Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Peníze za uprchlíky a hněv Evropanů: Macron připomněl ve Štrasburku i národní ega

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová - 
17. dubna 2018
12:20

Peníze přímo pro samosprávy, které přijmou a integrují uprchlíky. To navrhl ve svém projevu na plenárním zasedání europarlamentu ve Štrasburku francouzský prezident Emmanuel Macron. Ten s poslanci debatovat o budoucnosti Evropy, a stal se tak čtvrtým lídrem země EU, který v rámci série pravidelných debat vystoupil.

Potřebujeme evropskou suverenitu. Hájit evropskou myšlenku není něco abstraktního. Je třeba jednat tak, aby vzhledem k velkým změnám ve světě měli silnější suverenitu, než je jen ta naše. Abychom společně čelili nejistotám – migraci, sociálním i ekonomickým změnám. V takovou suverenitu já věřím,“ řekl 40letý Macron ve Štrasburku.

Rád by pak založil evropský program, který bude „podporovat místní samosprávy, které přijímají a integrují uprchlíky“. Macron také zdůraznil, že Francie je připravena navýšit své členské příspěvky, je zároveň ale třeba důkladně prověřit stávající systém rozpočtu.

Video  Peníze za uprchlíky a hněv Evropanů: Takhle Macron promlouval ve Štrasburku 
Video se připravuje ...

„Chceme-li lidem navrhnout cestu, nemůžeme jen kritizovat, bez návrhů. Je třeba rozumět hněvu evropských národů. Oni nepotřebují pedagogické návrhy, potřebují nový projekt. Nemůžeme postupovat jako v minulosti, nemůžeme jen obviňovat Brusel a Štrasburk ze všeho zla. To bychom přistoupili na podvodnou hru, ale nic by nepřinesla,“ žádal zároveň o reformu Unie.

Ukažme Rusku „autoritu demokracie“

Neustoupím fascinacím autoritářskými režimy,“ prohlásil také Macron ve svém prounijním vystoupení zapáleně. Narážel tak na nebezpečí Ruska. „Pokud bychom chtěli opustit lpění na demokracii, byla by to obrovská chyba. Musíme vybudovat novou evropskou suverenitu, ukázat občanům, že je dokážeme chránit, že jsme schopni reagovat na jejich obavy. Největší chybou by bylo opustit náš model, naši identitu. Odpovědí není autoritativní demokracie, ala autorita demokracie,“ řekl francouzský prezident.

Nadšený Evropan, absence Sýrie, zklamání

Reakce českých europoslanců na Macronův projev se liší. Podle Luďka Niedermayera (TOP 09) ukázal francouzský prezident Evropana, který v něm dřímá. „My v Čechách nemáme tu víru v Evropu, se utápíme v diskuzi o technikálií, o penězích, ale spoustě lidí chybí víra. To, že tady prezident Francie, země, která je hrdá na svou suverenitu, svoji tradici, hovoří o tom, jak je hrdý na Evropu. Nad tím bychom se měli zamyslet,“ řekl Blesk Zprávám.

Lidovecká europoslankyně Michaela Šojdrová mu ale vyčetla, že se nezmínil o útoku v Sýrii. „Čekala jsem s velkým napětím, zda se k tomu vyjádří a alespoň řekne, že to konzultoval se svými partnery v EU. Nezpochybňuji útok v Sýrii, ale nerozumím tomu, když máme mít společnou zahraniční a bezpečnostní politiku, jak je možné, že někteří členové se chovají zcela nezávisle,“ vyčetla Macronovi.

Zklamáním byl projev pro Jana Zahradila (ODS). „Projev prezidenta Macrona v EP byl očekávaným zklamáním. Macron se v podstatě vyslovil pro další unifikaci a centralizaci EU, podpořil přerozdělování migrantů, chce evropské daně i vlastní zdroje evropského rozpočtu. Vyslovil se pro další evropské regulace v ochraně životního prostředí a pro sjednocování sociálních systémů. Ukázalo se tak naplno, že Macron je pouze „fake” reformátorem. Ve skutečnosti jen pokračuje v dávno překonané cestě k federálnímu evropskému superstátu,“ napsal v prohlášení.

VŠE O EVROPSKÉ UNII ČTĚTE ZDE

Antonin Blaha ( 17. dubna 2018 19:17 )

 Maly Oidipus ma uchylek vic nez jsme mysleli😂😂

arne100 ( 17. dubna 2018 13:26 )

Jako vždy Francouzi jsou a budou vždy zbabělci: Halvně to bylo vidět na začátku 2 svět.války kdy nás oni i Britové zradili.Od té doby se nic nezměnilo běží to po stejné koleji se slimákama.Ať si tam ty slimáky nechá anebo je pošle vcůdkyni Adě Merkel a zblblý Němci ji to sežerou jako za ˇAdy

Deneček ( 17. dubna 2018 13:16 )

Macron by měl být stíhán za vydírání.

agfor ( 17. dubna 2018 13:15 )

Podporovat samosprávu je hezké, ale co ti, co budou muset s uprdlíky žít v jednom domě ? Hošánku, Macrone, na znepříjemňování života nám tady stačí přivandrovalí cikáni.

santikxauz ( 17. dubna 2018 13:09 )

Suverenita skončila zásluhou EU.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa