Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Studenti VŠE odmítli přednášky Babišových ministrů. „Nemyslící ovce,“ rozzuřil se člen fakulty

Autor: mah, ČTK - 
18. dubna 2018
17:15

Národohospodářská fakulta VŠE svým studentům o Velikonocích nabídla mimořádný mimosemestrální kurz o hospodářské politice. V sérii přednášek by měli promluvit všichni ministři Babišovy vlády. Části studentů Vysoké školy ekonomické se ale podobná akce nelíbila a sepsali proti ní proto petici. Tím ovšem rozhořčili tiskového tajemníka Národohospodářské fakulty Daniela Váňu, který autory označil za „tupé ovce“. Omluvu za útočné vyjádření po něm nyní otevřeným dopisem žádá předseda Studentské komory Rady vysokých škol Michal Zima.

„Na základě hysterické reakce některých politických aktivistů byla napsána Petice proti přednáškám členů vlády bez důvěry na VŠE. My ctíme jejich svobodnou volbu vyjádřit se. Jejich text však připomíná spisek kádrováka z dob Vasila Bilaka,“ napsal Váňa na webu fakulty. Dodal, že autoři petice by ale stejně zřejmě nevěděli, o koho jde.

Váňa: Studentům šlo o politicky motivovanou cenzuru

Autory petice následně označil za lidi, kteří se snaží o politicky motivovanou cenzuru. Jednoho z nich v textu dokonce jmenoval jménem, když prohlásil, že si nevšiml jeho snahy protestovat proti vystoupení Babiše na půdě jiné fakulty VŠE.

„Druhá spoluautorka má pravděpodobně taktéž politické cíle. Je spolupracovnicí politika a poslance Rakušana (STAN),“ pokračoval v osočování autorů petice Váňa. Pozastavil se i nad tím, proč se Národohospodářskou fakultu snaží poučovat studenti z jiných fakult. Podle něj se tak postavili proti většině studentů fakulty, kteří přednášky naopak uvítali.

„Naštěstí naši studenti, až na nepatrné výjimky, nejsou stádem nemyslících a zmanipulovatelných ovcí,“ zaútočil na nespokojené studenty Váňa. Připomněl jim, že hospodářskou politiku vytvářejí politici po celém světě. „Reálně ji povětšinou nedělají aktivisté, novináři a hloučkaři na náměstích. Výsadou demokracie je to, že se k ní mohou vyjadřovat,“ pokračoval.

Studenti požadují omluvu otevřeným dopisem

Taková vyjádření se ale nelíbila dalším studentům. Omluvu od Váni se proto rozhodl požadovat i předseda Studentské komory Rady vysokých škol Michal Zima. Zároveň ovšem dodal, že je třeba respektovat právo fakulty na zavedení libovolného předmětu s platnou akreditací.

„Demokracie by měla fungovat univerzálně a na vysokých školách především,“ dodal Zima k důvodům, proč se rozhodl Váňovi otevřený dopis zaslat.

„Kategoricky se ohrazuji proti skutečnosti, kdy jste jako zástupce jedné z fakult veřejné vzdělávací instituce v České republice na veřejné platformě označoval studenty mj. za – cituji – ‚nemyslící a zmanipulovatelné ovce‘,“ napsal Váňovi. Připomněl mu, že studenti mají nepopiratelné právo vyjádřit se k náplni výuky na své škole.

Osobní útoky podle studentů nejsou namístě

„Stejně tak považuji za nepřípustné, abyste vyjádření názoru autorů petice bagatelizoval osobními a nepodloženými útoky na konkrétní osoby a osočoval je tak z politického boje,“ pokračoval v kritice Váňových výroků. Podle Zimy by bylo rozumné podobné spory řešit diskuzí.

„Vyzývám vás tedy tímto otevřeným dopisem k veřejné omluvě studentům za vaše nepřiměřené chování a důrazně vás žádám, abyste se podobného chování coby představitel vzdělávací instituce v budoucnu zdržel,“ vyzval Zima Váňu. Dodal, že vzájemný respekt mezi členy akademické obce by měl být základním principem svobodných vysokých škol.

Váňa nechce odpovídat veřejně

Váňa se ve středu k Zimovu dopisu nechtěl vyjadřovat. „Rozhodně mu nějak odpovím, ale pravděpodobně ne formou otevřeného dopisu, protože já žádnou polemiku kolem této kauzy vyvolávat nechci,“ řekl. Svůj přesný postup si ale ještě chce promyslet, dodal.

Mimosemestrální kurz Hospodářská politika pohledem jejích tvůrců vznikl podle tiskového tajemníka na základě požadavků studentů Národohospodářské fakulty VŠE. Vedení se ho rozhodlo realizovat mimo jiné i z toho důvodu, že hospodářská politika a fungování státní správy je hlavní náplní vyučovaných oborů, uvedl Váňa. Kurz je akreditovaný a pro studenty není povinný.

Fakulta Memorandum o spolupráci podepsala s Babišem na konci března

Babiš a děkan fakulty Miroslav Ševčík podepsali 21. března společně Memorandum o vzájemné spolupráci a podpoře při přípravě, organizaci a pořádání akademických projektů. V něm se obě strany zavázaly, že jednotliví ministři vystoupí bezplatně od 2. dubna do 18. května na půdě fakulty. Součástí seminářů je diskuse se studenty a vybranými akademickými pracovníky. Projekt by podle Úřadu vlády měl obdobně pokračovat i v dalších semestrech.

Na Národohospodářské fakultě VŠE vystupují občas i další politici. Dlouhodobě na ní přednáší například bývalý prezident Václav Klaus, bývalý primátor Tomáš Hudeček či náměstek ministra vnitra pro státní službu Josef Postránecký. Jednotlivé přednášky tam mívá třeba vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Video  Babišova „kočkovaná“ s neúnavným studentem. „Nerozumím otázce,“ kroutil se šéf ANO.  - Blesk, Václav Lang
Video se připravuje ...

salto ( 19. dubna 2018 14:12 )

Sežeň si kvalitnější matroš, třebas potom pochopíš o čem byla řeč. Ale jinak seš dobrej

salto ( 19. dubna 2018 10:10 )

Líbila se mi ta dvanáctiletá holčička co stávkovala za ústavní práva. Oni si ti študáci zatím myslí, že život je jeden velký mejdan, potažmo hepening

jiznicechy ( 19. dubna 2018 02:17 )

Pentax, pokud někdo neříká to, co chcete slyšet, tak je rudý prasoidní výkal? Jen jste mu svým ubohým výrokem dal za pravdu. Měl byste se stydět.

marmat ( 19. dubna 2018 00:09 )

BYLO BY ZAJÍMAVÉ POSLECHNOUT SI TY STUDENTY....ale každého zvlášť.

geza ( 18. dubna 2018 20:28 )

Proč ?

Zobrazit celou diskusi