Přestane být park před pražským hlavním nádražím konečně pro ostudu? Radnice Prahy 1 začala zhruba před měsícem vysílat do lokality Vrchlického sadů bezpečnostně informační týmy, které dohlížejí na dodržování pořádku a v neposlední řadě se vypořádávají také s dlouhodobě nevyhnutelnou konfrontací s bezdomovci.

„Projekt má tu ambici, aby se tu lidé chovali lépe, aby se tu nevyskytovaly jevy, které jsme tu byli běžně zvyklí vidět. To samo by mělo snížit jejich výskyt a zlepšit pocit lidí z této oblasti. Nebudeme osoby bez domova nikam odvážet, jde o koordinovaný přístup k rekultivaci jejich chování v této lokalitě,“ vysvětlil k novému opatření místostarosta Prahy 1 Daniel Hodek (ČSSD).

V rámci zmiňovaného projektu se má na území „Sherwoodu“ výrazně zvýšit úklid a péče o mobiliář. Během několika dnů má také vejít v platnost nový návštěvní řád Vrchlického sadů, který bude výslovně zakazovat přenocování a „užívání mobiliáře způsobem budícím veřejné pohoršení nebo osobami, které budí veřejné pohoršení“.

Dalším z kroků, které mají vést ke zlepšení situace, je uzavírání zdejších pěších tubusů na noc. Dvě točitá schodiště, která vedou od parku k hornímu parkovišti u magistrály, jsou dnes prakticky pouze útočištěm pro bezdomovce, kde se line nevábný zápach. Právě znepřístupnění tohoto místa přes noc má problém vyřešit, v současnosti se o změně jedná s architektkou, která je autorkou schodišť.

Bezpečnostní týmy Prahy 1, které projekt přímo v terénu koordinují, fungují na bázi domluvy. To znamená, že ke konkrétnímu bezdomovci v oblasti Vrchlického sadů například přijdou a požádají ho, aby se odebral do vestibulu hlavního nádraží. Pokud člověk bez domova výzvy neuposlechne, dochází k žádosti opakovaně. Týmy mají v případě potřeby možnost spolupráce s městskou policií. Zdali půjde o dostatečnou změnu a „Sherwood“ konečně přijde o své hanlivé pojmenování, ukáže až čas.

Fotogalerie
13 fotografií