„V posledních třech letech je počet stížností hodně podobný,“ řekla ombudsmanka. Její úřad se zabýval 5 600 stížnostmi. Každý rok přibývá více než sto lidí, kteří hledají pomoc veřejného ochránce práv ohledně příspěvků na péči pro člena domácnosti, dávek pro lidi se zdravotním postižením, nemocenské a důchodů.

„Děti z dětských domovů se nás ptají, co tety můžou a co už ne. Stěžují si, že nemají kontakt s rodiči a některé tam nechtějí být,“ vyjmenovala Šabatová. Jeden mladík tvrdil, že cítí diskriminaci. Protože nebyl plnoletý, nemohl si sám vybrat zásilku na poště.

Nezaměstnaní si stěžují na šikanu »pracáků«

Výrazně, o 39 procent, vzrostly stížnosti nezaměstnaných na postup pracovních úřadů při jejich vyřazování z evidence uchazečů o zaměstnání. „Předpisy jsou nadmíru přísné, uchazeč nesmí udělat jedinou, byť sebemenší chybu,“ upozornila Šabatová. Důsledky vyřazení z evidence přitom bývají pro člověka velmi tvrdé.

Lidé byli vloni nespokojeni i s průtahy v soudních řízeních. Výrazně se naopak snížil počet stížností týkajících se provozu na silnicích a parkování.

Špatné zacházení s nemohoucími jako přestupek?

Úřad ombudsmanky vloni adresoval Poslanecké sněmovně 37 doporučení na změny zákonů. „V šesti případech se potřebných změn podařilo dosáhnout,“ řekl Šabatová.

Úřad ombudsmanky zároveň podle Šabatové předložil Sněmovně nová doporučení ke změnám právních předpisů. Chce například osvobodit od daně z nabytí nemovitých věcí i pro bytové jednotky v rodinných domech. „Chceme, aby byl zásah do důstojnosti lidí při poskytování sociálních služeb brán napříště jako přestupek,“ zmínila Šabatová.

Pojišťovny by měly platit lázně

Úřad ombudsmanky by rád dosáhl i stavu, kdy zdravotní pojišťovny budou hradit lidem zdůvodněnou výjimečnou léčbu, ale i lázně nebo doprovod dítěte do zdravotnických zařízení.

Šabatová se svými právníky zároveň pracuje na tom, aby cizinci nemuseli dokládat nejrůznější jednání o událostech, které se staly v zahraničí na zvláštní matrice v Brně, která je přetížená a nestíhá. „Řada států se spokojuje s originálními doklady a listinami a speciální matriky vůbec nemá,“ řekla. Úřad ombudsmanky zároveň pracuje na předpise, aby nebyla sterilizace žadatele nutnou podmínkou k úřední změně jeho pohlaví.

VIDEO: Za chyby úředníků můžete žádat odškodnění. Ombudsmanka Šabatová radí, jak na to.