Agadir není typické marocké město. V roce 1960 podlehlo ničivému zemětřesení a bylo celé vybudováno znovu. Kromě pevnosti Kasbah, která na město shlíží, tak ve městě nenajdete žádné historické domy. Řada z nich se tak sice tváří, ale jsou vybudovány moderními metodami. Má to jednu velkou výhodu. Místo křivolakých uliček tu objevíte moderní, široké a palmami lemované bulváry evropského stylu a rozsáhlé luxusní hotelové komplexy.

Mezi evropskými turisty je o letovisko velký zájem. „O popularitě Agadiru svědčí i to, že na první termíny v druhé polovině května registrujeme zvýšený zájem,“ upozornila Lenka Pátek z CK Blue Style a zároveň dodává, že počasí je pro našince v Maroku příjemné po celý rok. Zatímco v zimě se průměrná teplota pohybuje kolem 16 °C, v létě se na teploměru nejčastěji objevují teploty kolem třicítky.

Exotické tržiště

Zejména po ránu, kdy je plný čerstvých úlovků, stojí za návštěvu rybí trh. Pro turisty zajímavá je i historicky věrná rekonstrukce původní Mediny, kde seženete výrobky tradičních řemeslníků i moderních umělců, ale najdete tu i několik restaurací. Na městském trhu Suq al-Had, který je i cenami určen spíš pro místní, lze pro změnu sehnat opravdu všechno od špendlíkové hlavičky až po kredenc. Je zde bohatá nabídka ovoce i zeleniny, oblečení, nábytku, nádobí, nebo dokonce zvířat.

Barevný trh
Autor: Blue Style, scom

Nekonečná pláž

Město se honosí více než pětikilometrovou širokou a perfektně upravenou pláží s dlážděnou promenádou. Je to ideální místo nejen pro koupání v oceánu a slunění, ale i pro milovníky procházek či posezení v nesčetných kavárnách a barech, které ji obklopují.

Nádherné pláže
Autor: Blue Style, scom

Surfování v Taghazoutu

Přestože přímo v Agadiru je oceán mírný a vlny odstiňuje zátoka, jen pár kilometrů severně, v Taghazoutu, se žije surfováním. Najdete tu řadu surfařských obchodů, barů a kaváren plných mladých lidí z celého světa a vyhlášená surfařská místa, jako je Anchor Point, La Source nebo Panoramas. Konala se tu řada závodů se světovou účastí včetně evropského juniorského mistrovství.

Surfování v moři
Autor: Blue Style, scom

Crocopark

Crocopark v Agadiru je krokodýlí zoo spojená s botanickou zahradou. Na jednom místě tak můžete vidět přes 300 krokodýlů nilských, ale i pět tematických oddílů botanické zahrady a projít se od tropického pralesa přes mokřiny plné leknínů a papyru až do vyprahlé kaktusové pouště, která je letošní novinkou.

Crocopark
Autor: Blue Style, scom

Rajské údolí

Zhruba 35 km severně od Agadiru leží Rajské údolí. Skalnatá soutěska s vodními oky, ve kterých se můžete koupat. A dobrodružnější povahy tu dokonce skáčou do vody ze skály. Výlet ale není pro každého. V turisticky rušných měsících tu může být hlava na hlavě.

Rajské údolí
Autor: Blue Style, scom

Tip na výlet: Legzira

Zhruba 150 km jižně od Agadiru najdete jedny z nejkrásnějších pláží světa. Pláže pod obřími rudými skalami u Sidi Ifni a Legziry hrály v řadě filmů a učarují doslova každému. Pro turisty jsou ale přístupné jen za odlivu.

Legzira
Autor: Blue Style, scom

Pokud nelétáte často, ale do Agadiru byste rádi vyrazili, přečtěte si, jak to chodí na letišti.

Video: To nejlepší z Maroka!

Objevte v létě i zemi našich sousedů. Více o dovolené v Rakousku se dočtete zde!

 

Fotogalerie
12 fotografií