Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Lavrov o Skripalových: Nemohli být otráveni novičokem, to by neměli nejmenší šanci

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
16. dubna 2018
15:04

Uzdravování bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcera Julije svědčí o tom, že nebyli vystaveni nervové látce A-234. Řekl to ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, který použil odborné kódové označení nervové paralytické látky novičok. Skripalovi byli nalezeni 4. března v Salisbury v bezvědomí; Británie tvrdí, že byli vytaveni novičoku a že za útokem na ně je Rusko. Moskva to ale popírá.

Julija už byla z nemocnice propuštěna, její otec se uzdravuje, i když je stále v nemocnici. Lavrov řekl, že jelikož se oba uzdravují, znamená to, že zřejmě nebyla použita látka A-234. Ta by je podle Lavrova musela zabít.

Lavrov dále prohlásil, že podle analýz provedených v jedné švýcarské laboratoři ve městě Spiez, která pracuje pro Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW), bylo ze vzorků odebraných v Salisbury zjištěno, že byla použita toxická psychoaktivní látka označovaná jako BZ. Ta působí na nervový systém, způsobuje suchost kůže, dezorientaci a retardaci dušení a fyzické činnosti.

Podle Lavrova OPCW o těchto výsledcích ví, ale nezveřejnila je. „BZ se v Sovětském svazu nebo v Rusku nevyráběl,“ řekl Lavrov s tím, že tato látka se vyráběla v mnoha jiných zemích, třeba ve Velké Británii, v USA a dalších státech NATO.

OPCW ve čtvrtek 12. dubna zveřejnila shrnující zprávu, v níž její vyšetřovatelé potvrdili závěry Spojeného království o identitě jedovaté chemikálie použité proti Skripalovým. O jakou látku přesně šlo a odkud pocházela, zveřejněná zpráva OPCW neuvedla. Informace o složení látky je podle organizace nicméně v kompletní zprávě, která je tajná a přístup k ní mají jen členské státy - tedy i Británie a Rusko.

Britský ministr zahraničí Boris Johnson krátce po zveřejnění zprávy uvedl, že „nezůstává žádné jiné alternativní vysvětlení toho, kdo je zodpovědný“. Rusko podle něj mělo prostředky a motiv, aby spáchalo útok na Skripalovy. Uvedl rovněž, že zpráva OPCW potvrdila, že látkou použitou při útoku byl novičok. Lavrov už v pátek obvinil Británii, že závěry OPCW překroutila.

„Všichni si jistě uvědomují, že máme prostředky, jak získat velmi tajné informace. Víme, že švýcarská laboratoř OPCW látku indentifikovala jako BZ. Ověřte si to,“ vyzval Lavrov.

Švýcarská laboratoř ve městě Spiez, kdy byla látka analyzována, vzkázala, že nastalou situaci nebude komentovat. Vyjádřit se k tomu prý může jen OPCW. Lavrov rovněž poukázal na to, že OPCW odebralo vzorek od Skripalových 15 dní po otravě a jelikož se novičok rychle rozpadá, je „nevysvětlitelné, jak by mohli najít jeho jasné stopy“.

Putin tvrdí, že zhruba 20 zemí mohlo otrávit Skripala a jeho dceru. Dodal, že nelze obvinit Rusko, zvláště když experti nejsou schopni určit, odkud přesně toxin pocházel. O vině Ruska pochybuje také lídr britské opozice Jeremy Corbyn. Ten oznámil, že dokud nebudou mít „nezvratné důkazy“, nemůžou jednoznačně ukázat na viníka.

Vše o otravě exagenta Sergeje Skripal čtěte na Blesk.cz zde >>>

regil ( 16. dubna 2018 16:13 )

Nepříjemný člověk, Lavrov. Zlo.

Zobrazit celou diskusi