Spor režisérů vznikl před 18 lety a od té doby byli na kordy. Menzel v roce 2000 působil jako umělecký šéf Divadla na Vinohradech, kde chtěl Herz uvést představení Ať žije královna!, které mělo být velkolepým návratem Dagmar Havlové na prkna, která znamenají svět. Jenže kvůli nákladným kostýmům a parukám narostl rozpočet o více než půl milionu, a tak Menzel inscenaci těsně před začátkem zkoušek zrušil.

„Není samozřejmě příjemné kamarádovi říct – nebudeš to dělat… Jiné řešení by ale bylo ještě horší,“ vysvětloval tehdy omluvně oscarový režisér, proč se tak rozhodl. Jenže Herz se s tím nedokázal smířit. Dokonce se nabízel, že se vzdá honoráře a sežene sponzory, aby divadlo netratilo. Ale jeho kolega už neustoupil. „Není to mravné a v případě prezidentovy manželky je to dokonce i politicky nebezpečné,“ tvrdil.

„V současné době, kdy se nedostává peněz ve zdravotnictví a jiných potřebných oborech, je hloupé plýtvat jimi na okázalé představení, na drahé kostýmy,“ doplnil s tím, že jen titulní postava Marie Stuartovny v podání Havlové měla vystřídat sedm kostýmů, a tak by v jednom na jevišti strávila zhruba deset minut.

Přátelství dvou režisérů bylo od té doby dost pošramocené. „S Jurajem jsem začala žít před devíti lety a po celou tu dobu jako kdyby Menzel nikdy neexistoval. Pro Juraje je prostě tabu,“ popsala jejich vztahy Herzova partnerka Martina Hudečková (54). Minulé léto se pak svár mezi nimi ještě prohloubil, když Menzel kolegovi »přebral« roli ve filmu Tlumočník.

VIDEO: Drsně upřímný Juraj Herz (†83): O slavné herečce řekl, že je pí*a! O které?

Video
Video se připravuje ...

Drsně upřímný Juraj Herz (†83): O slavné herečce řekl, že je pí*a! O které? DAVID TUREK, JAN BRUNCLÍK, JAROSLAV BOUDA

Titulního hrdinu, jehož rodiče zahynuli během holokaustu, měl původně ztvárnit právě Juraj, který už se dokonce učil text. Jenže poté mu lékaři zjistili fibrilaci srdce a zakázali mu natáčet. Filmaři proto roli nabídli Menzelovi a ten ji přijal. Dokonce za ni v den svých 80. narozenin dostal cenu Kamera Berlinale! Ovšem v té době už na tom byli oba režiséři zdravotně velmi špatně.

Menzel v listopadu podstoupil vážnou operaci mozku kvůli meningokokové infekci a dodnes se zotavuje, Herz byl zase po mozkové atace odkázán na polohovací postel a podpůrné přístroje. Poslední týdny se stav režiséra snímků Spalovač mrtvol či Holky z porcelánu zhoršoval a v neděli 8. dubna ve 21:50 pak zemřel ve spánku na celkové selhání organismu.

„Netušili jsme, že zemře. V tu neděli se ale u jeho lůžka vystřídala celá jeho rodina, tak se rozloučil se všemi,“ prozradila pro Aha! Hudečková, která se o svého partnera obětavě starala do posledních chvil. Jelikož Herz už dopředu prohlásil, že nechce žádný pohřeb, jeho nejbližší budou jeho přání respektovat. „Poslední rozloučení, jak si tatínek přál, proběhne pouze v kruhu rodinném,“ přiznal jeho syn Michal (57). „Juraj si přál rozptyl mezi vrbičkami na chalupě, tak mu v tomto asi také určitě vyjdeme vstříc,“ dodala pak herečka a dabérka, co bude s Jurajovými ostatky.

Herz a Havlová

Když byl Herz loni po mrtvici v Nemocnici Na Homolce, jako jedna z prvních za ním přišla právě někdejší první dáma a nabízela se, že by ráda pomohla. Dokonce i po jeho propuštění se zajímala o jeho zdraví a chtěla ho navštívit. „Juraj mi ale zakázal kohokoli domů vpustit, nezbývalo mi než ho respektovat,“ posteskla si Hudečková. Havlová se tak se svým guru už bohužel nestihla rozloučit.

Vděčí mu přitom za mnohé. Právě díky němu a jeho filmům (například Holka na zabití, Upír z Feratu, Holky z porcelánu) se z ní stala filmová hvězda. Herz si ji původně vyhlédl podle fotky z brněnské JAMU a pozval ji na kamerové zkoušky. V roce 1974 ji obsadil do komedie Holky z porcelánu a později ještě do dalších pěti snímků. Kvůli jejímu smyslu pro humor dokonce změnil vyznění filmu Holka na zabití. „Původně to měl být dramatický příběh, ale kvůli Dáše jsem ho přepsal do komediální polohy,“ přiznal kdysi Herz.

Ten svou hereckou oblíbenkyni toužil vidět ještě v dalším filmu s názvem Automatická holka. „Mělo to být o dívce, která pracuje v automatu. To mi ale zakázali, protože těch holek bylo už moc,“ postěžoval si režisér.

VIDEO: Havlová udělala zásadní rozhodnutí v životě: Čistka v přátelích!

Video
Video se připravuje ...

Havlová udělala zásadní rozhodnutí v životě: Čistka v přátelích! FTV Prima

 

Fotogalerie
29 fotografií