Potíže s jezírkem jsou v Pivovarnické ulici v severní části Libně. Nedaleko protéká Rokytka, nacházejí se tu zahrádky. V posledních letech se lokalitou nepřetržitě táhne zápach z fekálií bez ohledu na to, jestli je suché nebo deštivé počasí.

„Jezírko vzniklo tím, že původní vpusť do Rokytky někdo zabetonoval poté, co byla ukradena kovová mříž, která vpusť kryla,“ řekl Blesku místní obyvatel Michal Švarc (53), který odhaduje, že louže se tu tvoří posledních sedm až osm let.

Ve zdejší ulici plánuje radnice Prahy 8 na léto revitalizaci, po které zde má vzniknout nová relaxační zóna. Dokud ale nezmizí jezírko, kde bývá až po kolena vody, jen těžko si lze představit, že někdo bude chtít v zapáchající lokalitě trávit volné chvíle.

Co na to úřady?

Podle radnice Prahy 8 jsou pravděpodobně zdrojem znečištění nedaleké chatky. „Objekty na pozemku, který je veden jako zahrada, mají zřejmě svedené splaškové vody až na ulici Pivovarnická, kde se akumulují,“ uvedl Jan Macke z radničního oddělení komunikace.

Poslechněte si další informace od místního obyvatele Michala Švarce, který prozradil, co lidé z Libně v lokalitě chystají:

Městská část se podle něj neprodleně spojí s inspekcí životního prostředí, protože panuje podezření, že vzhledem k nedaleko protékající Rokytce tu dochází ke kontaminaci povrchové vody.

Magistrát připouští, že v této části Pivovarnické ulice, kde se nenachází bezprostřední bytová zástavba, nejspíš dostatečné odkanalizování chybí. „Žádný oficiální požadavek městské části na odkanalizování zbylého úseku ulice neevidujeme. Pokud takový požadavek přijde, budeme se jím samozřejmě standardně zabývat,“ uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Fotogalerie
11 fotografií