Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Sonický útok“: Kanada z Kuby stahuje rodiny svých diplomatů. Že by zpackané odposlechy?

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
17. dubna 2018
17:06

Kanada odvolává z Kuby rodinné příslušníky diplomatů v souvislosti s nevysvětlenými útoky, které poškodily zdraví desítky zaměstnanců ambasády. Informovalo o tom v pondělí kanadské ministerstvo zahraničí, podle něhož je důvodem obava o jejich zdraví a pokračující nejistota v otázce příčiny útoků. USA z téhož důvodu již loni rozhodly o odchodu 60 procent zaměstnanců své ambasády. Kuba vinu za útoky odmítá.

Manželé a manželky diplomatů, jejich děti či rodiče se začnou okamžitě přesouvat do Kanady, uvedl úřad v Ottawě podle agentury AP. Kanadským úřadům vadí, že se dosud nepodařilo zjistit původ záhadných útoků, které způsobily sluchové obtíže či silné bolesti hlavy nejméně desítce Kanaďanů a dvojnásobnému počtu Američanů.

Kanadské úřady nechaly provést testy v obydlích a na pracovištích svých diplomatických pracovníků, zkoumána byla mimo jiné kvalita vody či vzduchu, žádné mimořádné hodnoty však nezjistily, uvedlo ministerstvo.

Podle úřadů jde o záhadnou nemoc

U 10 členů diplomatického týmu se projevují nevysvětlitelné nervové symptomy jako bolest hlavy, nevolnost, pocit zvracení a problémy s koncentrací, uvedly kanadské úřady. Specialisté uvedli, že se může jednat o nový druh poranění mozku, které způsobuje „záhadný zvuk“. Kanadská vláda uvedla, že neodmítá teorii o sonickém útoku, ale pátrá i po jiné možné příčině těžkostí svých zaměstnanců.

Americké úřady soudí, že se diplomaté mohli stát obětí akustických útoků infrazvukem či ultrazvukem, žádné zařízení dokazující tuto teorii však vyšetřování neobjevilo. Tým vědců z Michiganské univerzity přišel s tvrzením, že zdravotní potíže mohly být vedlejším účinkem neodborné snahy o odposlechy. Kuba stažení amerických diplomatů odsoudila a uvedla, že vyšetřování vedené kubánskými úřady neodhalilo žádný cílený útok.

gabreta ( 17. dubna 2018 19:59 )

Zase ten smrtelnej Novičok!!

Zobrazit celou diskusi