Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Kalousek varuje ČSSD, Bartoš zmínil Babišovu svízel. A komunistům je hej

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
13. dubna 2018
11:10

Pokud sociální demokraté skutečně vstoupí do nové vlády, poskytne jen krytí koalici ANO, SPD a KSČM, která má ve Sněmovně 115 hlasů. A která stihla rozhodnout či zavrhnout mnohé, varuje Miroslav Kalousek (TOP 09). Podle Ivana Bartoše (Piráti) jde nyní o další zdržovací taktiku. Naopak Jiří Dolejš hlásí, že KSČM je připravena vládu tolerovat, vstupovat do ní nechce. Andrej Babiš si podle něj uvědomil, že závislost na SPD by jeho hnutí uškodila. Dolejš sleduje, jestli ANO a ČSSD dokážou „zasypat příkopy“, jeho strana může těžit ale z obou variant.

ANO ve čtvrtek rozhodlo o tom, že spíše než se pokusit získat důvěru pro svou vládu od SPD a KSČM, pokusí se vrátit ke zkrachovalým jednáním s ČSSD. Proti podpoře okamurovců totiž byla řada členů ANO, kteří neváhají použít i označení za „extremistickou stranu“, byť něco takového sám Andrej Babiš odmítá. Podle Piráta Ivana Bartoše, ale i europoslankyně Dity Charanzové (ANO) by však právě pakt s okamurovci poškodil Babiše v Evropě.

Kalousek: Za marasmus může Zeman

Šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek má na věc ale jiný podhled. „Potřebují nějaké demokratické logo té koalice, která existuje už pět měsíců – koalice ANO, KSČM a SPD. A teď jde o to, zda nějaká demokratická strana, třeba ČSSD, tomu poskytne jakési krytí,“ míní.

Pět měsíců po volbách vítěz voleb ještě nebyl schopen složit vládu s důvěrou. A i když je jednání o vládě odpovědností premiéra, největší odpovědnost na současnou situaci však podle Kalouska nese prezident Miloš Zeman. Může prý za současný „marasmus a zmatek“. „Normální prezident by něco takového netoleroval,“ rýpl si Kalousek.

Šéf poslanců TOP 09 přidal i další varování. „Ať dostane cokoliv, tak pokud jí to bude dva měsíce poté odepřeno, tak pak už nebude nikdy dostatek hlasů pro vyslovení nedůvěry. To si musí ČSSD uvědomit,“ řekl Kalousek.

Bartoš: Babiš má s „nahnědlou“ spoluprácí problém

Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše je situace Andreje Babiše svízelná. Není si však jistý, že varianta s ČSSD je nyní skutečně ta hlavní na stole. „Je to pro něj těžký oříšek a snaží se tímto způsobem oddalovat situaci. A to si musíme přiznat, jeho situace není příjemná ani vůči Hradu. On se vlastně dostal do vleku prezidenta Zemana, který mu dal čas do léta, podporuje tuto koalici a kdykoliv může říct: Podívejte se, pane premiére, vám se to nedaří, tak já vám to pověření zase odeberu. Ta situace musí být svízelná i pro Andreje Babiše,“ zmínil Bartoš.

Část ANO se přitom ohradila proti spolupráci s SPD, kterou Zeman doporučoval. „Andrej Babiš umí ty lidi docela rychle měnit, když nesouhlasí s hlavní doktrínou hnutí ANO, ale má problémy s touhle ´nahnědlou´ spoluprácí v zahraničí. Pan Babiš se chce bavit s evropskými liberálními politiky a za to schytává kritiku, protože Tomio Okamura jako podobné populistické strany jsou problém i těch politiků, se kterými on se setkává jako premiér v demisi na mezinárodní úrovni,“ podotkl Bartoš.   

Současnou situaci vidí proto Bartoš jako „zdržování či generování dojmu, že ANO skutečně jedná“. U sociálních demokratů míní, že budou muset ve svých podmínkách přitvrdit, aby rozhodnutí obhájili před svou základnou, což se jim poprvé za „podmínek nepodmínek“, které od ANO dostali, nepovedlo, upozornil Bartoš.

Babišova europoslankyně: SPD jsou extremisté

Při jednání čtvrtečního výboru ANO byla i europoslankyně Dita Charanzová, která i po odchodu Pavla Teličky a Petra Ježka je Babišovou jedničkou v Bruselu. A potvrzuje slova Piráta Bartoše. „Považuji SPD za extremistickou stranu, myslím si, že jakákoliv forma spolupráce s touto stranou by poškodila naše vnímání v Evropě,“ upozornila Charanzová. Varování zmínila i na výboru Babišova hnutí.

Jak vidí naopak návrat ke snaze vytvořit koalici s ČSSD? „Vnímám to jako správný krok v tuto chvíli,“ říká Charanzová. Vlekoucí se vyjednávání označuje za nic neobvyklého v evropském kontextu. „Několik let se dávala dohromady vláda v Belgii,“ podotýká.

Komunista Dolejš: My jsme připraveni

Rozhodnutí ANO obnovit jednání s ČSSD vnímá komunista Jiří Dolejš (KSČM) za logické. „Andrej Babiš si uvědomil, že příliš těsné spojenectví s SPD může být i zátěží,“ prohlásil. Zátěží by mohlo být dle něj i pro blížící se komunální volby. „Tady v Praze si myslím, že SPD by asi ANO táhla poněkud dolů, takže při vědomí tohoto hledá jiné varianty, aby nebyl odkázaný jenom na jedinou,“ podotkl Dolejš.

Jenže jednání s ČSSD už jednou zkrachovala. „Vyhloubili si mezi sebou určitý příkop a je otázka, jestli ho dokážou zasypat. Ono opakované jednání nemusí být efektivnější, záleží na odstupu obou stran, zda se dokážou přenést přes to, co se stalo,“ uvedl Dolejš. Na přístupu KSČM se prý nic nemění. „My jsme připraveni pouze tolerovat vládu, varianta ANO a ČSSD nám vcelku nevadí, záleží na vyjednané podobě programového prohlášení, které bylo předtím, než to prasklo, v poměrně rozumné poloze. Takže je to na nich a my jsme připraveni,“ dodal místopředseda komunistů.

KSČM si ráda vyslechne, jaké ti, kteří budou sestavovat vládu, mají plány i co se jmen ministrů týče. „Protože by se mohlo stát, že u některých jmen budeme mít obavy, že ty sliby zůstanou na papíře. Na druhou stranu my opravdu nemáme obavu diktovat těm, co sestavují vládu, jednotlivá jména,“ dodal. 

Právě před komunisty však varoval Pirát Bartoš, dle kterého by pro ANO byla nejlepším partnerem ODS, která by však zároveň vyjednávala nejtvrději. „Všechno je lepší než spolupráce Andreje Babiše s komunisty, kteří s nejhorším svým historickým volebním výsledkem mají teď prakticky klíčovou roli v podpoře vlády,“ uvedl dnes Bartoš.

marmat ( 14. dubna 2018 12:22 )

hejhej: já přidám pouze figurky/loutky tohoto demagoga...Farského ,MICHÁLKA, Bělobrádka a Bartoškem - to je ten je GRUNT loutkového divadélka pod principálem JK.

hejhej ( 13. dubna 2018 22:25 )

Kalousek z pidistrany věčně otevírá tu svoji opileckou hubu. Feťák Bartoš, který má kolem sebe samé hlupáky je druhý, po Kalouskovi přemoudřelý a ještě k nim chybí nabarvený žvanil Fiala se Stanjurou a ukňouraný Gazdík.

marmat ( 13. dubna 2018 21:25 )

OK jen s Fialou vypouští inkoust České chobotnice na náměstích...Jejich "PETICI" na e-mailu obdržel nevyžádaně kde-kdo z nás...

marmat ( 13. dubna 2018 21:22 )

Kalouskovy a Fialovy demonstrace na náměstích je společenský NOVI-CZEK...jed, který má zdeptat nejen ANO i s Babišem.....organizace intik KALOUSKOVY vždycky šla , né vždy naštěstí vycházela !!!

marmat ( 13. dubna 2018 19:03 )

NIC MU NESLÍBIL ...a Vy to moc dobře víte !!!?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa