Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

„V EU vyhrál rozum,“ výrobci tuzemáku slaví. Do pralinek už ale rumové aroma nepůjde

Autor: mah - 
17. dubna 2018
15:29

České likérky a ministerstvo zemědělství slaví. Před Evropskou komisí se jim v úterý podařilo obhájit výjimku, která jim umožňuje při výrobě tuzemáku využívat tradiční rumové aroma. To přitom bude jinde od neděle 22. dubna zakázáno. Komise se totiž bojí potenciálních rakovinotvorných látek, které jsou v rumovém éteru obsažené. Výrobci ovšem od začátku poukazují na to, že problematické látky jsou jinde obsažené v mnohem větším množství. Výrobci cukrovinek, kteří rumové aroma také používají, byli už před verdiktem EU opatrnější a ingredienci se rozhodli vyměnit bez ohledu na výsledek jednání.

„Naši zástupci při vyjednávání s Evropskou komisí o dalším možném používání rumového aroma v lihovinách argumentovali doložením tradice výroby v těchto nápojích,“ přiblížil po rozhodnutí ministr zemědělství v demisi Jiří Milek. Dodal, že proti výjimce vystoupila pouze Francie a Dánsko.

Ministerstvo dále upozornilo, že rumové aroma používané při výrobě rumové tresti dává tuzemáku unikátní chuť, která je jinými aromaty nenahraditelná. Připomnělo rovněž tradici výroby tresti na území. Ta sahá až do 19. století. Už v jeho první polovině začal nápoj z potravinářského lihu a rumové tresti vyrábět Sebastian Stroh.

Lihovarníci: Zvítězil zdravý rozum

Rozhodnutí Evropské komise vítají i samotní lihovarníci. „Vítáme udělení výjimky pro používání rumového aroma při výrobě tuzemáku,“ uvedla v reakci na rozhodnutí pro Blesk Zprávy Zuzana Behová, marketingová ředitelka Palírny U Zeleného stromu. Dodala, že podle ní zvítězil zdravý rozum.

„Dlouhodobě domácí výrobci lihovin plnili všechny požadavky EU,“ připomněla Behová. Rovněž poukázala na to, že škodlivé vlivy rumového aroma zatím nebyly prokázány. Podle ní by tak bylo nesmyslné rumové aroma zakazovat, zvlášť když existují i další produkty, ve kterých jsou zejména furan a další problematické látky zastoupeny ve větším množství.

„Sledované látky totiž můžeme nalézt v kukuřici, pivu, kakau, kávě, lískových ořeších, medu, jehněčím a skopovém mase, bramborách, sójových bobech, čaji, pšeničném chlebu či tequile,“ vyjmenovala Behová.

Udělení výjimky přivítal i druhý největší výrobce tuzemáku v Česku, likérka Fruko – Schulz Josef Nejedlý. „Jsem rád, že zvítězil zdravý rozum nad úřednickým šimlem,“ odpověděl na dotaz Blesk Zpráv. Zároveň dodal, že se nebojí, že by šlo pouze o dočasné řešení.

Pět let je dost na to, aby se prokázala neškodnost rumového aroma

„Pět let je dostatečná doba na prokázání toho, že náš tradiční výrobek – český rum tuzemský, který se tu vyrábí už 150 let stejnou recepturou, je opravdu nezávadný a není zdraví škodlivý,“ vysvětlil svůj pohled na věc Nejedlý. Podle něj tuto skutečnost svým rozhodnutím uznala i Evropská komise. „Kdyby byla přesvědčena o škodlivosti, žádnou výjimku by neudělila,“ dodává ředitel likérky.

Tím, jaká bude situace za pět let, si zatím neláme hlavu. „Je to otázka na výrobce aromat, kteří mají 5 let na prokázání nezávadnosti rumového aroma,“ vysvětluje. Stejně tak bude případně starost výrobců aromat to, aby je upravili do podoby, která umožní jejich definitivní schválení.

Nestlé: Náhradu rumového aroma jsme hledali od loňského léta

Jiný pohled na používání rumového aroma mají výrobci cukrovinek. Například společnost Nestlé se rozhodla od používání rumového aroma upustit hned po loňském zveřejnění zprávy Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) o možných negativních účincích některých jeho složek na zdraví lidí.

„Zdraví spotřebitelů je naší nejvyšší prioritou,“ vysvětlila ředitelka komunikace Nestlé pro Česko a Slovensko Andrea Brožová. Nestlé tak již od srpna minulého roku začalo hledat náhrady.

Rumové aroma se do sladkostí nevrátí

„Nestlé začne 22. dubna vyrábět cukrovinky s novým aromatem,“ dodává. Nové receptury se tak dočkají populární sladkosti jako Rumové pralinky, Margot, Milena, Sójové řezy nebo Koko. „Není to pro nás zanedbatelná investice – jedná se o přibližně 6100 tun výrobků vyrobených v našem olomouckém závodě Zora za rok,“ dodává Brožová.

Přístup cukrovinkářského gigantu se ale nezmění, ani kdyby se pro Česko podařilo vyjednat permanentní výjimku ze zákazu rumového aroma. „Pochybnosti EFSA o bezpečnosti této látky bereme vážně a naším spotřebitelům chceme nabízet jen bezpečné a kvalitní výrobky,“ vysvětlila Brožová.

agfor ( 17. dubna 2018 15:58 )

Zavádějící titulek, protože až v EU vyhraje rozum, tak si oddechnou miliardy lidí a ne jenom pár fabrik s rumem. Ale toho se bát (nebo se na to těšit) nemusíme, protože blbost Evropskou unií vládne.

svoboda ( 17. dubna 2018 15:51 )

Já rum nepiju. Mě je to všechno jedno. Jedna náhražka za druhou!

Zobrazit celou diskusi