůrci: Hádka nad hledáním Peroutkova článku!  - redakce Blesk TV
Video se připravuje ...

Nedávno se Peroutka dostal do centra pozornosti kvůli slovům prezidenta Miloše Zemana, který v lednu 2015 na pražském fóru k holokaustu hovořil o selhání intelektuálů při nástupu nacismu. „Jeden z největších českých novinářů Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem ‚Hitler je gentleman‘,“ řekl.

Článek, který podle odborníků Peroutka nikdy nenapsal, se prezidentské kanceláři nepodařilo dohledat. Peroutkova vnučka Terezie Kaslová se soudní cestou snaží jméno svého děda očistit. Pravomocný verdikt dosud nepadl.

Hledání údajného článku si vzal přitom za své hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Blesk Zprávám řekl, že jeho hledání kvůli verdiktu odvolacího soudu skončilo. „Není důvod dál pátrat. Jsem velmi rád, že soud v rozsudku zohlednil důležité důkazy, které jsem dohledal,“ řekl k rozhodnutí soudu z 1. září 2016 Ovčáček.

Jménem republiky remíza

Znění rozsudku odvolacího soudu otiskl v září 2016 web Echo24. Blesk Zprávy z něj citují základní pasáže bez dalšího zásahu. 

I. Rozsudek soudu I. stupně s e ve výroku I. p o t v r z u j e v části, v níž je žalovaná povinna do 7 dnů od právní moci tohoto rozsudku zaslat na adresu žalobkyně prostřednictvím držitele poštovní licence doporučený dopis, který bude označen aktuálním datem a podepsán osobou oprávněnou jednat za žalovanou, následujícího znění:

Dne 27. ledna 2015 uvedl prezident České republiky pan Ing. Miloš Zeman v projevu předneseném u příležitosti 70. výročí osvobození Osvětimi tento výrok: „Jeden z největších českých novinářů Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem „Hitler je gentleman“. Dále na tiskové konferenci dne 4. února 2015 prezident České republiky pan Ing. Miloš Zeman uvedl: „Na vlastní oči jsem viděl článek Ferdinanda Peroutky, kde bylo napsáno „Hitler je přece gentleman“.

Ferdinand Peroutka není autorem článku pod názvem „Hitler je gentleman“, případně článku pod názvem „Hitler je přece gentleman“. Česká republika se za tyto dehonestující výroky omlouvá.

Video  Peroutka Hitlera nevelebil. Hrad se musí za Zemana omluvit.  - Petr Soukup, Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

II. Rozsudek soudu I. stupně s e ve výroku I. m ě n í tak, že se zamítá žaloba ve zbývajícím rozsahu, v němž žalobkyně žádala zaslat dopis, kterým by se žalovaná omluvila za výroky prezidenta České republiky Ing. Miloše Zemana, že „Tentýž novinář po mnichovské dohodě napsal: „Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky.“, že „Co vede k této fascinaci intelektuálů naprosto zrůdným učením. Co vede k tomu, že se z doktora Jekylla stává Mr. Hyde.“.

III. Rozsudek soudu I. stupně s e ve výroku II. p o t v r z u j e v části, v níž je žalovaná povinna do 7 dnů od právní moci tohoto rozsudku zveřejnit na webových stránkách www.hrad.cz omluvu následujícího znění tak, že odkaz na ni bude dostupný z úvodní strany elektronické prezentace nejméně po dobu 30 po sobě jdoucích dnů:

Dne 27. ledna 2015 uvedl prezident České republiky pan Ing. Miloš Zeman v projevu předneseném u příležitosti 70. výročí osvobození Osvětimi tento výrok: „Jeden z největších českých novinářů Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem „Hitler je gentleman“. Dále na tiskové konferenci dne 4. února 2015 prezident České republiky pan Ing. Miloš Zeman uvedl: „Na vlastní oči jsem viděl článek Ferdinanda Peroutky, kde bylo napsáno „Hitler je přece gentleman“.

Ferdinand Peroutka není autorem článku pod názvem „Hitler je gentleman“, případně článku pod názvem „Hitler je přece gentleman“. Česká republika se za tyto dehonestující výroky omlouvá.

