Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

ANO chce utajit majetek obecních politiků. Piráti: „Čůráte proti větru“

Autor: ČTK, Mii - 
10. dubna 2018
16:24

Údaje o movitém majetku a závazcích komunálních politiků budou asi brzy neveřejné. Počítá s tím úprava zákona o střetu zájmů, který Sněmovna v úterý poslala do závěrečného kola schvalování. U představitelů malých obcí by měly být veřejné jen údaje o nemovitostech a funkcích ve firmách. Poslanci by o změně měli rozhodnout příští týden. Proti návrhu vystoupili Piráti nebo ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán (ANO).

Předmětem sporu se stal návrh Patrika Nachera (ANO), podle něhož by žádosti o přístup do centrálního registru majetkových oznámení měly být individualizované. Podle Nachera by politici měli dostávat informace, kdo se konkrétně o ně zajímal. Proti tomu se postavili Piráti, podle nichž to nezabrání vytváření nekontrolovatelných databází údajů z přiznání, do nichž bude anonymní přístup. „To nebude fungovat, čůráte proti větru,“ řekl Nacherovi zástupce Pirátů Mikuláš Ferjenčík.

Proti Nacherovu návrhu se postavil také ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), podle něhož už nyní jeho úřad dostává hromadné žádosti na všechny, kdo jsou v registru, a musí jim vyhovět. Nacherův návrh by podle ministra znamenal pro ministerstvo pouze zvýšení administrativy. Nacher svůj návrh obhajoval tím, že politici by měli vědět, kdo se o ně zajímá.

Formulář rovnou z katastru

Důvodem zmírnění zákona o střetu zájmů je snaha zabránit odlivu uchazečů o místa v zastupitelstvech zejména v malých obcích. Požadují to kromě mnoha politiků také Svaz měst a obcí a Sdružení místních samospráv.

Neveřejné by měly být všechny údaje o závazcích a movitých věcech. Komunální politici by tak zveřejňovali data o příjmech, nemovitostech, cenných papírech a podílech ve firmách. V případě obecních politiků, kteří nejsou za výkon funkce placeni, by s výjimkou zastupitelů statutárních měst včetně Prahy nebyly veřejné údaje o příjmech a majetkových výhodách.

Centrální registr majetkových oznámení by se navíc měl podle novely propojit s katastrem nemovitostí. Politici by nemuseli od poloviny příštího roku údaje o realitách vyplňovat, stáhli by je do webového formuláře rovnou z katastru.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa