„Jedná se o ojedinělou záležitost. Nám ani největšímu distributorovi léčebného konopí na světě není známo, že by někde na světě byla,“ oznámila mluvčí kliniky Petra Veselá.

Klinika u sv. Anny v Brně má v této chvíli rozléčeno konopím 80 pacientů. Takzvaná vaporizace léčebného konopí je podle Biologického ústavu Leidenské univerzity v Nizozemí bezpečným a efektivním způsobem dodávání účinných složek z konopí – tzv. kanabinoidů, do organismu.

Vdechování pomocí vaporizéru zaručuje rychlý nástup účinku. Při vaporizaci totiž obsahuje 95 procent vzniklé páry kanabinoidy. „Ty působí uklidňujícím způsobem na psychiku a tělo. Pacientům tak lze účinně ulevit od utrpení, aniž by podstupovali riziko vzniku rakoviny,“ tvrdí brněnští lékaři, kteří jsou v Česku průkopníky této léčebné metody.

Vedoucí lékař zdejšího Centra pro léčbu bolesti Radovan Hřib předepsal 80 procent z celkově vydaného léčebného konopí v ČR v roce 2018.

Konopí uleví od bolestí

Vaporizace konopí pomáhá při mírnění chronických neutišitelných bolestí, zejména při onemocnění rakovinou a bolestech spojených s degenerativním onemocněním kostí. Učinná je i při neuropatiích, roztroušené skleróze nebo léčbě poraněné míchy. Pomáhá také proti zvracení a podporuje chuť k jídlu při léčení rakoviny nebo HIV. Užívá se však i při zmírňování příznaků Tourettova syndromu.

VIDEO: Z konopí se nevyrábí jen léky, ale dokonce i oblečení!

Video
Video se připravuje ...

Česká móda: Seznamte se s konopnou značkou Bohempia Adam Balažovič