Soudní znalci psychiatr Václav Fait a psycholožka Karolína Malá se shodli, že holčičku Kateřina M. zabila, aby se vyhnula kritice od přítele, na němž byla závislá.

„Trpí závislou poruchou osobnosti. Ta se projevuje podřizováním se jiným osobám nebo se stále zvyšujícími obavami, že bude opuštěná,“ uvedl Fait.

Kateřina M. trpící touto chorobou se podle znalců vzdávala toho, že by samostatně rozhodovala. „Myslí si, že k tomu není kompetentní. Když se dostane do situace, kdy se má prosadit, cítí se až neschopně. Autonomie pro ni představuje hrozbu, je pak ochotná k podvodům či lžím. Dělá to proto, aby neriskovala kritiku nebo opuštění osobou či osobami, na kterých je závislá,“ řekla Malá.

Znalci však uvedli, že Kateřina M. mohla rozpoznat důsledky svého jednání. „Její ovládací schopnosti byly částečně, ne však výrazně snížené,“ řekl Fait.

Raději obětovala dítě

Kateřina M. těhotenství před svým přítelem tajila. Dokonce falšovala lékařské zprávy. Tvrdila, že má nemocné ledviny, a proto jí roste břicho. „Kdyby to věděl, opustil by mě a vyhodil z bytu. Pavel žádné dítě nechtěl. Tvrdil, že kdyby ho měl mít, tak se radši zabije. Když jsem holčičku po porodu omyla, uslyšela jsem klíč, jak se Pavel vracel domů. Dvakrát jsem hlavičkou dcerky praštila o sprchový kout. Chtěla jsem ji omráčit, aby neplakala,“ uvedla Kateřina M.

Ta příteli tvrdila, že jí praskla cysta a ten zavolal záchranku. Když Kateřina M. čekala na sanitku, podle obžaloby pak ještě paličkou na maso mlátila dceru do hlavičky. „To si ale nevybavuji. Pak vím, že jsem jí ještě bodla, ale nevím kam. Lituji toho, co se stalo,“ řekla Kateřina M.

„Žena se tak bála kritiky partnera a hrozby odmítnutí, že raději obětovala svoje dítě,“ uvedla soudní znalkyně Věra Čechová. Za vraždu teď Kateřině M. hrozí 15 až 20 let vězení nebo i výjimečný trest, doživotí.