Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Senioři čelí invazi politiků, Okamura přijel do domova důchodců. Je to nemorální?

Autor: Jiří Nováček, Jakub Kopřiva, Tomáš Belica - 
14. dubna 2018
05:00

Nejen čert s Mikulášem navštěvují důchodce v zařízeních s pečovatelskou službou. Senioři také stále častěji čelí invazi politiků. Na sociálních sítích se teď šíří video s Tomiem Okamurou (45, SPD), jak „debatuje“ s klienty domova v Sokolnici. A podle seniorské organizace Život 90 je jeho počínání nepřípustné.

Společně s Okamurou přijela za seniory i jeho pravá ruka a místopředseda SPD Radim Fiala (48). Hlavním „tahounem“ a řečníkem byl ale Okamura. Ten s důchodci rozmlouval o důchodech, kdy jejich skokové navýšení o 1200 korun označil za „držhubné“.

Krom toho se navážel do tehdejšího premiéra a šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky (46) a někdejšího šéfa státní kasy Andreje Babiše (63, ANO) nebo jeho předchůdce na ministerstvu Miroslava Kalouska (57, TOP 09). To vše v květnu roku 2016 (video se začalo šířit až nyní), před klíčovými krajskými i sněmovními volbami

Tomiova mužná postava

A jeho řeči zřejmě padly i na úrodnou půdu. „V tomto měsíci se toho pro nás hodně událo. Navštívil nás politik Tomio Okamura a seznámil nás se svým volebním programem a svou představou naší republiky. Více než jeho předvolební kampaň zaujal něžnější pohlaví domova svým charismatem a mužnou postavou,“ zapsali si do kroniky v Sokolnici.

Lámal je i Drahoš

Často kritizovaný Okamura ovšem nebyl jediný. Stejný domov seniorů navštívil těsně před parlamentními volbami i Sobotka a před krajskou volbou přijel i jihomoravský exhejtman Michal Hašek (41, ČSSD) spolu s poslancem Jaroslavem Klaškou (55, ČSSD). Pozadu nezůstal ani prezidentský kandidát Jiří Drahoš (69), který seznámil obyvatele domova se svojí vizí pro případ, že by se dostal na Hrad.

Co na to zúčastnění politici, kteří „loví“ hlasy přímo tam, kde senioři žijí? Na zaslaný dotaz do uzávěrky vydání odpověděl jen Hašek. „Pokud jsem někde jezdil v minulých 8 letech, tak jako hejtman a nedělal jsem oranžovou „agitku“. Jinak jsme ale jako kraj nijak neomezovali možné návštěvy politiků,“ napsal Blesku.

Na video se můžete podívat zde:

Víc hlasů pro SPD

V Domově pro seniory a v domově se zvláštním režimem v Sokolnici žije 120 seniorů. Jejich průměrný věk je 81 let. V posledních volbách tam podle ředitele Petra Nováčka (58) vhodilo hlas do uren 87 lidí.

A v tomto volebním obvodu bylo hnutí SPD (video s Okamurou je z května roku 2016) velmi úspěšné jak v krajských volbách, kde nečekaně získalo 18 mandátů, tak v těch sněmovních; skončilo se 149 hlasy jen těsně za druhou ODS. Získalo tu přes 13 % voličů, zatímco celostátně to bylo jen přes 10 %.

Ukazuje se tak, že se agitace mezi důchodci zřejmě vyplácí. Nejčastěji navštěvují domov v Sokolnici politici z KDU-ČSL a ČSSD. Jedinou z významnějších stran, která se agitace mezi zdejšími klienty zdržela, byla ODS.

Politika těžko odmítnout

Předvolební návštěvy politiků mohou šéfové domovů důchodců odmítat jen těžko. Zařízení jsou totiž často přímo závislá na dotacích ze státního nebo regionálního rozpočtu, tedy na vůli politické reprezentace.

„Jsme navíc otevřené zařízení, žádné vězení. Naši klienti mají právo orientovat se i v politice, pokud je zajímá,“ řekl Blesku ředitel sokolnického domova Petr Nováček. Účast na besedách s politiky není podle něj v žádném případě povinná. „Záleží na svobodné vůli každého klienta. Vždy jen řekneme, kdo a kdy přijede, a je na každém, zda přijde, nebo nepřijde,“ řekl ředitel.

Jen v návštěvních hodinách!

Jihomoravský kraj nemá pro své příspěvkové organizace, kterou je i řečený domov v Sokolnici, žádnou centrální právní úpravu, která by se politickou agitací před volbami zabývala. „Krajské domovy pro seniory, domovy pro zdravotně postižené, chráněná bydlení i týdenní stacionáře jsou samostatné právní subjekty a zpracování vnitřních předpisů, včetně domácího řádu, jsou plně v kompetenci ředitele,“ řekla Blesku mluvčí krajského úřadu Monika Brindzáková.

K politickým návštěvám se podle ní přistupuje jako ke kterékoliv jiné návštěvě v zařízení. „Musí probíhat v době návštěvních hodin a za podmínek, které jsou obvykle upraveny v domácím řádu zařízení,“ upřesnila.

Psycholožka: Důchodci nejsou nesvéprávní

Podle psycholožky Radany Štěpánkové každý, politiky nevyjímaje, mluví na setkání tak, aby zaujal cílovou skupinu. „Mladí slyší na slovo svoboda, důchodci na ekonomiku s dopady na penze,“ řekla Blesku. Podle ní jsou zneužitelní všichni, i když přiznává, že senioři a mladiství jsou v tomto snadněji ovlivnitelní.

„Nedělejme však ze skupiny důchodců nesvéprávnou skupinu. Do 65 let věku trpí demencí každý 866. Čech, nad 65 let je to každý třináctý člověk. Mezi seniory jsou lidé, kteří mají schopnost úsudku zachovanou,“ dodala s tím, že se mohou starší lidé opřít o životní zkušenosti. 

„Je eticky nepřípustné, aby byli lidé účelově organizováni pro politickou agitaci. Člověk využívající služeb pobytových zařízení je v první řadě občan a až pak klient – musí mít tedy vždy možnost volby: pokud si chce poslechnout politika, může. Vždy ale musí mít možnost takovéhoto setkání se nezúčastnit. Nicméně, v tomto konkrétním případě byly popřeny základní prvky společenského dialogu – Tomio Okamura zde svými demagogickými postoji zneužívá stavu svého publika, které není schopno si jeho výroky ověřit. Senioři zde nejsou partnery v diskuzi, jsou manipulováni a zneužíváni k jeho prospěchu. Až příliš mi to připomíná praktiky šmejdů,“ řekl Jan Lorman, ředitel seniorské organizace Život 90.

Otázky pro právníka Romana Moussawiho

Dá se toto agitování nějak právně napadnout?

„Může nám to připadat amorální, hnusné, ale není to protiprávní. Pořád u nás platí nějaká svoboda slova a demokracie.

Takže může beztrestně říkat, co chce?

„Je to na principu: Co není zakázáno, je dovoleno. On může nadávat na druhé politiky, agitovat, a dokonce i lhát, ale právně to napadnutelné není, nevím, jak by to šlo. Možná kdyby to bylo něco na způsob výroku o Letech (koncentrační tábor pro Romy – pozn. red.), tak snad, ale takhle ne.“

Dá se to k něčemu připodobnit?

„Mně to připomnělo šmejdy, jak prodávají hrnce, jenže oni tahají z lidí peníze. Lidsky nám to může připadat podobné, ale není tu jasně prokazatelné, že někoho ovlivnil. Navíc všichni politici – i ti, co nám mohou připadat správní – něco slibují a agitují.“

hejhej ( 15. dubna 2018 09:24 )

pekaaros: Ten trouba s tím rozzuřeným smetákem na hlavě sám ještě nic neumí,ale pod taktovkou alkoholika Kaluska se " snaží" oblbovat .

marmat ( 14. dubna 2018 23:30 )

Jak se jmenují ti, co seniorům vnucují předražené kastroly ??? Šmejdi! Vnucovat jim svou ideologii je šmejdovina !!!

HaveI-krakonos500 ( 14. dubna 2018 23:30 )

Už neví jak by se prosadil když se rozpadá.

marmat ( 14. dubna 2018 23:28 )

To je přesně TEN OKAMURŮV POPULIZMUS...Diví se často z čeho je obviňován ..Tak přesně podobné kousky jsou prostě ryzí a 100% p o p u l i z m u s !!!

lunatic ( 14. dubna 2018 21:02 )

Zlé jazyky dokonce tvrdí,že tam jezdí kvůli orálnímu sexu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa