Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ruský prokurátor ukazuje prstem na Británii: „Zabili Berezovského i Litviněnka“

Autor: Darina Jíchová - 
19. dubna 2018
15:57

Moskevský generální prokurátor Jurij Čajka tvrdí, že oligarchu Borise Berezovského (†67) nechaly zabít britské tajné služby. Britové mu podle něj chtěli zabránit, aby po svém návratu do země sdílel informace, které se mu během práce s britskými agenty podařilo nashromáždit. Čajka uvedl, že Berezovskij byl zapleten i do vraždy exagenta KGB Alexandra Litviněnka, napsal deník Daily Mail.

Čajka dokonce tvrdí, že Berezovskij v roce 2006 pomohl britským agentům otrávit Litviněnka. Oligarcha měl prý na Brity mnoho informací a stal se pro ně nebezpečným, proto se jej v roce 2013 rozhodli odstranit. Berezovskij byl nalezen ve svém domě v Berkshire. Policie jeho smrt vyšetřovala jako sebevraždu oběšením.

Berezovskij byl známým kritikem prezidenta Vladimira Putina, v roce 2000 uprchl z Ruska, kde byl odsouzen kvůli vytunelování automobilky AvtoVaz na 13 let vězení. V roce 2003 pak dostal politický azyl v Británii. Čajka ve svém projevu před parlamentem uvedl, že podnikatel byl zapletený do Litviněnkovy vraždy a že se chtěl vrátit domů do Ruska, což se Britům nelíbilo.

Otrava Litviněnka

Litviněnko byl v listopadu roku 2006 otráven poloniem. Berezovskij a exagent byli blízkými přáteli. Čajka se domnívá, že Berezovskij svého známého otrávil. „Buď jednal pod nátlakem britských agentů, nebo s nimi spolupracoval. Největší koncentrace polonia se našla u něj v kanceláři a sám by nebyl schopen si ho obstarat,“ vysvětlil prokurátor.

Litviněnko na smrtelné posteli nařkl Putina z toho, že si objednal jeho smrt. Litviněnko na smrtelné posteli nařkl Putina z toho, že si objednal jeho smrt. | archiv Blesku

„Když se o pár let později rozhodl vrátit do Ruska, nemohli to dovolit. Věděl příliš mnoho,“ dodal Čajka. Jeho projev přišel týden poté, co jeho zástupce Saak Karapetjan obvinil Británii ze zadržování důkazů v případu Berezovského domnělé sebevraždy. Karapetjan citoval zprávu soudního lékaře z roku 2013, ve které stojí, že nelze určit, zda šlo o vraždu, nebo sebevraždu.

„Berezovskij by byl po návratu do Ruska zatčen a vyslýchán, britští agenti to věděli, proto ho zabili,“ řekl Karapetjan „Navíc Británie s námi na jeho případu odmítla spolupracovat, nechtěla ani veřejně sdílet důkazy a postup vyšetřování, to svědčí o tom, že mají co skrývat,“ prohlásil Čajkův zástupce.

Spekulace rodiny a přátel

Berezovského v březnu roku 2013 nalezla mrtvého jeho exmanželka. Rodina i známí jsou si jistí, že sebevraždu nespáchal. Spíše než britské agenty však viní ty ruské. Jeho dcera je toho názoru, že Berezovského nechal zabít Kreml. Jeden z jeho nejbližších přátel však potvrdil Čajkova slova. Oligarcha podle něj plánoval svůj návrat do Ruska, chtěl prý Putinovi předložit informace, které by ho zbavily obvinění, kterým v Rusku čelil, a to prý byl důvod, proč byl zavražděn.

Ruská a britská vláda se v současnosti přou o to, kdo stojí za otravou bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala (66) a jeho dcery (33). Vyšetřovatelé se domnívají, že byli infikováni nervovým toxinem novičok vyráběným v Rusku, Kreml to popírá. Případ vyvolal diplomatickou roztržku mezi Ruskem a řadou západních zemí včetně Česka. Obě strany mimo jiné vzájemně vyhostily desítky diplomatů.

marmat ( 19. dubna 2018 21:46 )

Lžete naprosto vědomě...za kolik a proč??? Zdroj: https://www.lidovky.cz/lavrov-lhal-nervovou-latku-bz-ve-vzorcich-experti-nenalezli-tvrdi-sef-opcw-1b g-/zpravy-svet.aspx?c=A180418_161314_ln_zahranici_mha

marmat ( 19. dubna 2018 21:44 )

lřete naprosto vědomě...za kolik a proč??? Zdroj: https://www.lidovky.cz/lavrov-lhal-nervovou-latku-bz-ve-vzorcich-experti-nenalezli-tvrdi-sef-opcw-1b g-/zpravy-svet.aspx?c=A180418_161314_ln_zahranici_mha

marmat ( 19. dubna 2018 21:05 )

NEJVÉTŠÍ a konkrétní minelu jste právě vypálil/a teď...TENDENČNÍ zpavodajství ČT je pro mne žalovatelné... nedá se poslouchat.

marmat ( 19. dubna 2018 21:03 )

ARGUMENTY ze SVÉTA, kde primitivní lži jsou jen ve filmech 007 z Východu /Ruska.

marmat ( 19. dubna 2018 20:59 )

Jste sodruh Skála, nebo jen soudružka manželka Skálová ???

Zobrazit celou diskusi