V katastru nemovitostí není ani zápis a dokonce ani žádná darovací smlouva!

Zanedbali povinnost

„Miloš dal chalupu synům a mají na to podepsaný papír,“ řekla Blesku máma Matěje (53) a Petra (53) Formanových. Podle výpisu z katastru nemovitostí ale dům v Lešovicích na severu Plzeňska od roku 1971 dodnes patří stále manželům Věře a Miloši Formanovým, přestože se rozvedli už před 19 lety.

„U nás je chalupa se stodolou a dalším pozemkem v Lešovicích zapsaná stále jako společné jmění manželů Miloše a Věry,“ sdělila Blesku Daniela Šustrová (50), ředitelka kanceláře ředitele Katastrálního úřadu pro hl. město Praha, která má přehled i o údajích z Plzeňského kraje.

Pokud si Forman s Křesadlovou při rozvodu v roce 1999 nebo po něm vypořádali majetkové věci např. darovací smlouvou, měli pak dle ředitelky povinnost podle zákona z roku 1993 informovat katastrální úřad o způsobu tohoto vypořádání. „V případě Formanových se tak ale nestalo, a dům se proto nejspíš stane součástí dědického řízení,“ upřesnila Šustrová.

Soudní spor

„Půlka domu se jistojistě stane součástí dědického řízení, když darovací smlouva na katastru není,“ je skálopevně přesvědčen JUDr. Jan Černý. A to i v případě, že Petr s Matějem předloží notáři darovací smlouvu s podpisem svého otce.

„Takovou smlouvu notář zřejmě uzná. Problém by ale nastal v případě, že by poslední manželka a její dva synové platnost takové dohody napadli, nebo chcete-li, zpochybnili. To by mohlo odstartovat i letitý soudní spor,“ varuje renomovaný pražský právník.

Rovným dílem

Pokud by notář dospěl k závěru, že darovací smlouva není platná, potom by podle občanského zákoníku Formanovu půlku chalupy dostali rovným dílem všichni jeho dědicové – tedy nejen Petr s Matějem, ale také vdova Martina Formanová (52) a dvojčata Andrew (20) a James (20), které má s režisérem.

VIDEO: Vdova po Formanovi (†86) šokovala: Miloše tajně pohřbila dva dny po smrti!

Video
Video se připravuje ...

Vdova po Formanovi (†86) šokovala: Miloše tajně pohřbila dva dny po smrti! Blesk TV

Fotogalerie
16 fotografií