Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš se v Praze spálil. Za Krnáčovou se mu hlásí čtyři lidi a Pospíšil si zaryl

Autor: Jaroslav Šimáček - 
11. dubna 2018
14:45

Pražská primátorka Adriana Krnáčová doslouží stávající období a o svůj post se ucházet nebude. ANO nyní řeší, kdo by mohl zaujmout její místo. Problémy s kandidátem na primátora přitom provázely Babišovo hnutí už při nominaci Krnáčové, premiér předtím opakovaně sáhl vedle. Její období v čele Prahy přitom označuje její kritik Jiří Pospíšil (TOP 09) za nešťastné. Sám však zatím neřekl rozhodné slovo, zda do boje o Prahu půjde. O slovo se však hlásí jiní. Včetně komunistky Marty Semelové.

„Po zralé úvaze, ta zrála hodně měsíců, minimálně od začátku roku, jsem se rozhodla, že pokračovat nebudu. Čtyři roky v této pozici je dost, bylo to vyčerpávající a mám v životě ještě jiné plány,“ oznámila pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Její záměr skončit nepřekvapil. O odchodu Krnáčové se spekulovalo již několikrát i během jejího období v čele metropole. Adeptkou byla mj. profesorka ekonomie Eva Kislingerová, pražská rodačka, křtěná Vltavou, jak o sobě píše na stránkách ANO, která do komunální politiky vstoupila v roce 2014 a coby náměstkyně na magistrátu dostala na starost finance a rozpočet.

Vedle Kislingerové má ambice stát se primátorem i poslanec ANO Patrik Nacher. Z ANO se pak dále přihlásili také pražští radní Libor Hadrava a Karel Grabein Procházka.

Babišovi dali košem Pelikán i Bobek

Šéf ANO Andrej Babiš chtěl však ulovit do čela pražské kandidátky zvučnější jméno. Ředitel pražské zoo Miroslav Bobek či ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán, který oznámil, že v nové vládě nebude, však podle Aktuálně.cz odmítli. 

„Svému nástupci, ať už to bude kdokoliv, připravím soubor projektů, které jsme nestihli dokončit,“ říká nyní Krnáčová. O svém rozhodnutí prý mluvila primárně s Babišem. „Mluvila jsem s ním, oznámila jsem mu to. On se na mě podíval a říkal: ′Já vím, já chápu′. Byl to příjemný rozhovor.“

Samotná Krnáčová přitom nebyla pro post primátorky volbou číslo jedna. V roce 2014 však nakonec nevyšly námluvy s exprimátorem Janem Kaslem a poté ani podnikatelkou Martinou Schopperovou.

I v poslední době čelila Krnáčová četné kritice. A to kvůli slovech o „zpovykaných Pražanech“, když pro Novinky.cz uvedla: „Myslím, že Pražané jsou trochu zpovykaní s dopravou, protože když jsem v zahraničí a čekám deset minut v zácpě, tak v Praze už by bylo povstání a skandál.“

Pospíšil: Praha upadá, město se stává nevlídné

Kritikou vůči Krnáčové nešetří ani šéf TOP 09 Jiří Pospíšil. „Bohužel éra paní primátorky Krnáčové nebyla šťastnou érou pro Prahu. Když se s různými odborníky na urbanismus atd. bavím o Praze, tak všichni se shodují, že Praha začíná výrazně zaostávat za ostatními evropskými metropolemi, co se týče rozvoje dopravní struktury, co se týče množství nově postavených bytů. To jsou všechno věci, kde Praha postupně upadá,“ řekl Blesk Zprávám.

„Mě to rozhodnutí až tak nepřekvapuje. Považuji to za logické rozhodnutí, byť ty informace byly takové, že paní Krnáčová chtěla kandidovat, ale byl tlak ze strany vedení jejího hnutí. Její období však nebylo úspěšné,“ pokračuje Pospíšil.

Pospíšil upozorňuje mj. na to, že v Praze dochází nejen k dnes značně názorným dopravním obtížím, ale také třeba k obrovskému nárůstu ceny bytů.

„Meziročně je to až o sedm procent. To je opravdu nárůst, který v jiných metropolích tak vysoký není. Příští radnice by měla být taková, která bude město výrazněji rozvíjet. Bude se stavět, bude se rozvíjet doprava, budou se stavět byty pro lidi. Buď přímo město, nebo se umožní investorům, aby více stavěli. Dnes se bohužel město stává nevlídné pro občany. Obtížná doprava, což vidíte dnes, nedostatek bytů, což jsou základní problémy, které každý cítí. A bohužel je to spojené s érou paní Krnáčové,“ podotýká Pospíšil.    

Zda on sám bude kandidovat na primátora, jak se delší dobu spekuluje - a zda tedy trvale vymění Brusel za Prahu - to europoslanec nechce prozradit. „TOP 09 bude rozhodovat o kandidátce v následujících třech, čtyřech týdnech. Vydržte, pak vám řekneme, kdo povede společnou kandidátku TOP 09, STAN a nezávislé osobnosti. Mé jméno je jedna z variant, ale to rozhodnutí padne téměř v řádech dnů. Během května pak určitě to jméno bude na stole,“ dodal.

Video  Pronikli jsme do tajných míst na letišti! Proč to v metru smrdí? A Krnáčová odhalila »krndu«  - Matěj Smlsal, Matěj Šrám, David Vaníček
Video se připravuje ...

Udženija: Prahu nelze řídit jako firmu

Ke kritice ze strany Pospíšila se přidala i první dáma ODS Alexandra Udženija. „Konec paní primátorky se dal očekávat, Praha pod vedením primátorky Krnáčové neuvěřitelně stagnuje a v podstatě nefunguje. Nefunguje ani ten ′tým profíků′ na magistrátu, který před volbami hnutí ANO slibovalo,“ uvedla na Facebooku.

A konec Krnáčové využila i v kritiku celého Babišova hnutí. „Je symbolické, že svůj konec v politice oznámila v situaci, kdy Praha zažívá obrovský dopravní kolaps, způsobený nefungující technologií v tunelu Blanka. Podstata problému není v jedné osobě, ale v nesystémovosti hnutí ANO, ve kterém převažují naprosto protichůdné názory a zájmy. Ukazuje se, že město ani stát nejde řídit jako firmu a že selhává jeden projekt hnutí ANO za druhým,“ dodala Udženija.

Semelová o Krnáčové: Je to její věc

Ani ODS přitom o svém kandidátovi na primátora ještě nerozhodla. Jasno je však v jiných stranách. Komunisté mají jako lídra pro podzimní volby kontroverzní exposlankyni Martu Semelovou.

„U nás to funguje tak, že jsou návrhy od základních organizací přes okresní konference a na krajské konferenci se dělá pořadí v tajných volbách a schvaluje se kandidátka jako taková včetně pořadí, takže z toho to vyšlo takhle. Pravda je, že jsem se tomu nebránila. Chci navázat na práci, kterou děláme v zastupitelstvu jako klub,“ řekla Blesk Zprávám Semelová, která po konci ve Sněmovně řeší coby pražská zastupitelka především oblast školství a sociální politiku.

Konec Krnáčové komentovat nechtěla. „Je to záležitost paní Krnáčové, jak se rozhodne, já to nemíním komentovat, to je prostě její věc,“ dodala Semelová.

Lékař od Pirátů chce zatočit s trafikanty

Piráti sáhli naopak po neokoukané tváři - lékaři Zdeňkovi Hřibovi. Ten má přitom pro Prahu smělé ambice. „Na magistrátu se chci zaměřit na odstranění korupce a politických trafikantů z městských firem,“ uvedl na stránkách Pirátů. Myslí však i na to, aby se v Praze lépe žilo jeho rodině.

„Mám dva syny a dceru, a chci proto v Praze zajistit všem dětem to nejlepší vzdělávání v zemi. Vyřeším také vleklé problémy s dopravou a parkováním a budu se věnovat i dostupnosti kvalitního bydlení pro mladé i seniory,“ dodal.

Do boje o Prahu se chystá vydat i poslanec, starosta Prahy 7 a pražský zastupitel Jan Čižinský (KDU-ČSL), ovšem nikoli za lidovce, ale za hnutí Praha sobě.

joudajoudovy ( 11. dubna 2018 21:19 )

politicka turistka jirina opet perli.... uz obslouzila medu mladkovou? nebo si ji strcila do ustavu a cekas na jeji miliardy?

melis ( 11. dubna 2018 15:30 )

Je to prezidenta a politiků ostuda. Lidu za volby.

melis ( 11. dubna 2018 15:27 )

Já se za to nestydím, za všechny politické voly áno.

melis ( 11. dubna 2018 15:24 )

Jediný klad, za politickou éru z mužatky v ksichtu se vylepšila.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa