Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

S jídlem to přeháníme: Češi stále bojují s nadváhou, téměř pětina jich je obézních

Autor: ČTK - 
11. dubna 2018
20:07

Průměrný Čech má podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) mírnou nadváhu. Trpí jí 47 procent mužů a třetina žen, obézní je každý pátý muž a 18 procent žen. Muži více hodin týdně sportují, ženy jedí více ovoce a zeleniny, vyplývá ze zjišťování ČSÚ o životních podmínkách domácností.

Průměrná hodnota BMI, která se vypočítá z váhy a výšky, byla loni 25,2 bodu. Do 25 bodů jde podle odborníků na zdravou výživu o normální váhu, od 30 bodů o obezitu. 

Sedavý způsob práce má více než třetina osob ve věku 25 až 64 let, častější je u žen a vysokoškoláků. Ti se ale podle zjištění statistiků více hodin týdně věnují sportu. „Volnočasová fyzická aktivita je bližší mužům. Tráví jí průměrně 3,6 hodiny týdně, zatímco ženy jen 3,2 hodiny,“ uvedla Simona Měřinská z odboru šetření v domácnostech ČSÚ.

S přibývajícím věkem zájem o pohyb slábne, 40 procent dospělých se podle ní pravidelně nevěnuje sportovní ani rekreační pohybové aktivitě. Ženy podle statistiků dbají spíš na stravování než na cvičení. Pětina žen jí ovoce dvakrát i vícekrát denně, mužů jen 12 procent. Podobně ženy vedou i v konzumaci zeleniny.

Lékaři dlouhodobě upozorňují na rizika spojená s nadváhou a zejména s obezitou. Kombinace vysokého tlaku, zvýšeného cholesterolu a nadváhy je podle odborníků násobně nebezpečnější než jednotlivě. Častěji pak společně vedou k cukrovce druhého typu, infarktům a mrtvicím. Obézním hrozí také častěji nemoci ledvin.

 

rasheer ( 12. dubna 2018 04:28 )

 Přežírání zakázat. Škodí zdraví. Máme se dobře, ekonomika roste..

Zobrazit celou diskusi