ONLINE CHAT
Dobrý den! Mám důchod 7.576 Kč, náklady na bydlení mám 2.474 Kč. Bydlím v bytě v osobním vlastnictví ve středočeském obci, kde žije 3.500 obyvatel.Jiné příjmy nemám, jsem starobní důchodkyně, v bytě žiju sama.Mám nárok na příspěvek na bydlení? Děkuji za informaci. Marie(Marie)
Foto
Doporučujeme Vám požádat o dávku příspěvek na bydlení na kontaktním pracovišti ÚP v místě Vašeho trvalého bydliště.
Když dám výpověď ve zkušebí době a bydlím od peosince sám, mám nárok na příspěvěk?(Petr)
Foto
U příspěvku na bydlení se k podání výpovědi ve zkušební době nepřihlíží. Je třeba doložit příjmy a náklady.
Dobrý den, bydlím v bytě mého syna, jehož je vlastníkem, ale v domě bytového družstva. Za provoz bytu platím bytovému družstvu, syn po mne už další polatky/nájem nepožaduje. Na ÚP mi sdělili, že nárok na příspěvek na bydlení proto nemám, i když náklady na byt mám v porovnání s výší důchodu velké.Dokonce mi úřednice řekla, že si syna prověří. Co s tím?(Sonja)
Foto
Ve Vašem případě se jedná o podnájemní vztah, který nárok na příspěvek na bydlení nezakládá. Nárok na příspěvek na bydlení vzniká pouze vlastníkům nebo nájemcům bytových jednotek.
Dobrý den, bydlím ve vlastním RD, se dvěma bytovými jednotkami. Obývám první patro. Dcera přízemí. Jsem ve starobním důchodu. Já i dcera máme každá svůj elektroměr, ale plynoměr a vodoměr máme společný, jak žádat o příspěvek na bydlení v takovémto případě? Počítá se poměrná část částek vynaložených na plyn a vodu, nebo nelze vůbec žádat? Co je třeba doložit? Dcera je pracující a příspěvek na bydlení na svou bytovou jednotku nepobírá. Děkuji za odpověď. (Jana K. )
Foto
Pokud jsou obě bytové jednotky stejně velké, budou se náklady dělit na 1/2. Pokud ne, tak poměrnou částí s ohledem na velikost bytových jednotek.
Dobrý den, v mém bytě žijí rodiče oba důchodci, mohou si požádat o příspěvek. Nebo bych jim ten byt musela pronajímat? A pak je možné aby dcera pronajímala rodičům byt. Nájem včetně služeb si hradí sami, ja s nimi nebydlím ve společné domácnosti.Děkuji(Mirka)
Foto
Pokud mají rodiče platnou nájemní smlouvu a jsou v bytě hlášeni k trvalému pobytu, doporučujeme jim si o dávku požádat. Do okruhu společně posuzovaných osob se zahrnují všechny osoby trvale hlášené v předmětném bytě.
Dobry den. Mam rychly dotaz. Bydlim v podnajmu v byte meho otce ktery zije v Nemecku. Jsem nezamestnany a urad prace mi poslal posledni podporu v nezamestnanosti. Me okoli mi udelalo v hlave bordel o tom na co mam a nemam ted narok. Muzete mi prosim poradit, na jake prispevky mam ted narok? Vim ze bych mel mit narok na zivotni minimum nejake ale potrebuji i zaplatit byt a tak mi zajimalo jake mam v tomto pripade naroky na podporu na bydleni popr. doplatek na bydleni? Dekuji(Ales)
Foto
Pokud máte nájemní smlouvu a jste v předmětném bytě hlášen k trvalému pobytu, doporučujeme Vám požádat si o dávku příspěvek na bydlení na kontaktním pracovišti ÚP v místě Vašeho trvalého pobytu, kde se můžete informovat o možnosti čerpání dávek pomoci v hmotné nouzi.
Dobrý den bydlím v nájemním bytě bývalá RPG PLATÍM 6600 MĚSÍČNĚ A VYDĚLÁM 13000 v Karviné lepší peníze nevydělám je mi 23 let a na 3 měsíční nájem a provize jsem byl vydělat na Korsice prosím mám nárok na příspěvek na bydlení?Děkuji(Jan Szwarc)
Foto
Dobrý den, doporučujeme Vám požádat si o dávku. Do rozhodných příjmů budou zahrnuty také příjmy ze zahraničí, tedy pokud spadají do rozhodného období.
Kolik obyvatel jednoho bytu má nárok na podporu bydlení? Je známo, že v bytě žije více osob, různí příbuzní, rodiče, děti, kamarádi...Hlídá někdo kolik osob se tam trvale přihlásí a že pak na jeden byt se vyplácícíé více příspěvků na bydlení? Nebo že v bytě l+l bydlí trěba 8 lidí? Dostanou příspěvek všichni? (Benešová V.)
Foto
Na jeden byt může stát poskytnout pouze jeden příspěvek na bydlení bez ohledu na počet osob v něm trvale hlášených.
při žádosti o příspěvek na bydlení, zkoumají se majetkové poměry, bankovní výpisy, spořitelna apod?(Kovaříková Alena)
Foto
Majetkové poměry u této dávky nezkoumáme.
Dobrý den, žiju sám jsem invalidní důchotce s důchodem 11526,-Kč. Ne vlastní vynou jse už 2 roky v oddlužení. 7500,- kč platím nájem a služby a energie, 3500,- Kč platím na oddlužení správci, a zbyde mě 526,- Kč. Kdyby mě nepodporovali příbuzní, tak nevím jak dlouho bych žil. Mám na něco nárok dekuji za odpověď (Miřek Šmejkal)
Foto
Doporučujeme Vám požádat si o dávku příspěvek na bydlení, ale upozorňujeme Vás na skutečnost, že do rozhodného příjmu bude zahrnut Váš celý příjem ještě před tím, než byl odeslán insolvenčnímu správci.
Jsem ve star.duchodu,platim hypoteku na bydleni.Mela bych narok na prispevek?Dekuji.(Jitka)
Foto
Náklady na hypotéku se nezohledňují pro stanovení nároku na dávku.
Jaké doklady je třeba předložit k žádosti o příspěvek?(Eva)
Foto
Veškeré náležitosti nezbytné k předložené žádosti o dávku příspěvek na bydlení jsou uvedeny v závěru žádosti. Žádost je volně ke stažení na https://formulare.mpsv.cz/okdavky/cs/welcome/index.jsp
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat ,jak dlouho mohu pobírat příspěvek na bydlení,,děkuji lilli(lilli)
Foto
Dávku příspěvek na bydlení můžete pobírat po celou dobu, po kterou splníte podmínky nároku na tuto dávku. Doba pobírání není časově omezena.
Dobrý den! Platím pevnou částku za nájem (včetně topení, vodného....) 5.000,- Kč s tím, že případné nedoplatky či přeplatky jdou za majitelem bytu. Z ÚP jsem dostala dopis s novými pravidly. Na dotaz o vyúčtování (např. topná sezóna je většinou ukončena 04-05, ale vyúčtování někdy trvá i půl roku pro případné reklamace) na ÚP mi bylo sděleno, že můžu o příspěvek na bydlení žádat v jedné částce,t.j. 5.000,- Kč. Je to pravda? Děkuji(Katka Neumannová)
Foto
Vyúčtování zúčtovatelných položek je poskytovatel služeb (pronajímatel) povinen vystavit do 4 měsíců od ukončení zúčtovacího období. Náklady můžete hradit jednou částkou, ale podle novely zákona o státní sociální podpoře musíte doložit rozpis jednotlivých položek.
Chtěla bych se zeptat, zda mám nárok na příspěvek na bydlení.Žiji sama v rodinném domku a připisuji výši důchodu 11 923 Kč a poplatky související s provozem domku: měsíční inkaso čt poplatek 135 Kč, satelit TV 348 Kč, plyn 3020 Kč a elektřina 1250 Kč. Dále ročně za vodu 1200 Kč, doplatek na plyn 18 000 Kč, kominík 500 Kč, popelnice 600 Kč, pojištění domu 6000 Kč, daň z nemovitosti 620 Kč. Dále platím na matku, která je umístěna v domově důchodců měsíčně 1789 Kč.Protože mám jen svůj důchod těžce se mi žije, abych vyšla nemluvě o tom, že dům potřebuje různé opravy na které si musím jednat řemeslníky na které mi už nezbývají peníze. Předem děkuji za odpověď.(Helena Pustková)
Foto
Doporučujeme Vám požádat si o dávku na příslušném pracovišti Úřadu práce v místě Vašeho trvalého bydliště.
Stěhuji se do nového bytu a ráda bych si zažádala o příspěvek na bydleni. Majitel bytu chce platit nájem včetně záloh na poplatky hotově, vždy k určitému datu v měsíci. Jak to mám dokládat pro potřeby formulářů k žádosti? (Mariana)
Foto
Uhrazené náklady za předchozí čtvrtletí se dokládají buď přímo potvrzením nákladů na bydlení do formuláře nebo účetními doklady (faktura, složenka, výpis z účtu, příjmový doklad,...).
Naše město vyhlásilo část města jako vyloučenou lokalitu. Znamená to, že tam lidé přijdou o příspěvek na bydlení?(Růža)
Foto
Vyloučené lokality se na příspěvek na bydlení nevztahují, toto opatření se týká pouze dávek hmotné nouze.
Dobrý den, dostudovala jsem před rokem a stále bydlím s rodiči. Práci jsem si zatím nenašla. Mám právo na příspěvek na ubytování?(Radka S.)
Foto
Na ubytovací smlouvy se příspěvek na bydlení neposkytuje. Pokud máte nájemní smlouvu nebo jste vlastníkem bytu, ve kterém jste trvale hlášena o dávku si požádat můžete. Do okruhu společně posuzovaných osob se zahrnují všechny osoby trvale hlášené v předmětném bytě.
Chci si požádat o příspěvek na bydlení. Trvalé bydliště mám v bytě sama, žije se mnou ale partner. Ten tu trvalé bydliště hlášené nemá a navíc je většinu času na cestách (řídí kamion). Počítají se tedy i osoby, které v bytě nemají trvalé bydliště? (Maruška Klánová)
Foto
Do okruhu společně posuzovaných osob pro nárok na příspěvek na bydlení se počítají pouze osoby trvale hlášené v předmětném bytě.
Bydlím v pronajaté chtě, která je zkolaudovaná jako rekreační objekt. Z toho důvodu mi ale na úřadu práce zamítli žádost na příspěvek na bydlení. Má cenu se odvolat? Děkuji.(Hanák)
Foto
Odvolat se samozřejmě můžete. V případě, že objekt není zkolaudován jako byt nebo bytová jednotka, nárok na dávku Vám dle zákona nevznikne.
Sousedka pobírá příspěvek na bydlení, bydlí v nájemním bytě. Zároveň má ale byt na hypotéku, který draho pronajímá. Přijde mi, že zneužívá stát. Zohledňuje se nějak? (Bára)
Foto
Příjem z pronájmů by měl být součástí jejích příjmů, ze kterých se výše příspěvku na bydlení vypočítává.
Jak vysokou částku je maximálně možné prostřednictvím příspěvku na bydlení dostat? (Bláha)
Foto
Částky příspěvku jsou stropovány normativními náklady. Výše příspěvku se vypočítá jako rozdíl mezi náklady na bydlení a rozhodným příjmem rodiny vynásobeným koeficientem 0.30 (v Praze 0.35).
Tchyně bydlí ve starém domku na vesnici. Většina jejího důchodu (7 850 Kč) padne na jídlo a bydlení (plyn, elektřina, různé drobné opravy, léky apod.). Na uhlí šetří průběžně celý rok. Sice jí finančně pomáháme, ale říkali jsme si, že zkusíme požádat o příspěvek na bydlení. Je šance ho získat? (Danča)
Foto
Pokud je tchýně vlastníkem nebo nájemcem domku a je v něm hlášena k trvalému pobytu, pak Vám doporučujeme, aby si požádala o dávku příspěvek na bydlení u příslušného Úřadu práce podle jejího trvalého pobytu, na oddělení státní sociální podpory.
Chci si požádat o příspěvek na bydlení. Bojím se ale problémů s dokládáním všech dokladů. Vyúčtování mi totiž chodí jen jednou ročně. Dá se to nějak vyřešit? Děkuji. (Mrázová)
Foto
Dobrý den, vyúčtování zúčtovatelných položek se u dlouhodobých nájmů dokládá 1x ročně (zúčtovací období je nejvýše 12-ti měsíční).
Obrátila se na mě moje dlouholetá nájemnice, že pobírá příspěvek na bydlení a nově musí doložit různá potvrzení. Co za potvrzení bych pro ni měla připravit? (Káclová)
Foto
Pro správné zodpovězení dotazu Vám doporučujeme obrátit se na příslušné pracoviště Úřadu práce.
Mohu dostat příspěvek na bydlení, když žiju v nájemním bytě? Klasický činžák. Díky(Petr)
Foto
Pokud máte platnou nájemní smlouvu a jste v bytě hlášen k trvalému pobytu tak ano.
Jsem v důchodu a žiju v bytě 3+1 (80 m2). Můžu si požádat o příspěvek na bydlení i když mám nadměrné metry? Děkuji.(Karolína)
Foto
Pokud splňujete zákonem dané podmínky o dávku si můžete požádat, u dávky příspěvek na bydlení nadměrné metry nesledujeme.
Jsem na ÚP bez příspěvků,manžel pobírá půl roku nemocenskou pro onemocnění srdce je nám oběma přes 60 let máme nárok?jediný příjem je jeho nemocenská 14147 kč.děkuji(xenie)
Foto
Pokud jste vlastníky nebo nájemci bytu, ve kterém jste trvale hlášení a Vaše náklady na bydlení převyšují více než 30% (v Praze 35%)příjmů, doporučujeme Vám požádat si o dávku příspěvek na bydlení.
Dobrý den,je mi 62 let a čekám na důchod,nemám žádný příjem,pracovat nemohu ze zdrav.důvodů,bydlím ve víceúčelovém bytovém domě v bytové jednotce 1kk,plně zařízeném na smlouvu s nájmem 6.500,-kč,mám zde trvalý pobyt,brala jsem příspěvek na bydlení 3.821,-kč a doplatek na bydlení 2.369,-kč,nyní mi chtějí od dubna příspěvek na bydlení sebrat a tvrdí ,že je to ubytovna a že na ubytovnách nemají lidé nárok na tento příspěvek a doplatek na bydlení maximálně snížit opět z důvodů bydlení na ubytovně.Vyúčtování služeb dodávám na úřad pravidelně. Zůstane mi příspěvek na živobytí.Z čeho pak mám platit nájem?Majitel mě vystěhuje když nebudu mít na nájem,nikoho nemám kdo by mi pomohl než dostanu starobní důchod.Co mám dělat.Děkuji za odpověď.(Halámková A.)
Foto
Dobrý den, nárok na příspěvek na bydlení má vlastník nebo nájemce bytu, který je v bytě hlášen k trvalému pobytu. Dávka příspěvek na bydlení může být při splnění dalších podmínek poskytnuta na zkolaudovaný byt nebo bytovou jednotku, nikoli na ubytovací zařízení. Obraťte se na příslušné pracoviště Úřadu práce v místě Vašeho trvalého bydliště, na oddělení hmotné nouze.