Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Sprcha raket na Sýrii „zasáhla“ i Česko. Babiš: Úder byl nevyhnutelný

Autor: ČTK, kal - 
14. dubna 2018
11:00

Bezpečnost Česka není po raketovém útoku USA, Francie a Británie v Sýrii ohrožena, v pořádku jsou i Češi na ambasádě v Damašku a čeští vojáci v misi na Golanských výšinách. Novinářům to řekla ministryně obrany Karla Šlechtová (ANO) po sobotním jednání užšího krizového štábu ministerstva obrany. Podle premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) byl úder nevyhnutelný. Šéf diplomacie Martin Stropnický (ANO) zmínil, že o něm Česko vědělo předem.

„Prověřili jsme bezpečnost našich vojáků na Golanech. Ve spolupráci s ministerstvem zahraničních věcí jsme komunikovali i bezpečnost našich občanů na ambasádě v Damašku, já osobně jsem ve spojení s paní velvyslankyní (ČR Evou) Filipi, všichni jsou v pořádku,“ uvedla ministryně.

Útok USA, Británie a Francie označila Šlechtová za odvetu za použití chemických zbraní Sýrií. „Jak jsme informováni, cílem tohoto útoku není změna režimu v této zemi, ale čistě odveta za použití chemických zbraní,“ zmínila. Příslušné složky budou podle ní situaci dál monitorovat, v pondělí se sejde Vojenský výbor NATO, kterého se vedení české armády zúčastní.

„USA, Velká Británie a Francie daly jasně najevo, ze nelze nijak tolerovat použití chemických zbraní. Byly minimalizovány dopady útoku na civilisty,“ uvedla ministryně k samotnému vojenskému zásahu.

Video  Rakety USA, Británie a Francie udeřily na Asadův režim  - Twitter / MohammadiRashid a ČTK
Video se připravuje ...

„Vzkaz těm, kdo vedou chemické útoky“

Česká diplomacie vnímá noční útok jako jasný vzkaz těm, kdo by chtěli pokračovat v chemických útocích. Rada bezpečnosti OSN podle ní nedokázala situaci v Sýrii účinně řešit. Česko společně s dalšími státy Evropské unie vyzývá všechny aktéry syrského konfliktu ke zmírnění bojů a k obnovení mírových jednání, uvedlo ministerstvo zahraničí v tiskovém prohlášení.

Ministerstvo zahraničí také vyjádřilo podporu stanovisku generálního tajemníka Severoatlantické aliance Jense Stoltenberga. Uvedl, že vojenský zásah povede ke snížení kapacity syrského vládnoucího režimu vést chemické útoky proti svému lidu.

Anketa
Souhlasíte s raketovým útokem USA, Británie a Francie na Sýrii?
počet hlasujících: 11173

„Úder proti syrskému režimu, který útočí chemickými zbraněmi na civilní obyvatelstvo, byl nevyhnutelný. Z prvních informací vyplývá, že byl veden přesně a zasažena byla taková zařízení, která slouží k výrobě či přechovávání chemických zbraní,“ uvedl na Twitteru premiér v demisi Andrej Babiš, aby dodal: „Naše pozice k chemickým zbraním je stále stejná posledních téměř třicet let. Je to pro nás nepřijatelný instrument války, tím spíše, pokud je použit proti civilnímu obyvatelstvu.“

Situace v Sýrii je podle Babiše už dlouho neúnosná, světové mocnosti mají podle něj zasednout k jednomu stolu a najít mírové řešení konfliktu.

Češi odsuzují barbarství v Dúmě

„Česká republika v minulých dnech ostře odsoudila barbarský útok proti civilnímu obyvatelstvu v Dúmá a vyzvala k jeho okamžitému a nezávislému vyšetření. Dnešní vojenský zásah USA a spojenců vnímáme jednoznačně jako jasný vzkaz komukoli, kdo by chtěl v chemických útocích v Sýrii pokračovat,“ uvedlo ministerstvo zahraničí.

„Česká republika vystupovala a vždy bude vystupovat zásadně proti jakémukoliv použití chemických zbraní. Plně podporujeme činnost Nezávislé mezinárodní vyšetřovací komise k Sýrii a mezinárodních mechanismů k vyšetření útoků chemickými zbraněmi, stejně jako přísné potrestání pachatelů,“ napsala diplomacie v prohlášení.

Podle českého ministerstva vnitra útoky na Sýrii zatím nezhoršily bezpečnostní situaci v republice.

Vladimir1948 ( 14. dubna 2018 21:11 )

 Škoda že USA nezasahli v roce 1968 kdy prezidenta USA vpád vojsk varšavské smlouvy nezajiamli a nenechhal se rušit na své dovolené zřejmě jsme jim za to nestali

HaveI-krakonos500 ( 14. dubna 2018 17:22 )

S,ráči nechtěli pustit USA vespol k vyšetření, zatím zahlazovali chemické stopy s Ruskem. Lavrov lže jako s novičkume u agenta KGB Nikuly.

HaveI-krakonos500 ( 14. dubna 2018 17:18 )

Koukám na to dokola, ta vídea s chemickým atakem nahraná nejsou.

dvix ( 14. dubna 2018 16:36 )

Svet vedou naprosti silenci a nekteri jim jeste posluhuji a tleskaji! My se nikdy dal nez na mesic ani nepodivame protoze tu uz dlouho nebudeme.. btw : 1 tomahawk stoji 1$ mil.. cela parada stala asi 2 miliardy za munici.. kdo na tom asi vydelal ?

pIwer ( 14. dubna 2018 16:34 )

Když si vzpomenu na ty oslavné chorály místní rudé sebranka po presidentských volbách v USA. Neudělali jste chybu soudruzi!?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa