Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jako „cikánku“ ji odmítli pustit do baru. Romská exposlankyně promluvila o ústrcích

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
7. dubna 2018
05:01

Dostala se do Sněmovny, vystudovala psychologii na vysoké škole, přesto se exposlankyně Monika Mihaličková (44) setkala s ústrky kvůli tomu, že je Romkou. Dnes je vůči nim již otrlejší, jako svého času nejmladší zákonodárkyně se však i soudila, když ji s kamarádkami nepustili kvůli jejímu původu do baru. Mihaličková před mezinárodním romským dnem upozorňuje, že i v Česku ve 21. století jsou místa, kde Romové nejsou vítáni. Mezi sebe naopak chtějí přitáhnout o víkendu i širokou veřejnost.

Poslankyní se Romka Monika Mihaličková stala před dvaceti lety. Tehdy jako 24letá. A byla to pro ni velká životní zkušenost. Do Sněmovny pronikla na kandidátce Unie svobody, v níž tehdy spolupracovala třeba s Janem Rumlem.

Ve studiu Blesku zavzpomínala na sněmovní časy, ale reagovala i na dotazy týkající se romské komunity jako takové - jak třeba vnímá označování Romů za nepřizpůsobivé, které používají i dnes někteří politici.

„Vnímám to jako nálepku, která umožňuje některým politikům tímto způsobem nepřímo převážně označit Romy. V ČR je velká skupina Romů, - dovolím si říct, že možná více jak polovina romské populace - která u nás žije na střední úrovni a ta bohužel není v médiích viditelná,“ míní Mihaličková. 

„Cikáni dovnitř nemohou“

S různými ústrky se setkává celý život. Její romský původ jí však byl předhozen také v době výkonu jejího mandátu - to když jí kvůli němu nepustili s kamarádkami a spolužáky z vysoké školy na brněnskou diskotéku.

„Je to zkušenost, která se mi stávala po celý můj život, nebyla to žádná výjimečná skutečnost. Je to něco, co se odehrává i dodnes (...) Bylo mi řečeno, že paní majitelka si nepřeje pouštět cikány, takže nemůžete jít dovnitř,“ říká Mihaličková, která vystudovala psychologii na Masarykově univerzitě v Brně.

Spor skončil u soudu. Mihaličková je dnes prý již značně otrlá vůči podobným zážitkům, tehdejší občansko-právní spor však řešila trestním oznámením - a prohrála, navrch musela zaplatit soudní výlohy 50 tisíc korun.

Romové slaví mezinárodní den

Dodnes však exposlankyně pociťuje jistou nespravedlnost. „My jsme v 21. století a stále v ČR existují kluby, restaurace a místa, kam když vstoupíte jako Rom nebo člověk s jinou barvou pleti nebo někdo, kdo je nevyhovující, tak vás nevpustí. A to si myslím, že je velmi špatně,“ podotýká Mihaličková.

Právě romství v 21. století je hlavním tématem oslav mezinárodního dne Romů, které byly v pátek zahájeny a proběhnou v Praze i o víkendu. O programu oslav mluvil ve studiu Blesku David Tišer, který také zkusil štěstí v politice - kandidoval za Zelené v Praze v podzimních volbách do Sněmovny.

Při příležitosti Mezinárodního dne Romů přitom v pátek po Praze vyjela historická romská tROMvaj - z Vozovny Střešovice přes Staré město, Karlovo náměstí, Národní třídu či Pražský hrad. Vrcholem oslav bude nedělní galavečer romských i neromských osobností v divadle Archa

Pro Mihaličkovou je tento svátek dnem, který si Romové opravdu užívají. A nejen oni. „Slavíme to nejenom my Romové, ale otevíráme dveře i pro majoritní společnost. Chceme, abyste přišli mezi nás,“ vzkazuje. I letos se tak uskuteční řada koncertů a divadelních představení pod záštitou agentury Ara Art.

Život v maringotce

Exposlankyně dokončila ve Sněmovně jeden mandát, znovu však již nekandidovala - tři měsíce před koncem mandátu porodila syna Jana. A tak dala přednost rodině před další politickou kariérou. Sama přitom vyrostla v rodině romského hudebníka Gejzy Horvátha. A do šesti let žila s rodiči a bratrem - dnes úspěšným chirurgem - v maringotce. „Ta maringotka nebyla taková ta typická,“ usmívá se Mihaličková.

Její rodiče pracovali pro montážní podnik, odešli ze Slovenska a bydleli v rámci této práce právě v těchto maringotkách, upozorňuje. „My jsme se tam narodili, my jsme tam žili a pro mě je to velmi hezká vzpomínka, protože ta maringotka je prostor, kde máte všichni k sobě velmi blízko. Takže já jsem mámu, tátu i bráchu měla neustále vedle sebe. Dneska lidé žijí tak, že si pořídí velký dům a každý žije ve svém vlastním pokoji za zavřenými dveřmi,“ podotýká.

Do politiky se už nevrátila, dnes se věnuje psychologii, kterou vystudovala, či koučinku. Její následovnice se však ve Sněmovně neobjevila. „Každé volby se několik Romů uchází o Poslanecký mandát ve Sněmovně. Zájem ze strany Romů určitě je, otázkou je, nakolik se dostávají na volitelná místa,“ míní bývalá poslankyně.

Mihaličková: Okamura nabízí levná řešení

Dění ve Sněmovně však sleduje dál - a také ji pobouřil názor Tomia Okamury (SPD) ohledně romského koncentračního tábora v Letech. Jeho spolustraník Miloslav Rozner dokonce mluvil o „pseudokoncentráku“.

„Je to něco, co pobouřilo nejen nás samotné Romy, ale i velkou část většinové společnosti, za což jsem já osobně velmi vděčná a jsem ráda, že se toto téma posunulo takto dál - i to vnímání koncentračního tábora v Letech u Písku, že i česká společnost za to přejímá zodpovědnost,“ míní Mihaličková.

Odkup vepřína, který vláda schválila, považuje za velmi symbolické a silné gesto, které posiluje její hrdost na Českou republiku. „Pan Okamura má tendenci nabízet laciná řešení, která nejsou žádným způsobem podložená,“ varuje exposlankyně před stylem „je potřeba někde viníka najít“.

Video se připravuje ...
Další videa