IV. Rozsudek soudu I. stupně s e ve výroku II. m ě n í tak, že se zamítá žaloba ve zbývajícím rozsahu, v němž žalobkyně žádala zveřejnit na stránkách www.hrad.cz omluvu za výroky prezidenta České republiky Ing. Miloše Zemana, že „Tentýž novinář po mnichovské dohodě napsal: „Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky.“, že „Co vede k této fascinaci intelektuálů naprosto zrůdným učením. Co vede k tomu, že se z doktora Jekylla stává Mr. Hyde.“.

V. Žádný z účastníků n e m á právo na náhradu nákladů řízení.

Podle soudu skončil spor remízou – nikdo tedy neměl ani nárok na hrazení soudních nákladů.

„Je poměr úspěchu a neúspěchu u obou stran sporu srovnatelný. Tedy se v souvislosti s nákladovým výrokem sděluje – opět v zájmu vyloučení možných dezinterpretací, že chtěl-li by snad někdo použít terminologii sportovní, dopadl spor remízou,“ napsal v rozsudku předseda senátu Tomáš Novosad.

Ovčáček vyčkává

„Nyní čekáme na verdikt nejvyššího soudu,“ doplnil pro Blesk Zprávy Jiří Ovčáček.

Pražský rodák Ferdinand Peroutka řídil za první republiky kulturně politickou revue Přítomnost a přispíval do různých periodik v čele s Lidovými novinami. Za okupace odmítl spolupráci s gestapem a byl až do konce války vězněn v koncentračním táboře Buchenwald. Po osvobození řídil jako šéfredaktor Svobodné noviny a týdeník Dnešek, věnoval se vlastní literární tvorbě a stal se též poslancem Národního shromáždění za národní socialisty. Po únoru 1948 emigroval, později se usadil v USA.

Video  Reportáž o peroutkovském selhání hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka  - Vera Renovica, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Autor monumentálního historického díla Budování státu se stal jedním ze zakladatelů a do roku 1961 vedoucím českého vysílání Rádia Svobodná Evropa. Uznání ve vlasti se dočkal teprve po listopadu 1989. V květnu 1991 byla urna s jeho ostatky uložena na vyšehradském hřbitově. V roce 1995 vznikla u příležitosti stého výročí jeho narození Cena Ferdinanda Peroutky, jedno z nejvýznamnějších ocenění pro tuzemské novináře. Ve stejném roce propůjčil Václav Havel Peroutkovi Řád T. G. Masaryka.

agfor ( 20. dubna 2018 14:31 )

Asi má Ovčáček tak velký plat, že mu odměna, kterou slíbil Miloš, nestojí za to.

cepp ( 20. dubna 2018 10:15 )

Výrok soudu je skandální, doufám, že to bude ještě napraveno. Zeman se nikdy neomluví. Bohužel to ukazuje na jeho vážnou poruchu osobnosti, protože každý na jeho místě by dávno přiznal chybu a omluvil se.

alex0800 ( 20. dubna 2018 07:59 )

Peroutka - to je idol VŠECH českých důchodců.. Každý by chtěl pracovat jen 18 či 25 let a pak si užívat 50let důchodu;-) Asi proto ho po Sametu tak vehementně rehabilitovali.. Nás, co daněma živíme politické zločince skoro 30 let, se důchodu ani nedočkáme, neboť představa dožití se 75let, když většina populace padá po šedesátce.. Holt nám to tu dobře vymysleli Ti američtí pejsci, kteří tu vládnou.. . . Připomenu případ Gluška, kterého jako neposlušného pejska oběsili na psím vodítku.. Šlo o jasnou sebevraždu.. Stalo se v Británii, aby nemohl promluvit k otravě Skripala britskými tajnými službami.. Asi proto Skripal marně žádal o povolení návratu do RF.. Je to podobný případ jako "sebevražda" Berezovského, který měl do RF dovést kompro na britskou vládu nejen ohledně AvtoVAZ, ale i co se týká mezinárodních zločinů.. Proto byl zavražděn.. To je ta hořká pachuť té tzv US democracy, či chcete-li amerického kolonialismu.. Asi proto jejich kolonie bez důkaů a na základě lží vyhostili diplomaty RF.. Demence vládne západnímu světu.. Mamon nad lidskými životy..

havran2 ( 20. dubna 2018 07:04 )

ZEMAN BY SE MĚL KONEČNĚ VEŘEJNĚ OMLUVIT ! ! !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa