Výstaviště v Holešovicích projde největšími změnami od roku 2002, kdy areál nevratně poznamenala povodeň. Už loni dostal výpověď provozovatel Křižíkovy fontány, nyní také majitelé pouťových atrakcí. „Jakmile opustí areál, začne důkladná revitalizace celé spodní části,“ řekl Blesku Jan Adámek z vedení Výstaviště Praha. Je třeba například odborně zkontrolovat stromy, řada z nich je ve špatném stavu ještě od povodní a mohly by ohrozit návštěvníky.
Celkové vyčištění areálu bude podle Adámka probíhat nejméně rok. „K jednání o další podobě zábavní části je pak několik variant. Jestli bude v budoucnu připomínat park Mirákulum nebo spíše Disneyland, je na rozhodnutí příštího vedení města,“ dodal Adámek. Změny se zatím nedotknou divadla GoJa ani Mořského světa, také matějská pouť příští rok proběhne jako dosud.

Zóna zábavy je třetí z plánovaných částí Výstaviště Praha. Podle Jana Adámka, zástupce představenstva pražské akciovky, by mohla připomínat park Mirakulum ve středočeských Milovicích. V něm se nachází lesní hřiště, kontaktní zoo, obří trampolíny a houpačky, lanová centra, podzemní chodby i prolézačky.

Další variantou je park podobný Disneylandu. Ten funguje v několika zemích, nejblíže v Paříži. V jeho nabídce je několik typů divadelních představení, moderní kolotoče, horská dráha i adrenalinové atrakce, ale hlavně řada filmových scenérií nejen pro dětské návštěvníky.

Co všechno se změní

Současná podoba Výstaviště včetně tras cest pochází z roku 1991. Po revitalizaci by se cesty měly vrátit ke svému historickému půdorysu. Areál má zpřehlednit rozdělení do pěti zón: kultury, open air a amfiteátru pro kulturně-komerční akce, zóny zábavy, relaxu a sportu. „Zásadní změny čekají i Křižíkovu fontánu, jejíž obnova bude trvat několik let,“ uvedl Adámek. Letos by tu mělo najít prostor například letní kino.
Fotogalerie
9 fotografií