Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš jede za Zemanem, zamíří Češi k volbám? Expert popsal scénáře pro vládu

  • Autor: Jakub Veinlich - 
    10. 4. 2018
    06:30

    V úterý vstupuje do hry o sestavení vlády opět prezident Miloš Zeman (73). Krach jednání s ČSSD na novém koaličním kabinetu probere v Lánech s premiérem v demisi Andrejem Babišem (63, ANO). Politolog Milan Znoj Blesk Zprávám řekl, že Babiš s největší pravděpodobností odjede i tentokrát s pověřením pokračovat v jednáních. Nevylučuje ale, že dostane od Zemana nějaké doporučení, jak to udělat, aby se předešlo předčasným volbám. Ve hře jsou podle Znoje ale především dvě varianty příští vlády. Buď spolupráce ANO s SPD a KSČM, anebo obnova jednání ANO s ČSSD a s komunisty o podpoře. Blesk Zprávy nechaly Znoje okomentovat všechny možné varianty, které připadají v úvahu.

    Premiér v demisi Andrej Babiš byl minulý týden po selhání jednání s ČSSD pořádně naštvaný. Podle informací Blesk Zpráv ho jeho spolupracovníci dokonce přesvědčili k tomu, aby ČSSD pustil ministerstvo práce a sociálních věcí. Hlavní spor ovšem vedli politici především o vnitro. Premiér v demisi se jde o dalším vývoji poradit s prezidentem. Sám prý bude akceptovat i to, pokud Miloš Zeman pověří jednáním o vládě někoho jiného. 

    „Když mi řekne, že chce pověřit Richarda Brabce, budu to respektovat,“ řekl Babiš Lidovým novinám. Sám ale nepředpokládá, že Zeman s takovým návrhem přijde. „Prezident drží slovo, dal mi slib a čas do konce června,“ uvedl premiér v demisi.

    Vztah Zemana a Babiše není podle politologa Karlovy univerzity Milana Znoje v současné chvíli vůbec jednoduchý. Vztahy se trochu zkomplikovaly po Babišově kritice Zemanova inauguračního projevu i po krocích vlády zejména v kauzách vydání údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina, jehož vydal ministr spravedlnosti Robert Pelikán Američanům, nebo kvůli postojům vlády k otravě údajného dvojího agenta Sergeje Skripala látkou novičok.  Oba politici – tedy Zeman i Babiš - se ale podle Znoje navzájem potřebují.

    „Určité napětí tam existuje, ale myslím, že oba dva jsou odkázáni na spolupráci a budou mít zájem vyřešit to, že se dohodnou. Kdyby se nedohodli, tak by to znamenalo, že prezident pověří vyjednáváním někoho jiného, což neočekávám. Myslím, že se dohodnou, což naznačuje i to, že Robert Pelikán nebude už v příští vládě, že ministerstvo spravedlnosti mělo být obětováno stejně jako ministerstvo zahraničních věcí,“ dodal politolog. A pro Blesk Zprávy okomentoval Milan Znoj možné scénáře příštích dnů. 

  • 1.Zeman pověří někoho jiného než Babiše

    Myslím, že to není pravděpodobné. To by znamenalo, že se prezident Zeman s Andrejem Babišem prostě rozkmotřili, a to nepředpokládám. Prezident Zeman pověřil Andreje Babiše sestavením nové vlády, dal mu lhůtu do června, to trvá a pořád platí to, stejně jako Zemanova slova, že Babiš je předsedou hnutí, které drtivě vyhrálo volby a má tedy sestavovat vládu. Od Andreje Babiše je výrok o tom, že bude respektovat Zemana, když pověří někoho jiného, tak trochu lišácký krok, alibismus, aby média měla o čem spekulovat. A prezident Miloš Zeman zatím nemá důvod říct, že Babiš ta jednání pokazil natolik, že mu pověření odebere.

  • 2.Vláda bez důvěry dovládne do normálních voleb

    Tomu se oba – tedy prezident Miloš Zeman i Andrej Babiš - snaží zatím vyhnout, ale může to tak skončit, pokud druhý pokus úplně ztroskotá. Andrej Babiš totiž říká, že už by do třetího pokusu nešel. Druhou variantou by tak byla možnost cesty k vypsání předčasných voleb. Ale není jasné, jak se k nim dostat. V tom případě bychom tu mohli mít dlouhou dobu vládu bez důvěry. Byla by to ale turbulentní doba a nechci ani spekulovat o tom, jak by to tu mohlo vypadat.

