Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

V Ekvádoru zabili únosci novináře a řidiče: Neměli v úmyslu vydat je živé, řekl prezident

Autor: ČTK - 
13. dubna 2018
21:55

Dva novináři deníku El Comercio a jejich řidič, které 26. března unesla patrně kolumbijská organizace Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC), byli zabiti. Oznámil to v pátek ekvádorský prezident Lenín Moreno. Učinil tak po uplynutí dvanáctihodinové lhůty, kterou dal kolumbijským povstalcům na to, aby poskytli důkaz, že unesená trojice je stále naživu.

„Bohužel jsme získali informaci, jež potvrzuje vraždu našich krajanů,“ oznámil Moreno tisku v hlavním městě Quitu. Podle něho je nepochybné, že je unesli bývalí členové FARC.  „Zdá se, že únosci neměli v plánu vydat je živé,“ dodal. Uvedl také, že v oblasti u hranic s Kolumbií budou opět nasazeny elitní jednotky armády a státní policie.

Tři zaměstnanci ekvádorského deníku byli uneseni v pobřežní provincii Esmeraldas na severu Ekvádoru u hranic s Kolumbií. Tato oblast leží na takzvané Tichomořské trase, po níž zločinecké kartely pašují drogy přes Střední Ameriku do Spojených států.

V oblasti operují gangy, k nimž se v posledním roce připojili někteří bývalí povstalci z organizace FARC. S ní uzavřela kolumbijská vláda v roce 2016 mírovou dohodu, na jejímž základě většina povstalců loni složila zbraně a organizace se přeměnila v politickou stranu se stejnou zkratkou FARC.

Zobrazit celou diskusi