Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zeman s Babišem v Lánech: Co bylo u tří večeří, ale na svačině chybělo?

  • Autor: kal,vei,AKu - 
    16. 4. 2018
    10:45

    Stejné místo, stejný stůl, dva totožní politici, ale přesto pokaždé jiný pohled. To nabízejí schůzky prezidenta Miloše Zemana s premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO) na zámku v Lánech. Díky pravidelnému snímku hradního tiskového odboru mají voliči šanci porovnat nejen to, jak oba státníci střídají oděvy. Ale také aranžmá květin na stole, rozvržení příborů, ubrousků i všech pomůcek, které si Babiš a Zeman na jednání berou. Zkuste najít jednu výraznou věc, kterou si šéf ANO na poslední setkání nevzal. Blesk Zprávy připomenou zásadní výstupy z těchto schůzek.

  • 1.8. 2.: Babiš dostal u večeře od Zemana neomezený čas na jednání

    Večeře v Lánech: Zeman dal Babišovi neomezený čas k jednání (8. 2. 2018) Večeře v Lánech: Zeman dal Babišovi neomezený čas k jednání (8. 2. 2018) | Jiří Ovčáček / Twitter

    Na první schůzce dal Zeman Babišovi neomezený čas pro druhý pokus o sestavení vlády. Také se rozhodl nepožadovat od Babiše předem 101 podpisů od poslanců, kteří vládu podpoří.

     „Získal jsem informaci, že pan prezident mne neomezuje časově z hlediska vyjednávání o druhém pokusu za podmínky, že budeme vyjednávat,“ řekl po večeři Babiš a dodal: „Pan prezident netrvá na 101 podpisech ale má představu, že až sestavíme tu vládu, tak získáme většinu přítomných ve Sněmovně.“

    Zeman a Babiš se shodli, že se budou scházet pravidelně jednou měsíčně. Babiš pozval prezidenta na večeři do Průhonic na 18. února, kdy měl zároveň mimořádný sjezd ČSSD volit nového předsedu strany. „Shodli jsme se na tom, že je to vhodný den, abychom se setkali a vyměnili si názory na to, jak proběhl ten sjezd,“ komentoval to Babiš.

  • 2.20. 3. Babiš po večeři řekl, že Zeman mu do skládání vlády mluvit nebude

    Večeře v Lánech: Zeman Babišovi do sestavování vlády mluvit nebude (20. 3. 2018) Večeře v Lánech: Zeman Babišovi do sestavování vlády mluvit nebude (20. 3. 2018) | Jiří Ovčáček / Twitter

    Po intermezzu v Průhonicích přijel Andrej Babiš znovu do Lán v úterý 20. března. Na večeři prezidentu Zemanovi vysvětloval, jak pokročila jednání o vládě. O té tehdy Babiš vyjednával exkluzivně s ČSSD a počítal i s tolerancí komunistů. Po jednání se Zemanem oznámil, že se v rámci jednání o sestavení vlády setká ve středu vedle sociálních demokratů i se zástupci KSČM. Prezident podle premiéra dodržel slovo, že mu do sestavování vlády nebude mluvit.

    „Komunisti projevili zájem vyjednávat dohromady s ČSSD. Myslím, že na to ještě nejsme připraveni. Do pátku se budeme snažit si maximálně vyjasnit program a od příštího týdne bychom o programu mohli vyjednávat dohromady s KSČM,“ řekl tehdy stále ještě optimistický Babiš novinářům před branou lánského zámku.

    S prezidentem prý při večeři probrali i další aktuální témata, například situaci na Slovensku či problematiku kolem otravy ruského agenta Sergeje Skripala v Londýně.

