Vojáci z řad civilistů pilovali taktiku celý týden. V pátek třináctého jim nepřálo počasí a pršelo. „Byl jsem vojenský policista. Odešel jsem před lety do penze a armáda mi chyběla, proto jsem se rozhodl být záložákem. Taky se ještě necítím být starý a mohu dalším kolegům předávat své bezmála třicetileté zkušenosti v uniformě,“ řekl poručík Vily Weiss z Karviné.

Střelba i obrana

Vojáci cvičili na letišti zajištění perimetru, ale také zadržení ozbrojené posádky či narušitelů letištního prostoru. To ve spolupráci s policií. „V současné době máme 2444 záložáků. V nejbližších letech by jich mělo být 5 tisíc,“ řekl náčelník generálního štábu Jan Bečvář.

Vařili profíci

Vojákům „z civilu“ vařili v polních kuchyních profesionální vojenští kuchaři z útvaru v Hranicích. „Dnes škrábeme jen padesát kilo brambor. Je to pohoda. Na oběd bude kuřecí polévka, vrabec se zelím a knedlíkem,“ prozradili vojáci.

Byla nadšená

Ministryně nešetřila záložáky chválou. Dokonce je přirovnala k profesionálům, kteří hájí české barvy na zahraničních misích. „Byla jsem se podívat na vojáky v zahraničí na mírových misích. A musím říci, že jsem neviděla rozdíl. Maximální pochvala vojákům aktivních záloh. Mohu jim slíbit podporu,“ nechala se slyšet Šlechtová.

 

Fotogalerie
12 fotografií

Video: Armáda povolala záložáky: A ti nadchli ministryni