„Největší nárůst lze očekávat u táborů takzvaných příměstských, tedy nepobytových letních hlídání dětí, týdenních a komerčních táborů,“ řekl vedoucí analytické sekce České rady dětí a mládeže Jan Husák. Zejména příměstské tábory podle něj v letních měsících představují pro pracující rodiče řešení, jak pro potomky zajistit celodenní hlídání se zajímavým programem.

Nárůst zájmu očekává Husák i u tradičních letních táborů spolků dětí a mládeže. Přibývá jejich členů, ale snaží se také poskytovat větší množství otevřených či kombinovaných táborů pro členy i nečleny a rozšiřují i nabídku příměstských táborů. Většina z nich se zaměřuje na pobyt v přírodě a rozvoj dětí. Často jsou také vyvrcholením celoroční činnosti dětí ve volnočasových kroužcích.

Ceny táborů, jejichž organizátoři nepobírají dotace z ministerstva školství, by se podle Husáka mohly letos pohybovat v průměru kolem 4000 Kč. Za výlety navíc si však rodiče ještě připlatí. Spolky a organizace dětí a mládeže mají ceny za desetidenní tábor kolem 2500 Kč, a to s průměrně výrazně menším počtem účastníků, uvedl analytik. Tábory pořádané mládežnickými organizacemi mají podle něj také v průměru delší dobu trvání.

Neziskovým organizacím v Praze přispívá většina městských částí na tábory dotacemi. Některé radnice v Praze tábory organizují. Mají různá zaměření, jako je sport, výtvarná výchova, ekologie nebo poznávání cizích zemí či pražských památek.

Například ve dvou turnusech táborů Prahy 10 si děti ve věku od 6 do 14 let vyzkouší sporty, jako je tenis, in-line bruslení a plavání. Za celkovou cenu 1400 korun se mohou těšit také na soutěže, hry, výtvarné činnosti a jeden celodenní výlet, uvedla předsedkyně sportovního výboru Kateřina Peštová (ČSSD).

Praha 8 pořádá příměstské tábory v Rodinném centru Osmička a hlídání v Klubu Ďáblík. Tábory pro 15 dětí od tří do šesti let budou na téma vesmír a piráti. Rodiče za pětidenní program zaplatí 1800 korun. Celodenní hlídání je přijde na 240 korun.

Radnice Prahy 2 ve spolupráci s místním Domem dětí a mládeže chystá letní pobytový tábor s brannou tematikou. Za týdenní tábor, který se konal poprvé loni, rodiče zaplatí 3200 korun. Kapacita je asi 30 dětí ve věku 10 až 15 let.

Praha 2 a Praha 7 připravují dotované pobytové tábory pro děti z rodin, které by na běžné tábory neměly dost peněz. Praha 2 jim nabídne i příměstský tábor. Praha 14 organizuje také akce s programem prevence kriminality pro děti ohrožené rizikovým chováním.