  • 3.10. 4. Zeman radil u večeře Babišovi, ať vládu řeší s KSČM a SPD

    Večeře v Lánech: Zeman poradil Babišovi jednat s komunisty a SPD (10. 4. 2018) Večeře v Lánech: Zeman poradil Babišovi jednat s komunisty a SPD (10. 4. 2018) | Jiří Ovčáček / Twitter

    Při třetí náštěvě Lán jednal Andrej Babiš s Milošem Zemanem o trablech při sestavování vlády, která by získala důvěru Sněmovny. Poté, co mu dala košem sociální demokracie, dostal se šéf hnutí ANO do slepé uličky. Od Zemana přitom dostal v minulosti čas na sestavení vlády do konce června. Prezident tehdy doporučil Babišovi pokračovat v jednání o vládě s SPD a komunisty. Podle premiéra byl velice překvapen, že se nezdařila jednání ANO s ČSSD, přestože už existovala dohoda o programu a šlo pouze o personální otázky. Schůzka trvala více než dvě hodiny.

    „Pan prezident mi doporučil pokračovat v jednání s KSČM a SPD,“ řekl premiér v demisi po schůzce. Od prezidenta prý žádnou lhůtu, do kdy má vládu dojednat, nedostal. Sám Babiš věřil, že jednání půjdou půl roku po volbách rychleji.

    Babiš stále trval na tom, že je jediným kandidátem hnutí ANO na premiéra, na čemž se ve stejný den usnesl i poslanecký klub hnutí. „Před volbami jsem byl jediný kandidát na premiéra, ta situace u mě byla stejná jako teď. S panem prezidentem jsme o tom vůbec nejednali,“ dodal ke společné večeři se Zemanem Babiš.

  • 4.15. 4. Babiš po svačině řekl, že vládní rady od Zemana nepotřebuje

    Svačina v Lánech: Babiš Zemana informoval o vládním přemetu (15. 4. 2018) Svačina v Lánech: Babiš Zemana informoval o vládním přemetu (15. 4. 2018) | Jiří Ovčáček / Twitter

    Zatím naposledy přijel Andrej Babiš  za prezidentem Milošem Zemanem v neděli 15. dubna, byla to již jeho druhá návštěva lánského zámku v jednom týdnu. Nedělní odpolední schůzku podnítil obrat ve vyjednávání o vládě, která by získala důvěru poslanců. Hnutí ANO totiž vyzvalo Babiše, aby místo vyjednávání s SPD znovu usedl k jednomu stolu s ČSSD. Zeman přitom v úterý doporučil premiérovi, aby hledal podporu u hnutí Tomia Okamury.

    „Požádal jsem pana prezidenta o schůzku, abych mu vysvětlil obrat,“ řekl Babiš po jednání. Kvůli tomu, že měla ANO získat podporu pro vládu tím, že SPD odejde z jednacího sálu, zaryl šéf ANO i do vlastních řad: „Jsem trošku naštvanej na klub, že až na výboru jsme zaznamenali vyjádření některých poslanců do médií, že s tím mají zásadní problém,“ zmínil šéf ANO.

    „Pana prezidenta jsem informoval o tom, s čím jdeme do vyjednávání s ČSSD, jaká je naše strategie. Pan prezident mi nemusí radit, vím, jak to mám vyjednávat. Vzal to na vědomí. Znovu zopakoval, že zodpovědný za vyjednávání vlády jsem já, je to moje zodpovědnost,“ uvedl premiér v demisi, podle kterého bude teď s ČSSD řešit hlavně posty ve vládě.

  • 5.Kam se poděl Babišův zápisník?

    Pro Andreje Babiše je to důležitá věc, která mu pomáhá organizovat pracovní život. Řeč je o zápisníku, „notebooku“, na kterém si šéf ANO zakládá. Možná i bez nadsázky říká, že se mu do něj nedostane žádný hacker. Zatímco na třech večeřích Babiš vždy nějaký zápisník měl, u svačiny v Lánech na stole chybí. Aspoň na oficiální fotografii.

    Babiš také tentokrát neměl na setkání s prezidentem kravatu.

kombucha ( 16. dubna 2018 16:42 )

Tak to já myslela,že je to ten šedej ubrus na stole.Toho tajtrdlíka jsem si neprohlížela

1pravda1 ( 16. dubna 2018 00:13 )

I dítě pochopí, že je to snad poprvé, co nemá Babiš na setkání s prezidentem kravatu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa