Líné batole? 7 zábavných tipů, jak ho pořádně rozhýbat!

Video se připravuje ...
Jak naučit děti, aby byly obratnější
VIDEO: Hanka Dvořáčková
Sdílej na facebooku
12. dubna  2018 
 06:00

Jak vzbudit v dětech lásku ke sportu a motivovat je k pohybu? Pokud nechcete, aby z vašeho potomka vyrostl lenoch, začněte „s výcvikem“ od nejútlejšího věku, neposedná batolata se rychle a s nadšením učí všemu novému.

„Nejmenší děti jsou jako houby – nasávají dovednosti neuvěřitelnou rychlostí, jen je nutné je zásobit správnými podněty. Pro rodiče je právě cvičení v raném věku skvělá příležitost, jak u dětí podpořit správné pohybové návyky,“ je přesvědčena Kristýna Přibylová, autorka speciálního cvičení pro děti Monkey´s Gym a také maminka tří dětí. Podle lékařů se děti hýbou buď málo nebo dokonce vůbec, druhým extrémem pak je, když je rodiče dávají příliš brzy na specializované sporty, kde hrozí nevhodná jednostranná zátěž.

Malým sportovcům to lépe myslí a mají méně úrazů

Výzkumy dokázaly, že děti, které jsou odmalička zvyklé se hýbat, mají zpravidla náskok před svými nesportovními vrstevníky. Odborníci se jednoznačně shodují také v tom, že děti s pravidelnou pohybovou aktivitou potká v dětství méně úrazů, protože jsou obratnější, mrštnější a disponují jakýmsi „uměním šikovněji padat“.

„Je také prokázán pozitivní vliv na mentální aktivitu a v neposlední řadě je to návyk, který si děti přináší do staršího věku, kdy většinou zůstávají pohybově aktivní a vedou tak zdravější způsob života. Je třeba upozornit i na to, že u těchto dětí jsou dříve odhaleny vrozené vady pohybového aparátu, které jsou v počátečních stádiích lépe řešitelné,“ říká dětský chirurg a traumatolog prof. MUDr. Ladislav Plánka, Ph.D.

Jděte do toho společně!

Zkuste své zvídavé batolátko inspirovat vlastním životem. Myslete na to, že důležitá je všeobecná pohybová průprava, pro kterou máte právě v tomto věku, kdy je potomek v podstatě stále rozdováděný a „v letu“, ideální podmínky. Dříve, než se rozhodnete dítko zapsat do fotbalového oddílu nebo na lekce tenisu či gymnastiku, mělo by bravurně zvládat základní dovednosti, jako je běh, skoky (snožmo i na jedné noze), hod míčem nebo kotrmelec.

Jak trávit společně čas pohybem, aby vás to všechny bavilo a užili jste si spoustu legrace? Nabízíme pár nápadů:

Les jako multifunkční hřiště

Venku můžete popustit uzdu fantazii a vymyslet milion zábavných pohybových aktivit. Dvouletý objevitel bude s nadšením pobíhat za plošticemi, kličkovat mezi stromy, hrát si na schovávanou a skákat z pařezu na pařez, zkuste také házení šišek na cíl nebo stavbu domečků z větviček a mechu (pro materiál si každý musí odběhnout a sám ho najít).

Pomoc s úklidem

Prckové zbožňují, když vás mohou napodobovat v čemkoli, co děláte. Navíc mají čirou radost z toho, když vás mohou udělat šťastnými a snaží se vás svým chováním potěšit. Dvouletý neposeda zvládne vyndat nádobí z myčky, zametat drobečky smetáčkem a lopatičkou, tříleťák si může vyluxovat pokojíček, srovnat hračky, vytírat mopem, utřít prach z nábytku. Náš syn mi dlouhou dobu vyndával vyprané prádlo z pračky a odnášel ho (po jednom kousku) za mnou do ložnice na sušák. Celkem se u toho nachodil.

Podívejte se, jak pohybově rozvíjet batole:

Takhle má vypadat pomoc dítěti, které už umí dělat kroky - držíte ho ho jemně u loktů, ruce nevytahujete nahoru
Takhle má vypadat pomoc dítěti, které už umí dělat kroky - držíte ho ho jemně u loktů, ruce nevytahujete nahoru
Autor: Shutterstock.com

Na nákup s koloběžkou

Přesvědčit dítko k cestě do obchodu nebo na poštu pěkně po svých je snadnější, než se může zdát. Každý správný objevitel se nechá zlákat na výlet, kdy se může zastavit u každého plotu, sledovat mravence na chodníku nebo včely na kytičkách v parku, zblízka prozkoumat každou louži, s gustem do ní skočit a proběhnout aspoň třikrát tam a zpět. Vezměte s sebou koloběžku nebo odrážedlo a o zábavné dopoledne je postaráno.

Pohybové hry

Batolata téměř bez výjimky nade vše milují jednoduché básničky a říkanky, které doprovázíte opakovanými pohyby, které mohou snadno a stále dokola napodobovat. To se jen tak neomrzí!

Rodinný turnaj

Soutěžní klání všech členů rodiny můžete uspořádat v podstatě v jakékoli aktivitě, ať už to bude běh k rybníčku v parku, skákání panáka, hod do dálky s frisbee nebo tenisákem na pyramidu z plechovek, kuželky, skoky do dálky, výšlap na nejbližší rozhlednu. Kdo nasbírá na zahradě do kýble více spadaných jablek? Kdo jako první zdolá schody do druhého patra?

Video se připravuje ...
Desatero obratnosti aneb jak vést děti k pohybu • VIDEO: 

Molitanové míčky

Jsou lehké a měkké, nic doma neponičí a bezpečných her s nimi vymyslíte spoustu. Házejte je z dálky do kastrolu, přendávejte je jen pomocí nohou z jedné nádoby do druhé, přenášejte na vařečce z místnosti do místnosti, skákejte z jedné strany obýváku na druhou s míčkem stisknutým mezi koleny nebo zkuste „domácí“ verzi mini golfu…

Zapište se na skupinové lekce cvičení

Kurzy pro maminky s batolaty jsou vedené formou hry, užijete si tanečky, opičí dráhu nebo cvičení na velkém gymnastickém míči, zasmějete se, dítě si potrénuje koordinaci pohybů, držení rovnováhy, rytmus a přiučí se třeba něčemu novému od svých kamarádů v kolektivu. Navíc odkoukáte spoustu kreativních nápadů, které pak můžete praktikovat i doma.

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku