"Soud vyhověl stížnosti pana obviněného proti vzetí do vazby. Neshledal důvody vazby, pro které byl do ní vzat. Skutečnost, že byl dočasně zproštěn výkonu funkce soudce, vylučuje, že by pokračoval v trestné činnosti. V současné době rovněž nehrozí, že by ovlivňoval svědky,"sdělila mluvčí Městského soudu Markéta Puci. Dodala, že soud zaslal pankrácké věznici příkaz k Elischerovu okamžitému propuštění.

O propuštění Elischera rozhodl senát soudce Dušana Pašky. Soudní senát v totožném složení loni pustil z vazby na svobodu například i bývalého fotbalového bosse Miroslava Peltu, který čelí obvinění v souvislosti s údajným zmanipulováním sportovních dotací. Pelta strávil ve vazební cele měsíc, a to ze stejných důvodů jako Elischer - tedy z obavy, že bude opakovat trestnou činnost nebo ovlivňovat svědky.

Sedmapadesátiletému Elischerovi hrozí až 12 let vězení za přijímání úplatků, zneužití pravomoci úřední osoby a nadržování Vietnamcům, které soudil v drogových kauzách. Podle vyšetřovatelů páchal trestnou činnost nejméně od května 2016. Zprostředkovatelem korupce byl údajně Hung Quoc Nguyen, který je také ve vazbě. Jeho "velmi blízké a nadstandardní vztahy" se soudcem údajně kriminalisté zadokumentovali nejpozději od července 2013. S mužem se Elischer scházel i ve své kanceláři v budově vrchního soudu.

Z rozhodnutí ministra spravedlnosti Elischer dočasně nesmí soudit, a to až do pravomocného skončení trestního stíhání. Po tu dobu bude pobírat polovinu svého platu.

Fotogalerie
5 fotografií