Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Dotace na odpadkový koš do domácnosti? Brusel brojí za lepší recyklaci

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová - 
18. dubna 2018
18:30

Více recyklovat, méně skládkovat. Europoslanci ve Štrasburku odhlasovali nové směrnice týkající se oběhového hospodářství. Každý Čech ročně vyprodukuje zhruba 340 kilogramů komunálního odpadu, zhruba polovina ho končí na skládce. Do roku 2035 by to ale mělo být maximálně 10 procent. Zrecyklováno by do roku 2025 mělo být minimálně 55 % komunálního odpadu. Pomoci by mohly například dotované koše na třídění dodané do domácností.

Podíl komunálního odpadu určeného k recyklaci by měl podle nové unijní legislativy v roce 2025 stoupnout z dnešních 44 procent na 55 procent. Česko je přitom aktuálně na zhruba 34 %, nesplňuje tak současné požadavky. 

Soubor opatření reflektuje potřebu lépe využívat některé suroviny a vracet je zpět do oběhu, a také šetrněji nakládat s obalovými materiály, které dnes produkujeme v nekonečných kvantech. Poptávka světového hospodářství po surovinách by se podle některých studií mohla během následujících 15 let zvýšit o více než polovinu. Klíčové pro nás bude dokázat znovu využít použité materiály, efektivněji pracovat s recyklací,“ komentuje balíček unijní legislativy Dita Charanzová (za ANO).

Cíle jsou podle Stanislava Polčáka (za TOP 09 a STAN) realisticky nastavené, přestože Česko zatím za řadou států pokulhává. „Pro české obce jde o příznivou zprávu. Kompromis je výsledkem dlouhých jednání a jsem rád, že se podařilo uhájit dostatečně realistické cíle v oblasti skládkování komunálního odpadu, který je pro naše obce zvládnutelný,“ napsal europoslanec v prohlášení.

Cesta k tzv. oběhovému hospodářství, kterou razí Brusel, má za cíl využít co největší množství odpadu v další produkci. Na skládkách by mělo končit co nejmenší množství odpadu, naopak co nejvíce by mělo být zrecyklováno. Jde o ochranu životního prostředí, novinky by ale měly přinést i další pracovní místa.

Komunální odpad v EU: Češi skládkují polovinu Komunální odpad v EU: Češi skládkují polovinu | Evropský parlament

Za vzor je slovinská Lublaň, rozdala odpadkové koše

Vzorem ekologických měst se stala v roce 2016 slovinská metropole Lublaň. Manažerka města pro oběhové hospodářství a ochranu přírody Zala Božič popsala pro Blesk Zprávy posun, kterým město prošlo od roku 2007, kdy si stanovilo plán být více ekologické. Pomohla prý řada opatření, například dotované odpadkové koše do domácností.

Představili jsme systém sdílení aut, kol. Naše autobusy jezdí na plyn, na přírodní plyn, postavili jsme nové stezky pro cyklisty a uzavřeli jsme městské centrum. Je z něj ekologická zóna,“ popsala.

„Opravdový průlom přišel v roce 2013, kdy jsme představili systém sběru odpadu od dveří ke dveřím. To znamená, že jsme dali domácnostem čtyři různé koše. Tímto způsobem jsme zvýšili třídění odpadu na 67 %. Ale jen dát koše nestačí. Kromě toho jsme přišli se silnou kampaní. Musíte spotřebitelům říct, proč to mají dělat a proč je to pro ně dobré, nebo co budete s tím odpadem dělat,“ řekla Božič k vývoji třídění a recyklace odpadu v hlavním městě Slovinska.

S nápadem rozdat lidem odpadkové koše na třídění odpadu souhlasí i zpravodajka ekologického baličku, italská europoslankyně Simona Bonafé.  Je to podle ní jedna z možností, kterou mohou státy pro své občany zvolit. Mluví ale i o dalších opatřeních, které by měly lidi i úřady motivovat ke zlepšení nakládání s odpady.

djaba ( 19. dubna 2018 10:25 )

 Dejte na domácnost tři čtyři nádoby na různý odpad . Za správné třídění i slevu na svoz .Na slevu každý slyší a máte to tam .Ostatně u nás je 52 svozů jedné nádoby za téměř 3 tisíce za rok .Za ty peníze se nedivím , že to mnozí řeší i jinak -některé i pětičlenné domácnosti v naší čtvrti mají malou popelničku a jednou za dva týdny .

Deneček ( 19. dubna 2018 05:47 )

Největší odpad sedí v Bruselu,je třeba ho recyklovat a zrušit celou EU.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa