Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Královská návštěva vyjde Australany pěkně draho, za Charlesovy luxusní lety zaplatí miliony

Autor: Darina Jíchová - 
7. dubna 2018
18:40

Princ Charles je momentálně na 10denní návštěvě Austrálie, během prvních tří dnů ho doprovázela i jeho manželka Camilla, vévodkyně z Cornwallu. Do země přijeli kvůli Hrám Commonwealthu. Během své zahraniční cesty však královský pár dost cestoval, a to na náklady daňových poplatníků. Zvládli projet stát Queensland a Severní teritorium, zaletěli si ale také do Singapuru a princ Charles pak na Vanuatu. Náklady za jejich dopravu už nyní přesahují dva miliony korun, informovala stanice CNN.

Charles a Camilla létají jedním z luxusních letadel Australského královského letectva, jeho náklady se odhadují asi na 95 tisíc korun za hodinu. Na jeho palubě zatím strávili 16 leteckých hodin, Camilla se v pátek vrátila do Londýna, zatímco Charles zamířil na souostroví Vanuatu.

Následníka britského trůnu na cestě doprovází australská ministryně zahraničí Julia Bishopová. Oba se chtějí podívat, jak pokračuje obnova státu poté, co souostroví před třemi lety zasáhl cyklon Pam. 

Princ Charles během návštěvy souostroví Vanuatu Princ Charles během návštěvy souostroví Vanuatu | Reuters

Přestože je odhadovaná částka za dopravu značně vysoká, předseda Australského republikánského hnutí (ARM), které je pro odtržení země od britské monarchie, Michael Cooney se nechal slyšet, že se jedná o dost „konzervativní odhad zvláště, když se vezme v potaz, jakým způsobem se přepravují“. Chtěl tím upozornit, že částka, kterou budou muset daňoví poplatníci zaplatit, může být mnohem vyšší. Poukázal na to, že kdyby využívali „luxusní, byť komerční lety, vyšlo by to na mnohem méně“.

Cooney rovněž nesouhlasí s tím, že Austrálie zafinancovala i Charlesův výlet na Vanuatu. „Cesta na Vanuatu ukazuje, že Velká Británie a Austrálie mají společný zájem na revitalizaci Commonwealthu, což zahrnuje i podporu těch částí, které postihla nějaká přírodní katastrofa, nebo jsou zasažené klimatickou změnou,“ uvedla Bishopová.

 

majojo ( 8. dubna 2018 00:24 )

Austrálie je bohatá země, tak proč si neezaplatit luxusní podívanou na ty dvě obstarožní opičky?

Zobrazit celou diskusi