Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Sýrie použila chemické zbraně. Máme důkaz, oznámily Spojené státy

Autor: ČTK - 
13. dubna 2018
22:38

Spojené státy mají důkaz o tom, že síly syrského prezidenta Bašára Asada použily chemické zbraně při sobotním útoku na syrské město Dúmá. Prohlásila to dnes na pravidelné tiskové konferenci ve Washingtonu mluvčí amerického ministerstva zahraničí Heather Nauertová.

Podle ní vedou USA mnoho upřesňujících údajů kolem útoku stále jako přísně tajné a proto Washington ani doposud nemohl zveřejnit všechny důkazy, které o incidentu již má k dispozici.


„Útok nastal v sobotu a víme jistě, že šlo o chemickou zbraň,“ řekla Nauertová před novináři. Na jejich přímý dotaz, zda Spojené státy mají důkaz, že Asadův režim provedl útok, odpověděla: „Ano“.

„Víme, že jen některé země, jako je Sýrie, mají přiměřené prostředky a tyto druhy zbraní,“ dodala.


Také mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová dnes řekla, že USA jsou hluboce přesvědčeny o tom, že Sýrie provedla raketový útok na Dúmu. Rovněž sdělila, že z informací amerických tajných služeb vyplývá, že tvrzení Ruska, že útok byl zinscenovaný, je lživé.


Naše tajné služby uvádějí něco jiného. Víc nemohu říci,“ řekla Sandersová. „Jsme hluboce přesvědčeni o tom, že je Sýrie zodpovědná,“ dodala. Podle Sandersové je také součástí celého problému to, že Rusko nedokázalo syrskému režimu zabránit v tom, aby chemický útok provedl.

Video  Bezvládná tělíčka a pěna u pusy: Čím útočili na civilisty v Sýrii?  - Reuters/Klára Brunclíková/Hudební banka
Video se připravuje ...

zkzkz ( 14. dubna 2018 13:04 )

illyria ( 14. dubna 2018 13:00 )

Stačí 30 lidí, pár masek a troška hekání... Je to hotové za 2 hodinky... Doopravdy jste naivní, jak blondýna, které šéf říká, že když se sním vyspí, tak se rozvede a vezme si jí...

agfor ( 14. dubna 2018 12:37 )

Na to, že se tam vyrábějí jaderné zbraně taky meli amíci důkaz, a pak tam nic nenašli. jen když se sypou dolárky za prodané zbraně - a pokud možno z obou válčících stran, jako za II.WW.

gvardeec1 ( 14. dubna 2018 09:58 )

Máte hovno důkazy! Děláte si co chcete, nedodržujete mezinárodní smlouvy, porušujete chartu OSN. Bůh vás potrestá!

diskutujici ( 14. dubna 2018 07:45 )

Plesk jeste ani nestacil zaregistrovat, ze se valci.

Zobrazit celou diskusi