Zdraví nade vše. V tomto heslu se v Praze ponese poslední dubnový týden. Bude totiž zaměřený na prevenci a léčbu aterosklerózy. Akci za podpory hlavního města, které věnovalo 160 tisíc korun na jeho pořádání, organizuje VŠTJ Medicina Praha ve spolupráci s Všeobecnou fakultní nemocnicí a I. lékařskou fakultou Univerzity Karlovy.

„Cílem je informovat, že prevence aterosklerózy může být relativně jednoduchá a každý může například pohybovou aktivitou zlepšit svoji životní prognózu,“ uvádí v tiskové zprávě radní pro oblast zdravotnictví Radek Lacko (ANO). „Týden proti ateroskleróze zapadá do naší dlouhodobé ambice zvýšit zdravotní gramotnost Pražanů.“ Projekt tkví v tom, že na dvou místech Prahy budou probíhat praktické a názorné ukázky zdravého životního stylu, který ateroskleróze předchází. Doplněny budou vzdělávacími programy. Právě zdravý životní styl je nejúčinnější prevencí před nemocí. S podrobným programem, kde se co bude dít, se mohou zájemci seznámit ZDE.

Co je to ateroskleróza?

Ateroskleróza neboli kornatění tepen je jednou z hlavních příčin úmrtnosti ve vyspělých zemích, Čechy nevyjímaje. Onemocnění spočívá v nadměrném ukládání tuků v cévách. Ty se postupem času zužují, což omezuje průtok krve, až může dojít i k ucpání cév. Následky mohou být ve formě vzniklé embolie, trombózy či v podobě infarktů nebo mozkových mrtvic často i fatální.

Příčinou aterosklerózy je nejčastěji nezdravý životní styl čili nadměrné kouření, pití alkoholu, stres, obezita či vysoký tlak. Prevencí je proto především zdravý životní styl a pravidelná kontrola lékaře. Kornatění tepen totiž zpravidla probíhá nepozorovaně a ozývá se až v akutních případech, kdy už může být pozdě. Proto není radno tuto nemoc podceňovat.