Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Putin si kvůli Sýrii posteskl Erdoganovi. A Západ v OSN přišel s vlastní rezolucí

Autor: ČTK, ivm - 
15. dubna 2018
08:50

Francie, Velká Británie a Spojené státy předložily 12 partnerům v Radě bezpečnosti OSN návrh rezoluce o Sýrii, který mimo jiné odsuzuje nasazení chemických zbraní v Sýrii. A požaduje vytvoření nového mechanismu pro nezávislé vyšetřování takových útoků. Rusko však vnímá raketový úder Západu na Sýrii jako porušení mezinárodního práva a pravidel OSN. Ruský prezident Vladimir Putin řešil po telefonu se svým tureckým protějškem Recepem Tayyipem Erdoganem „vyhrocenou situaci“ v zemi Bašára Asada.

Žádné datum hlasování nebylo stanoveno. Podle diplomatů je to tím, že Paříž, která návrh redigovala, chce čas pro „opravdová jednání“.

Podle AFP je to poprvé, co je Radě bezpečnosti OSN předložen tak mnohostranný návrh, který se kromě chemických zbraní týká i humanitárních a politických aspektů syrského konfliktu, trvajícího déle než sedm let. Návrh rezoluce odsuzuje všechny případy nasazení chemických zbraní v Sýrii, zejména chemický útok na Dúmu 7. dubna, a navrhuje vytvoření nezávislého mechanismu pro vyšetřování a zjištění viníků těchto incidentů „na zásadě nestrannosti a profesionality“.

Západ chce v Sýrii jednání úřadů  s opozicí

Návrh požaduje od syrských úřadů, aby plně spolupracovaly s Organizací pro zákaz chemických zbraní. Vyžaduje také nastolení „trvalého příměří“ a zajištění „neomezeného přístupu“ k humanitární pomoci po celé Sýrii. V politické oblasti dokument požaduje, aby syrské úřady začaly „v dobré víře, konstruktivně a bez předběžných podmínek“ jednat s opozicí.

Anketa
Souhlasíte s raketovým útokem USA, Británie a Francie na Sýrii?
počet hlasujících: 11173

Jednání, která naposledy v Ženevě na počátku března uvízla na mrtvém bodu, by se měla týkat vlády, ústavy, voleb, boje proti terorismu a opatření na posílení důvěry mezi znepřátelenými stranami. Návrh také žádá, aby generální tajemník OSN podal zprávu o uplatňování rezoluce během dvou týdnů od jejího přijetí.

Rada bezpečnosti OSN v sobotu zamítla ruský návrh rezoluce kritizující útoky USA, Francie a Británie na Sýrii. Generální tajemník OSN António Guterres na úvod mimořádného zasedání vyzval členy rady, aby zachovali umírněnost a vyvarovali se vyhrocování situace v Sýrii. Noční údery byly odvetnou akcí za údajný chemický útok na syrskou Dúmu. Podle Západu ho provedl syrský režim, což ale Damašek i spojenecké Rusko odmítají.

Putin odsoudil legitimitu útoku na Sýrii

„Ruský prezident zdůraznil, že akce skupiny západních zemí hrubě porušují Chartu OSN a základní normy a principy mezinárodního práva,“ uvedl Kreml, aby dodal: „Ruská a turecká strana vycházejí z toho, že ve světle těchto událostí je nezbytné oživit dvoustrannou součinnost, zaměřenou na reálné prosazení procesu politického urovnání v Sýrii.“

Spojené státy, Británie a Francie v noci na sobotu podnikly koordinovaný vojenský úder proti Sýrii v reakci na údajný chemický útok v povstaleckém městě Dúmá u Damašku, který Západ přičítá režimu prezidenta Bašára Asada. Rusko na akci vojensky nereagovalo, rakety nevstoupily do vzdušného prostoru jeho základen v Sýrii.

Video  Rakety USA, Británie a Francie udeřily na Asadův režim  - Twitter / MohammadiRashid a ČTK
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi