Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Naštvaná kuna, těhotná na sjezdovce: Pojišťovny sčítají škody za letošní zimu

Autor: ula - 
6. dubna 2018
17:10

Vysoké teploty zasáhly Česko v plné síle. Pojišťovny se ale nyní ohlížejí za uplynulým ročním obdobím a sčítají škody po horách sněhu, dešti a extrémních mrazech. Většina hodnotí letošní zimu jako mírnou, počet pojistných událostí byl menší, škody ale byly naopak rozsáhlejší. Nejvíce devastující byly zejména pro zemědělce krátké mrazy. Pojišťovny často řešily požáry krbů, které si lidé instalovali sami a také lyžování v těhotenství.

Podle pojišťoven byla uplynulá zima za posledních několik desetiletí nejmírnější. Prudké výkyvy počasí byly ojedinělé a s tím souvisí i vcelku poklidný "škodový průběh". Podle Marka Honzy, mluvčího pojišťovny Generali, byl průběh letošní zimy, co do počtu pojistných událostí, zhruba o třetinu klidnější než v minulých letech.

„Na druhou stranu ačkoliv bylo škod méně, byly rozsáhlejší a tedy vyšší. O něco vyšší byly škody na majetku, konkrétně za 91 milionů korun, průměrná škoda přesáhla 100 tisíc korun,“ doplnil pro Blesk zprávy Honza.

„Škod, jejichž příčinou byla nízká rtuť v teploměru, jsme letos v zimě měli zhruba o 7 procent více, než v běžné zimní dny. Klientům jsme platili poškozené vodoměry, čerpadla a vodovodní potrubí, které zapomněli vypustit, anebo zabezpečit vhodnou izolací. Někdy šlo dokonce o řetězovou reakci. Nejprve zamrzlo čerpadlo a kvůli tomu se pak zbytková voda ze skupenství kapalného přeměnila do skupenství tuhého i v celém jeho topném systému,“ řekl Václav Balek z pojišťovny Allianz.

Požáry od krbů

„Objevily se případy, kdy si klienti sami instalovali krby, upravovali komín apod., a to skončilo požárem. V těchto záležitostech se vyplatí vždy svěřit práce odborníkovi a nechat si vše prověřit. Krby v objektech jsou v poslední době stále častější příčinou požárů - samozřejmě v zimě jsou využívány nejvíce,“ uvedla Eva Svobodová z pojišťovny UNIQA.

Vichřice, požáry a probuzená kuna

Sněhová nadílka způsobovala škody spíše lidem na horách. Mezi ty klasické patří prasklá potrubí nebo poškození chat tíhnou sněhu. Největší problémy způsobila hlavně vichřice, požáry a přívalové deště.

„Jednomu našemu klientovi v letošní zimě například zateklo kvůli poškozenému krovu na půdu, kterou osídlila kuna. Tu voda vzbudila ze zimního odpočinku (možná i spánku?) a obyvatel této nemovitosti nám jako pojistnou událost oznámil, že mu teď tato kuna v noci budí rodinu,“ dodal k zimním problémům Balek.

Zaskočení motoristé

Silné mrazy na konci února přidělaly starosti hlavně řidičům. „Ti měli problémy se zamrzáním paliva. V těchto dnech jsme řešili denně zhruba tři stovky takových případů,“ řekla Ivana Buriánková, mluvčí České pojišťovny. V polovině ledna, kdy na Moravě napadlo hodně sněhu, se pojišťovně Allianz ozvalo v jeden den 550 motoristů, což bylo o 8 % více než ve dny, kdy nesněžilo.

Otřes mozku po pádu na ledovce

V souvislosti s ledovkou řešila Česká pojišťovna 10 000 úrazů na chodníku. Nejvíce úrazů bylo hlášeno z větších a velkých měst, kde ne vždy jsou všechny chodníky bezpečně schůdné. Lidé se tak ozývali se zlomeninami nohou, rukou, s vykloubenými prsty, ale také s otřesy mozku.

Video  Mráz potrhal potrubí. Únik vody v Bohnicích udělal z ulice kluziště  - David Malík
Video se připravuje ...

Lyžování v těhotenství

Škody na zdraví se samozřejmě projevovaly při venkovních aktivitách, jako bylo lyžování, bruslení, ale i sáňkování.

„Můžeme zmínit případ klientky, která lyžovala v těhotenství, ale udělalo se jí špatně a musela v Itálii zůstat týden v nemocnici, což stálo 330 tisíc korun,“ řekl Vlastimil Divoký z ERV Evropské pojišťovny. Další klientka pojišťovny srazila v Itálii jinou lyžařsku a způsobila jí zlomeninu krčku a holenní kosti a léčebné výlohy se vyšplhaly na 818 tisíc korun.

Škody na vinicích

Letošní krátké mrazy způsobily vrásky hlavně zemědělcům. „Nejvyšší škody přitom vznikají na vinné révě. Jejich rozsah se ale ukáže až během jara, kdy vinná réva začíná rašit a rozsah poškození se plně projeví. Výjimkou pak nejsou i případy, kdy pojišťovna hradí škody v řádech milionů korun,“ uzavírá Honza Marek.

Sníh, ledovka, mráz, vichřice. Taková byla letošní zima v Česku:

 

Zobrazit celou diskusi