  • 3.Podpora Babišovy vlády od SPD a KSČM

    To je podle mého soudu nyní nejpravděpodobnější varianta. Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury se vrací do hry. Tomio Okamura už sám nabídl spolupráci a prezident Zeman i tuto variantu podporuje. Je dost možné, že k této variantě budeme skutečně směřovat.

  • 4.Babiš vtáhne do hry ODS nebo Piráty

    To naopak podle mého názoru v tuto chvíli nepadá vůbec v úvahu. To by znamenalo, že ta jednání, tak jak jsou nastavená, včetně pověření Andreje Babiše coby vyjednavače, naprosto ztroskotala. Myslím si, že druhá taková pravděpodobná varianta je spíše to, že se obnoví jednání mezi ANO a ČSSD. Ty dveře nejsou ještě úplně zavřené, ale muselo by dojít k nějakému přeskupení požadavků.

  • 5.Znovu jednání mezi ANO a ČSSD

    Podle mého soudu jde stále o to, že Andrej Babiš bude premiérem a sestaví tu vládu a pokud to chce stavět, musí ustoupit v otázce ministerstva vnitra. To je jediná podmínka, a pokud to udělá, tak je otázka, zda sociální demokraté nakonec dostanou pět ministerstev, nebo dostanou jen čtyři. Ale to už jsou detaily.  Vše se teď točí především kolem ministerstva vnitra a pokud Andrej Babiš ustoupí, tak může obnovit tu koalici, tak jak byla původně zamýšlena. Myslím, že mnohem výhodnější je pro něj být premiérem, i když nebude mít vnitro.

     

  • 6.Andrej Babiš se sám vzdá postu premiéra

    To si myslím, že není příliš pravděpodobné. Andrej Babiš je vůdčí osobností hnutí ANO a bez něj není schopné hnutí na politickém poli příliš obstát. Jedině, že by vznikala nějaká poloúřednická vláda, která má vyřešit to, že je tady politická vláda Andreje Babiše bez důvěry. A žádný jiný půdorys vládní většiny se ve Sněmovně nevyrýsuje, tak by asi prezident po dohodě s hnutím ANO jmenoval nějakou takovou vládu, ale byla by to vlastně vláda Miloše Zemana a Andreje Babiše s podporou KSČM a SPD, protože nikdo jiný by jí asi podporu nedal. Otázkou ale je, jestli by se hnutí ANO nerozštěpilo…

  • 7.Úřednická vláda Miloše Zemana

    To může prezident udělat v krajním případě, kdy Andrej Babiše selže při sestavení vlády v druhém pokusu a sám ze třetího pokusu vycouvá, protože už teď o něj ani nestojí.

  • 8.Předčasné volby

    Předčasné volby jsou možné, když Andrej Babiš nesestaví vládu a prezident Miloš Zeman nebude chtít jmenovat nějakého Rusnoka číslo 2. Otázka ale je, jakým způsobem by se k těm volbám došlo. Protože k tomu v Poslanecké sněmovně potřebujete 120 hlasů a podle mého soudu se prostě mezi poslanci ústavní většina nenajde a Sněmovna se nerozpustí.  Cesta k předčasným volbám je zkrátka poměrně krkolomná, než aby se jí někdo teď zabýval.

cezar8 ( 10. dubna 2018 08:46 )

Země, která šikanuje svého premiéra a prezidenta nemůže dopadnout dobře, tak na to velký pozor přátelé. Buňky tzv. demobloku pracují na 100%. Pane Babiš, nenechejte se odradit a pracujte. Kalouskovce a Fialovce s přehledem vždy převálcujete....

cezar8 ( 10. dubna 2018 08:40 )

Výsledek voleb nedá spát těm, co volby prohráli. Podobné Majdany pod hlavičkou rádoby demokracie jsou všude na světě. Bohužel docílili rozvratu na Ukrajině, sesadili premiéra na Slovensku a o totéž se pokouší u nás. Mají však smůlu, nás normálních je většina a o demokracii a jakýmsi slušném morálním kreditu je třeba učit lidi do nekonečna. Volby vyhrál Babiš a bude zaslouženě premiérem....

salto ( 10. dubna 2018 08:37 )

Dobré jitro tepláko, už jsi vzhůru? Se divím, že ti to furt žerou, tak do nich a nepovol

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa