Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

LSD slaví 75. narozeniny: „Hippísáckou“ drogu zkoušel Gott i naše armáda

  • Autor: Mii,ČTK - 
    16. 4. 2018
    17:50

    V pondělí 16. dubna je tomu přesně 75 let od chvíle, kdy se svět poprvé setkal s halucinogenními účinky látky diethylamidu kyseliny lysergové, zkráceně LSD. Silné psychedelikum náhodou káplo na ruku švýcarskému chemikovi Albertu Hofmannovi, který následně prožil tři dny intenzivních úzkosti, štěstí i barevné fantazie. Později pokus zopakoval a výsledek byl stejný. Tím začala historie drogy, která stála u zrodu významných uměleckých děl, ale i hrozivých trestných činů.

  • 1.LSD bylo nejdříve lék

    Tajemství výroby diethylamidu kyseliny lysergové, zkráceně označované jako LSD, odhalil Hofmann jako zaměstnanec švýcarské farmaceutické společnosti Sandoz. Poprvé tuto sloučeninu syntetizoval koncem roku 1938. Protože však látka nevykazovala účinky, po nichž právě pátral, přestal se jejím studiem zabývat. V polovině dubna 1943 se Hofmann ke svému pět let starému objevu vrátil a náhodou objevil, že látka má psychedelické účinky.

    Tehdejší doktoři se domnívali, že intenzivní stavy mohou pomoci pacientům s psychickými problémy a dnes již legendární drogu začali používat v psychiatrii. Výzkumem na toto téma se zabýval například Timothy Leary na Harvardské univerzitě. Po LSD jako psychoterapeutické pomůcce se sahalo při léčbě depresí, schizofrenie, drogové závilosti, alkoholismu i dětském autismu. Podle Learyho podávání LSD dokonce snižovalo sklony vězňů k recidivitě.

  • 2.Oblíbená droga hippies

    Netrvalo dlouho a LSD se z ordinací dostalo i mezi běžné lidi. Drogu vyhledávali umělci, u kterých posilovala kreativitu, a příslušníci hnutí hippies. Ti od svého vzniku v polovině 60. let minulého století kladli důraz na protest proti společnosti, mír, lásku, přátelství, svobodu a celkově bohémský styl života, s čímž jim psychedelické účinky drogy pomáhaly.

    Že LSD v těchto letech zkusili, se přiznali například šéf Microsoftu Bill Gates nebo člen skupiny Rolling Stones Keith Richards. Britský spisovatel Aldous Huxley, autor antiutopistického románu Brave New World, umíral s drogou v krvi. Podle dokumentu České televize LSD made in ČSSR drogu zkoušeli i zpěvák Karel Gott nebo současný prezident Miloš Zeman.

    Nevyzpytatelné účinky, absence odborného dohledu a široká dostupnost látky ovšem způsobily, že pod vlivem LSD došlo nejen mezi příslušníky hippies k sérii nešťastných úmrtí a nehod, či dokonce kriminálních činů. Tzv. Mansonův gang vraždil často pod vlivem látky. Země po celém světě tak postupně v roce 1967 začaly psychedelika zakazovat.

    Firma Sandoz výrobu postupně úplně ukončila. „Tuto substanci jsem vyrobil jako lék. Není mou chybou, že ji lidé zneužili,“ hájil se její objevitel Hofmann, když se o zákazu začalo mluvit. „LSD není návyková ani toxická. Její nebezpečí spočívá ve velmi hluboké změně vědomí: může být krásná a může být strašná,“ shrnul věc v roce 1993.

  • 3.Výzkum LSD v Československu

    Jednou z posledních zemí, kde k zákazu LSD došlo, bylo Československo. V zemi totiž probíhal intenzivní výzkum, za kterým stál psychiatr Stanislav Grof – objevitel holotropního dýchání, držitel ceny Vize 97 od manželů Havlových, ale i dvou Bludných balvanů.

    Grof se LSD zabýval od 50. let, kdy pracoval ve Výzkumném ústavu psychiatrickém v Praze v Bohnicích. Drogu osobně vyzkoušel a okamžitě si jí zamiloval.

    „Jednoho dne přišla velká krabice plná ampulí. V přiloženém dopise bylo napsáno, o jakou látku jde, a prosba, jestli bychom ji nevyzkoušeli a nepodali Sandozu nějaké hlášení. Původní dojem byl, že LSD je schopno na pár hodin navodit psychózu, což by mohl být užitečný zážitek pro psychiatry. (…) Když jsem pozoroval, že na každého účinkuje jinak, došlo mi, že nenavozuje psychózu, nýbrž je nespecifickým katalyzátorem. Neboli – zážitky a vize neprodukuje, nýbrž vytahuje z hlubokého podvědomí. Od té chvíle jsem začal vidět LSD jako nástroj, který může pro psychiatrii znamenat to samé jako mikroskop v biologii nebo teleskop v astronomii,“ vzpomínal Grof na svůj první kontakt s LSD.

    Český psychiatr následně začal studovat užívání psychotropních látek v cizích kulturách a náboženství. Zkoumal i mysticismus a různá pojetí spirituality, protože západní medicína se podle něj snažila psychotropní zážitky patologizovat. Podle Grofa jsou psychedelické nástroje nástrojem a záleží, jak se s nimi zachází. Pod odborným dohledem mají ohromný potenciál.

    Zákaz výroby LSD a dalších látek proto vnímá negativně. „Dle mého názoru je používání psychedelik to nejlepší, co se kdy v psychiatrii stalo. Je nešťastné, že se na 40 let výzkum přerušil kvůli drakonickým zákonům. Postihly zodpovědné vědce, kteří neovlivňovali užívání na ulici. Naopak se to stalo pro mladé více atraktivní, protože zakázané je přitažlivé. Ztratili jsme spoustu času pro výzkum,“ vyprávěl loni pro Český rozhlas.

  • 4.Armáda a LSD

    Vedle psychiatrie se výzkumem LSD zabývala i americká a britská armáda. Droga měla pomoci ovlivnit chování lidí a prvotní testy dopadaly tak dramaticky, že vznikl nápad umístit LSD do rakety a vypálit ji na Sovětský svaz. Látka by prý naráz odrovnala celou Rudou armádu. K útoku ale nikdy nedošlo.

    I československá armáda v 70. a 80. letech s látkou experimentovala. Vojenští lékaři na dobrovolnících z řad vojáků základní služby zkoušeli, jak se mění jejich chování a schopnost soustředit se. Vše natáčeli.

    „LSD bývá spojováno především s hippie érou Západu konce 60. let. To, co se ale  odehrávalo v Československu, nemělo jinde na světě obdobu,“ uvedl pro Hospodářské noviny kanadský novinář Ross Crockford, jenž dělal průzkum mezi pamětníky tehdejších pokusů.

  • 5.Lucy in the Sky with Diamonds

    S historií LSD je také spjata píseň Lucy in the Sky with Diamonds od člena skupiny Beatles Johna Lennona, která vyšla na jejich albu Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band. V 60. let 20. století bylo nejprodávanějším albem po celém světě.

    Lennon nejdříve tvrdil, že název písně byl inspirován jen kresbou syna Juliana nazvanou Lucka na nebi s diamanty. Vzhledem k počátečním písmům podstatných jmen sklady ale veřejnost začala tvrdit, že píseň odkazuje právě na LSD. Lennon to odmítal, ale televize BBC ji stejně zakázala.

    V roce 2004 člen skupiny Paul McCartney přiznal pro Uncut, že LSD vznik písně ovlivnilo. „V písničkách jako Got to Get You Into My Life, kde jsou zřejmé narážky na drogy, tyto souvislosti věděl málokdo. Třeba Day Tripper je LSD taky inspirovaná. U Lucy in the Sky je to snad naprosto zřejmé. Jsou i další, ale přeceňovat vliv drog na tvorbu The Beatles je snadné,” uvedl tehdy.

  • 6.Účinky a rizika

    Chemicky LSD patří do rodiny ergolinových alkaloidů. Jde o krystalickou látku, která je rozpustná ve vodě nebo lihu. Je velice nestabilní a za běžných podmínek, jako je denní světlo, se rozpadá.

    Účinky drogy se u každého člověka liší. Vždy záleží na předchozích zkušenostech, aktuální náladě a rozpoložení, prostředí a množství požité látky. LSD je obvykle k dostání ve formě napuštěných papírků o velikosti cca 5x5 mm nebo želatiny a tablet.

    Efekt přichází 30 až 90 minut po požití a trvá mezi 6 a 12 hodinami. Navozené stavy jsou různé, obvykle jde o pseudohalucinace, změnu vnímání reality, intenzivní prožívání emocí a času, prolínání smyslů nebo různé iluze. Všechny tyto zážitky mohou být pozitivní i negativní. Často u lidí dochází ke zřetelnému vnímání myšlenek, které mají uložené v podvědomí, což byl důvod, proč bylo LSD využíváno v psychoterapii.

    Fyzická závislost na LSD neexistuje. V těle během užívání nedochází ani k žádnému vážnému fyzickému poškození, jen k pocení/zimnici a zvýšení krevního tlaku a srdeční frekvence. U těhotných žen může droga vyvolat potrat. LSD se přesto v dnešní době považuje za relativně bezpečnou drogu.

    Problémy ale nastávají, když se látka kombinuje s jinými drogami. Nezanedbatelné nejsou ani potenciální psychické následky, a to hlavně u osob, které je měly v minulosti. Zážitky ze stavů mohou být pro některé lidi traumatické a vyvolat psychózu a schizofrenii.

    Halucinace během tripů mohou také vést k sebepoškozování, ať už záměrnému nebo nezáměrnému. Tělo si navíc staví na LSD odolnost, takže je třeba neustále zvyšovat dávky a zvyšovat riziko problematických stavů.

Zobrazit celou diskusi