Sobotní festival bylinkování

Milovníci svěžích chutí bylinek si přijdou na své na farmářských trzích na Tylově náměstí, kde se v sobotu koná »Bylinkování«. Návštěvníci se tu dozví vše kolem pěstování, uchovávání a správném využití bylinek. Těšit se mohou na nejrůznější workshopy a rady zkušených pěstitelů. Bylinky a bylinné produkty si můžete i zakoupit a udělat tak ze svého domova zdravou a voňavou zahrádku.

Kdy? 14. dubna od 9–18 hodin

Kde? Tylovo náměstí

Za kolik? zdarma

Farmářské trhy na Tylově náměstí nabízí výběr od pondělí do pátku z 20 stánků.
Autor: Eva Fornálová

Do krytu na Folimance

Protiatomový kryt Folimanka je největší podzemní stavbou na území městské části Praha 2. Rozloha bunkru činí 1332 metrů čtverečních a úkryt by v něm nalezlo v případě potřeby 1300 lidí. Kryt je udržovaný, osvětlený, vytápěný a v případě potřeby plně funkční. Prohlédnout si jej budete moci už v sobotu 14. dubna, kdy jej městská část opět zdarma zpřístupní veřejnosti. Pouze však na šest hodin. „Vhodné pro děti a seniory. Téměř celý kryt je bezbariérový. Vstup povolen i vychovaným domácím mazlíčkům,“ uvádí na webu krytu.

Kdy? 14. dubna od 9 do 15 hodin

Kde? ulice Pod Karlovem, Praha 2

Za kolik? zdarma

Do krytu se vejde 1300 lidí.
Autor: Foto Blesk - Karel Kopáč

Narozeniny Národního muzea

Nadcházející víkend patří Národnímu muzeu, to se totiž »narodilo« před 200 lety. Při této výjimečné události muzeum pro své fanoušky a milovníky historie a muzejnictví připravilo překvapení v podobě speciálních prohlídek do zákulisí Nové budovy. Ale pozor! Na prohlídky bylo nutné se rezervovat. Pokud jste si nestihli rezervaci včas udělat, má pro vás muzeum vzkaz: „Přijít můžete ale i bez rezervace. Od 10.30 do 16.30 budou vždy „v půl“ probíhat další prohlídky, na které se rezervuje přímo na místě,“ uvedlo na Facebooku. A co dalšího v muzeu připravili, najdete zde.

Kdy? 14. a 15. dubna od 10 hodin

Kde? Nová budova Národního muzea, Vinohradská 1, Praha 1

Za kolik? zdarma

Přinášíme vám tipy o víkendových akcích.
Autor: Národní muzeum

 

Matějská končí

Každoroční Matějská pouť odstartovala v sobotu 24. února. Tento víkend ale po necelém měsíci končí. Návštěvníci se tak na celkem 115 atrakcích z Česka, Německa, Nizozemska a dalších zemí mohou v neděli svézt naposledy.

Kdy? 14. a 15. dubna (naposledy) 10–22 hodin

Kde? Výstaviště Praha Holešovice

Za kolik? 30,- Kč plné vstupné v sobotu a neděli

Ruské kolo, tradiční atrakce Matějské pouti, nabízí ze svého vrcholu výhled na celé město.
Autor: Daniel Černovský, David Malík

Nedělní dostihy

Tradičně v neděli se na závodišti ve Velké Chuchli budou prohánět žokejové na koních. Od 14 hodin se tu pojede oblíbená 60. Velká dubnová cena. Na své si přijdou jak dospělí, kteří mohou zkusit i štěstí v sázení, tak děti, pro které organizátoři závodů zajistili nejrůznější atrakce.

Kdy? v neděli 15. dubna od 14 hodin, od 12 vstup do areálu

Kde? Velká Chuchle

Za kolik? 150 Kč/osoba, děti, ZTP, ZPP mají zlevněné vstupné

Do Chuchle přišly zhruba čtyři tisícovky lidí.
Autor: Martina Neckářová