Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Recenze: Banánové dítě aneb jak se žije Vietnamce v české džungli

Banánové dítě: Vietnamka v české džungli
Banánové dítě: Vietnamka v české džungli  (Autor: BizBooks)
Autor: Veronika Šmídová - 
29. května 2018
21:16

Vietnamská komunita si po mnoha letech soužití vydobyla v tuzemské společnosti své pevné místo. Pro celou řadu Čechů ovšem zůstávají její příslušnicí stále jen jakýmisi záhadnými bytostmi míhajícími se za pulty večerek. Netuší nic o jejich zvycích, rodinných vazbách ani způsobu života. Jak se Vietnamcům v Česku žije a jak se s kulturními tlaky vyrovnává jejich druhá generace, odhalila ve své knize „Banánové dítě“ blogerka Duong Nguyen Jirásková.

„Jsem banánové dítě – zvenku žlutá, uvnitř spíše bílá,“ vysvětluje autorka hned v úvodu, proč si zvolila název knihy. Odkazuje tím na fakt, že ač navenek vypadá jako Vietnamka, uvnitř už se cítí spíš jako Češka a má blíže ke svým spolužákům ve škole/kolegům v práci, než k soukmenovcům ve vzdálené zemi. 

To představuje jistý handicap. Místo toho, aby mohla těžit ze zázemí obou kultur, mnohdy totiž nepatří ani do jedné. Podle tradičních Vietnamců je příliš otevřená, nezávislá, asertivní a obecně vzato evropská. Někteří Češi ji naopak zase vidí jako cizinku, která mezi ně nikdy nezapadne, a její místo je buď ve večerce nebo zpátky v rodné zemi.  

Téma vybalancovávání dvou kultur a hledání vlastního místa na světě i v životě se táhne celou knihou. Autorka zde otevřeně popisuje své zážitky ze zaměstnání, rodinné soužití i zvyky, milostné eskapády s českým partnerem i přáteli. V některých kapitolách dokonce nechává svého manžela připsat vlastní pohled na věc, tuzemský čtenář tak z první ruky pozná, jaké to je být jako Čech „vržen“ do vietnamské rodiny. 

Základ knihy vychází z blogových zápisků, které si Duong Nguyen Jirásková vedla na internetu, což je ve stylu celého díla znát. Hluboké metafory, spletité leitmotivy ani květnatá souvětí zde nehledejte. Vše je psané formou jednoduchých krátkých kapitol popisujících části autorčina života.

Na rozdíl od mnoha jiných spisovatelů se Nguyen nepokouší samu sebe přikrášlit ani ospravedlnit své chování, což vnáší do knihy určitou svěžest, na druhou stranu může hlavní hrdinka pro někoho působit jednáním i názory poměrně nesympaticky. 

Pokud hledáte detailní sondu do vietnamské duše nebo společenský román, „Banánovému dítěti“ se vyhněte. Pokud ale chcete lépe pochopit život druhé generace cizinců v Česku, pobavit se u svižných zápisků a rozšířit si obzory o asijský pohled na život, pak dejte knize šanci. 


 

Duong Nguyen Jirásková

Banánové dítě: Vietnamka v české džungli

BizBooks, 2017

240 stran

Hodnocení: 70 %

Zobrazit celou diskusi